Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Futbol sahibine dönecek mi?

Futbol sahibine dönecek mi?


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Katar’ın ev sahipliğini yapacağı 2022 Dünya Kupası’na katılma biletini alan ilk ülke Almanya oldu. Kuzey Makedonya’yı 4-0 yenen Panzerler, gruptaki en yakın rakibi Romanya’ya 8 puan fark attı. Böylece grup maçları bitmeden dünya kupası biletini cebine koydu. Almanya, tüm dünya kupası finallerinde mücadele eden tek ülke olma özelliğini koruyor.

LÖW DÖNEMİNDEKİ EKSİK: AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU

“22 kişi ve bir topla oynanan, sonundaysa Almanların kazandığı oyun” olarak tanımlanan futbolda Panzerlerin yüzünün son dönemde güldüğünü söylemek pek mümkün değil. Brezilya’nın ardından İtalya ile birlikte Dünya Kupası’nı en fazla kazanan ikinci ülke olan Almanya’nın müzesinde 4 kupa var. Brezilya’nın ev sahipliğini yaptığı 2014 Dünya Kupası’nda mutlu sona ulaşan Almanlar, 24 yıllık kupa hasretini dindirmişti.

Joachim Löw’ün 2006’da dümenine geçtiği Panzerler, Euro 2008’de adını finale yazdırmayı başarmış ama finalde İspanya engeline takılıp, gümüş madalyayla yetinmişti. En son Euro 96’da Avrupa’nın bir numarası olabilmişti. Löw yönetiminde Dünya Kupası hasretini 24 yıl sonra dindirseler de, Avrupa şampiyonluğu rüyası bir türlü gerçeğe dönmedi. Euro 2008’de finalde hüsran yaşarken, Euro 2016’da yarı finalde Fransa’ya yenilip, evine dönüyordu.

KUPAYI ALDI, DÜŞÜŞE GEÇTİ

Almanya için kriz 2018 Dünya Kupası’yla başladı. Rusya’ya son şampiyon unvanıyla gelen Almanya tarihi bir hezimet yaşadı. İsveç, Meksika ve Güney Kore’nin yer aldığı F Grubu’nun mutlak favorisi iken grupta sadece İsveç’i yenebildi. Güney Kore ve Meksika’ya mağlup olunca tarihinde ilk kez grup aşamasında Dünya Kupası’na veda etti. 2010’da İtalya’nın, 2014’te İspanya’nın yaşadığı son şampiyonların gruptan çıkamama kabusunu Almanya da tecrübe etmiş oldu.

Thomas Müller, Matt Hummels ve Jerome Boateng gibi isimleri milli takımdan emekliye ayıran teknik patron Joachim Löw, gelen tüm tepkilere rağmen koltuğunu korumuştu. Löw’ün şansı koltuğu dolduracak ismin olmamasıydı. Daha doğru ifadeyle Jürgen Klopp’un milli takıma sıcak bakmaması Löw’ün ömrünü uzatıyordu. Löw yönetiminde UEFA Uluslar Ligi’nde İspanya’ya 6-0 yenilmesi, Almanya’nın başarılı tarihine leke olarak düşecekti. Euro 2020 biletini Hollanda önünde alırken, rakibine sahasında 4-2 yenilmesi şampiyona öncesi kafaları karıştırmıştı.

ALTERNATİFSİZLİK LÖW İÇİN YETERLİYDİ

Milli takımda alternatifsiz olan Löw’ü koltuğundan eden ismin 2006-14 arasında yardımcılığını yapan Hans-Dieter Flick olacağını kimse tahmin edemezdi. Kasım 2019’da geldiği Bayern Münih’te muhteşem bir başarıya imza atan Flick, lig, kupa ve Şampiyonlar Ligi’nde mutlu sona ulaştı. Az zamanda çok kupa kazanan Flick, Bayern içinde yaşadığı sıkıntılar sebebiyle kulüple yollarını ayırınca milli takım için biçilmiş kaftana dönüştü.

Euro 2020 sonrası koltuğa veda edecek olan Löw, kupayla gitmek istiyordu. Bu uğurda “emekliye ayırdığı” Müller ve Hummels’i yeniden kadroya aldı. Ölüm grubu olarak tanımlanan Fransa ve Portekiz’in yer aldığı grupta Portekiz’i yenip, Fransa’ya yenilen Almanlar, grubun en zayıf halkası Macaristan’la berabere kaldı. Fransa’nın ardından gruptan çıkan Almanya’yı son 16 turunda evine İngiltere gönderdi. Euro 96’nın rövanşını alan İngilizler, 2-0’la zafer turu attı. Löw, 2018 Dünya Kupası’nın ardından Euro 2020’de de hüsran yaşadı. Zirvede veda etme rüyası gerçeğe dönüşmedi.

FLİCK ÖNCE GÜVEN TAZELEDİ

Hans-Dieter Flick koltuğa oturduğunda özgüven kaybı yaşamış bir takım vardı. 2022 Dünya Kupası yolunda evinde Kuzey Makedonya’ya 2-1 yenilmiş bir Almanya’dan bahsediyorum. Flick yönetiminde 5 maça çıkan Almanya, tamamında sahadan 3 puanla ayrıldı. 15 puana 16 golle ulaşan Almanlar, kalesinde sadece bir gol gördü. Löw’le kaybedilen güven, Flick’le yeniden kısa sürede kazanıldı.

Milli takımın iskeletini Bayern Münih kökenli oyuncuların oluşturması, Flick’in en büyük avantajıydı. İki yıla yakın birlikte olduğu Neuer, Kimmich, Müller, Süle, Goretzka ve Gnabry, milli takımda da kadroda. Uyum sorunu hiç yaşanmadı ama eksikler de yok değil. Alman futbolunun forvet sorunu devam ediyor. Yıllardır klasik anlamda 9 numaraya hasretler. Gol ümidi Timo Werner’in Chelsea’de kayıpları oynaması, orta sahada ümitlerin bağlandığı “yeni 10 numara” Kai Havetz’in Werner’e ayak uydurması Almanya cephesinde moralleri bozuyor. Ancak skora katkı yapacak oyuncu çokluğu gol sıkıntısı çektirmiyor. Gnabry, şimdilik 5 golle takımın en skorer ismi.

2018 Dünya Kupası ve Euro 2020 Almanya’nın unutmak istediği turnuvalar. Unuturmanın en kolay yolu 2022 Dünya Kupası’nda zirveye çıkmak. Bu yolda ilk adım atıldı. Düzenlenen 20 Dünya Kupası’na katılan tek ülke olan Almanlar, 32 ülke arasında biletini de ilk olarak cebine koyan ülke oldu. Hans-Dieter Flick, Bayern başarısını milli takıma taşırsa, futbol yeniden Almanlar’ın kazandığı oyun hâline gelecektir.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version