Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrailli savunma şirketi ‘şimdiye kadarki en gelişmiş’ yarı otonom silahlı robotunu tanıttı


İsrailli bir savunma şirketi, “savaş bölgelerinde devriye gezebilecek, yasadışı geçiş yapanları takip edebilecek ve ateş açabilecek” uzaktan kumandalı silahlı robotu tanıttı.

Bu insansız araç, modern savaş alanını hızla yeniden şekillendiren drone teknolojisi ile dizayn edildi.

Bu tür yarı otonom makineleri destekleyenler, orduların askerlerini koruması için onları önemli ve gerekli görürken, eleştirenler ise bunun ölüm kalım kararları veren robotların kullanımına yönelik bir başka tehlikeli adım olduğunu ileri sürüyor.

Dört tekerlekli ve dört çekişli robot, devlete ait İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii’nin “REX MKII” departmanı tarafından geliştirildi.

Şirketin otonom sistemler bölümünün başkan yardımcısı Rani Avni, elektronik bir tablet tarafından kontrol edilebilen robotun iki makineli tüfek, kamera ve sensörlerle donatılabileceğini söyledi.

Avni, “Silahın kendisini de tamamen otonom hale getirmek mümkün, ancak bu, kullanıcının kararıdır. Sistem veya kullanıcı olgunluğunun henüz o seviyede olduğunu düşünmüyoruz.” dedi.

Şimdiye kadarki en gelişmiş model

Robot, kara birlikleri için istihbarat toplayabilecek, yaralı askerleri ve malzemeleri savaş içinde ve dışında taşıyabilecek ve yakınındaki hedefleri vurabilecek.

Robot, Aerospace Industries’in yan kuruluşu ELTA Systems tarafından son 15 yılda geliştirilen yarım düzineden fazla insansız aracın en gelişmişi olarak lanse edildi.

Şirketin robotik bölümünde operasyonel uzman olan Yonni Gedj, “Her görevle birlikte cihaz, gelecekteki görevlerde kullanabileceği yeni veriler topluyor ve sürekli daha tecrübeli ve etkin hale geliyor.” dedi.

2007’de bu yana Jaguar adlı bir robot kullanılıyor

İsrail ordusu şu ana kadar Gazze Şeridi sınırında devriye gezmesi ve İsrail’in 2007’den bu yana uyguladığı ablukanın devam etmesine yardımcı olması için ‘Jaguar’ adlı daha küçük ama benzer bir araç kullanıyordu.

Gazze, büyük ölçüde Mısır tarafından da desteklenen abluka nedeniyle burada sıkışmış halde yaşayan 2 milyon Filistinliye ev sahipliği yapıyor.

İnsansız kara araçları, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Rusya da dahil olmak üzere diğer ordular tarafından giderek daha fazla kullanılıyor. Görevleri arasında lojistik destek, mayınların kaldırılması ve silahların ateşlenmesi yer alıyor.

“Bu tür robotlara insan hayatı konusunda güvenilemez”

Associated Press haber ajansına konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü’nde kıdemli bir araştırmacı olan Bonnie Docherty, bu tür silahların endişe verici olduğunu, çünkü savaşçılarla sivilleri ayırt etmede veya saldırıların yakındaki sivillere verebileceği zararlar konusunda güvenilir olmadıklarını söyledi.

Docherty, “Makineler, özünde insan onurunu zedeleyen ve insan hakları yasalarını ihlal eden insan yaşamının değerini anlayamaz” dedi.

İsrail insansız hava aracı, bu hafta Londra’daki Savunma ve Güvenlik Sistemi Uluslararası silah fuarında sergileniyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version