Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rakip kolay, sakatlıkları yenelim önce!

Rakip kolay, sakatlıkları yenelim önce!


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Süper Lig’in başı sakatlıklarla dertte desek abartılı olmaz. 20 takımlı ligimizde yaklaşık 75 oyuncu sakatlık yaşıyor. İstanbul’un üç büyüklerinden Beşiktaş ve Fenerbahçe sakat oyuncu sayısında başı çekiyor. Özellikle Beşiktaş’ın bu konuda derdi büyük. Cuma günü Altay’a konuk olacak Beşiktaş’ta 8 oyuncu sakat. Üstüne bir de Rosier’in kırmızı kart cezası var. Benzer sıkıntıları Fenerbahçe de yaşıyor. Pandemiden dolayı alt üst olan fikstüre takım sayısının artmasının da eklenmesiyle oyuncular sık sık sakatlanıyor.

HAFTADA BİR MAÇ RAHATLIĞI BİTTİ!

Süper Lig uzun yıllardır 18 takımla oynandı. Haftada bir maç yapıp milyonları cebine koyan futbolcuların konforunu Türkiye Kupası ve Avrupa arenasındaki maçlar bozuyordu yalnızca. Avrupa’da mücadele eden takım sayımız bir elin parmağına ulaşmadığı için sadece lig maçlarıyla sezonu tamamlayan takımlar vardı. Neredeyse Avrupa’da en az maç trafiğine sahip ülkelerden biriydik. 20 takımlı büyük liglerin maç yoğunluğu bizimle kıyas bile edilemezdi. Süper Lig’de top koşturan oyuncular hafta içi antrenman sonrası dizi keyfi yaparken, Avrupalı meslektaşları maça çıkıyordu.

59 MAÇLIK SEZON

Avrupa’nın bir numaralı ligi İngiltere Premier Lig maç trafiğinin en yoğun olduğu yer. 38 haftalık lig maratonuna Lig Kupası ve FA Cup ekleniyor. En az 6-7 takımı ise Avrupa arenasında mücadele ediyor. Geçen sezon Şampiyonlar Ligi’ni kazanan Chelsea bütün sezonda tam 59 maç oynadı. Lig Kupası’nda son 16 turunda elenen Chelsea, FA Cup’ta da final oynamıştı. Pandemiden dolayı sezonun geç başlayıp, Euro 2020’den dolayı erken bittiğini dikkate aldığımızda Chelsea’nin nasıl bir yoğunluk yaşadığını görüyoruz. 15 Eylül 2020 ile 29 Mayıs 2021 arasında oynanan 59 maç! Hem de Premier Lig gibi üst düzey bir ligde oynadı. Yetmedi, kalite ve mücadelenin zirve yaptığı Şampiyonlar Ligi’nde kupaya uzandı.

21 TAKIMLI LİG

Süper Lig ekiplerinin konforunu ilk olarak pandemiden dolayı 2019-20 sezonunda ligden düşmenin kaldırılması bozdu. Geçen sezon 21 takımlı ligimizde 40 maç oynandı. Haftada iki maç oynamaya alışık olmayan takımlarımız, beklenmedik puan kayıpları yaşadı. Avrupa’ya ya eleme turunda ya da grup aşamasında veda etmenin keyfini çıkardılar. Hiç olmazsa Avrupa’da yorulmadılar! Türkiye Kupası maçlarına hassaten şampiyonluk mücadelesi veren ekipler yedek ağırlıklı kadroyla çıktılar.

ZEMİN PROBLEMLERİ

Bu yıl aşılanma oranlarından dolayı pandemi etkisini kaybedince futbol “normal” seyrine girdi. Tribünler seyirciyle buluştu. Hava futbol oynamaya müsaitti. Ancak aynı şeyi zemin için söylemek mümkün değildi. Her şehre kapasitesinin çok üstünde stat yaptıran devletimiz, saha zeminini teferruat olarak gördü. Neredeyse tüm statların zemini, birbirleriyle yarış halindeydi. Hangisi daha kötü zemine sahip olurum düşüncesindeydi. Elbette ironi yapıyorum ama gerçekten berbat zeminlere sahibiz. Galatasaray, sezon başında göçebe olmaya rıza gösterip, stadın zeminini bakıma aldı. 3 ayı bulan yaz tatilinde stadın zeminini unutan yönetimin aklı başına sezon başlayınca gelecekti.

Maç trafiğine bozuk zemin eşlik edince sakatlıklar kaçınılmaz oluyor. Birçok sakatlık darbeye bağlı değil. Ya antrenman ya da maçta ikili mücadele olmaksızın oyuncular sakatlanıyor. Beşiktaş – Dortmund Şampiyonlar Ligi müsabakasında her ikili mücadele sonunda zeminden kumlar havaya savruluyordu. Mini bir kum fırtınası vardı! Keza Beşiktaş – Adana Demirspor maçında da durum aynıydı. Kamera yakın çekim yaptığında zeminin patates tarlasından hallice olduğu ortaya çıkıyordu. Sanırsın zamanda yolculuğa çıkıp, 1980’li, 90’lı yılların zeminlerini görüyorduk. Yazın bu halde olan zeminlerin havaların soğuyup yağmur ve karlı havalardaki durumunu hayal bile edemiyorum.

BEŞİKTAŞ’TA FİKİR AYRILIĞI

Vodafone Park’ın zemini Sergen Yalçın’ı da rahatsız edecek boyuta gelmişti. Sergen Hoca, Adana Demirspor maçı sonrası “Zemin maalesef istediğimiz seviyede değil. Dortmund maçında da oyunculardan ciddi şikâyetler geldi ama bu sene yeni yapıldı. Oturması biraz zaman alacak. Milli maç arasından sonra zeminin çok daha iyi olacağını söylüyorlar. Bize söylenen bu. Umarım öyle olur çünkü futbol maçları iyi zeminlerde oynanmalı. Oyuncular kötü zeminlerde çok sıkıntı yaşıyorlar,” dedi.

Vodafone Park’tan Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Hakan Daltaban, “Sakatlıkların zeminle alakası yok. Anlaşmalı olduğumuz çim firmasının tepesindeyiz,” savunmasını yaptıktan sonra akıllara zarar şu cümlelerle devam etti: “Şanssızlığımız fikstürün çok yoğun olmasından dolayı köklerin uzayamaması.” Hani neredeyse Şampiyonlar Ligi’nde gruplara kalacağımızı bilmiyorduk, hatta ligin 20 takımla oynanacağını unuttuk diyecek sandım!

AJAX ÖNCESİ SAKATLIKLAR

Maç trafiğine, yönetimler kabul etmese de bozuk zemin eklenince sakatlık doğal oluyor. Beşiktaş resmen revire dönmüş durumda. Adana Demirspor maçına kadar Alex Teixeira, Georges Kevin N’Koudou, Domagoj Vida, Mehmet Topal, Necip Uysal ve Wellington, sakatlıkları bulunan ve tedavileri devam eden futbolculardı. Listeye Rachid Ghezzal ve Michy Batshuayi eklenmiş durumda. Yeterince sakat oyuncu yokmuş gibi Rosier de maç sonrası itiraz edince kırmızı kart gördü. Siyah-beyazlılar renktaşı Altay deplasmanına 9 eksikle gidecek. Salı akşamı ise Şampiyonlar Ligi’nde Ajax’a konuk olacak.

Fenerbahçe’nin durumu Beşiktaş’a göre iç güveysiden hallice. Sakat sayısı şimdilik 6! Serdar Dursun, Sosa, İrfan Can, Tisserand, Nazım ve Miha Zajc sakatlıktan dolayı haftayı tribünde geçirmeye devam edecek. Stat zeminlerine acil çözüm şart. Teknik adamlar da maç trafiğini iyi yönetip, dengeyi sağlamazsa takımların en büyük rakibi sakatlıklar olacak!

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version