Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fatih Terim’in bu sezon işi zor

Fatih Terim’in bu sezon işi zor


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Galatasaray’ın sezona iyi başladığını söylemek mümkün değil. Bir zamanlar abonesi olduğu Şampiyonlar Ligi yolunda PSV engeline takıldı. Adını Avrupa Ligi gruplarına yazdırırken zorlandı. Sezona deplasmanda Giresunspor galibiyetle başladı ama Marcao’nun takım arkadaşı Kerem’e yumruk atması maçın önüne geçti. 3. hafta Kasımpaşa karşısında 2-0 öne geçtiği maçtan berabere ayrılması sürpriz olmadı. Golcü bekleyen taraftar Mustafa Muhammed’in ayrılması şokunu yaşadı. Alınan onlarca oyuncuya rağmen forvet hattına çözüm bulunmaması taraftarın ümitlerini kırıyor.

TRANSFERLER HEP KARAVANA

1990’dan sonra teknik adamlık kariyeri Milli Takım-Galatasaray arasında gidip gelen Fatih Terim, sarı-kırmızılarda dördüncü dönemini yaşıyor. Aralık 2017’de başlayan 4. Terim döneminde 4 yılı geride bırakmak üzere. Tecrübeli hoca, göreve gelirken 3 yıl istemişti. İlk iki yılında Başakşehir’le verdiği şampiyonluk yarışında mutlu sona ulaştı. Son iki yılda ise zirveden uzak kaldı.

Fatih Hoca’nın son yıllarda transferde isabetli davrandığını söylemek mümkün değil. 2017-18 sezonu transferlerinde doğrudan bir etkisi yoktu. Ara transfer döneminde sadece Japon oyuncu Yuto Nagatomo’yu kadroya kattı. Takımdan Badou Ndiaye’yi 16 milyon Euro bedelle Premier Lig ekiplerinden Stoke City’ye satıp, kasaya önemli bir miktarın girmesini sağladı. Ancak 2018-19 sezonundan itibaren alınan ve satılan tüm oyuncularda Terim imzası var.

Ozan Kabak, Gomis ve Bruma gibi oyuncuların da aralarında bulunduğu isimlerin satışından kasaya 30 milyon Euro girdi. Neredeyse 6 ay gibi kısa sürede oyuncu satışından 46 milyon Euro’luk gelir elde edildi. 2018-19 sezonunda tam 13 oyuncuyu kadroya kattı. Gol kralı olan Gomis’i satmasının ne denli büyük hata olduğunu sezon başladığında görecekti. Gol atsın diye Konstantinos Mitroglou gibi isimler bile kiralık da olsa kadroya dahil edildi. Ara transferde ise Kasımpaşa formasıyla yarım sezonda 20 gol atan Mbaye Diagne getirildi. 13 milyon Euro’ya gelen Diagne, bir türlü kurtulamadığı bir kambura dönüştü.

DİAGNE YAĞMURUNDAN FALCAO DOLUSUNA

Sonraki sezonu Galatasaray yine zirvede tamamladı. Üstelik Diagne gol kralı oldu. Ancak Şampiyonlar Ligi’nde yaşanan hüsran yeni transferlerin yolunu açtı. 2019-20 sezonunda el genişleten Terim tam 17 oyuncuyu kiralık veya bonservisiyle kadroya kattı. Diagne’den kiralık da olsa kurtulurken, Radamel Falcao dolusuna tutuldu. Yönetici Abdurrahim Albayrak’ın günler süren pazarlıkları sonuçlanıp Kolombiyalı, Monaco’dan bedelsiz kadroya katıldı. Santrafor kontenjanından kadroya katılan Falcao, tribünlerden maç seyreden müzmin sakat çıktı. Hem de yıllık net 5 milyon Euro maaş alıyordu.

Seri, Lemina, Onyekuru, Andone, Emre Mor, Nzonzi ve Saracchi kadroya kiralık olarak geldi. Lig ve Avrupa’da başarı arayan bir ekibin kiralıklarla hedefine ulaşmasının zor olduğunu sezon sonunda görecekti. Terim’li Galatasaray Sivasspor ve Alanyaspor’un gerisinde ligi altıncı bitirdi.

HER SEZON SIFIRDAN KURULAN TAKIM

Her transfer sezonunda bir takımlık oyuncu kurma alışkanlığını 2020-21 sezonunda da devam ettirdi. Gerçi sayı önceki yıllara göre daha azdı. Sadece 11 yeni isim kadroya katıldı. Onyekuru, Gedson Fernandes, Halil Dervişoğlu, Peter Etebo ve Mustafa Muhammed kiralandı. Averajla şampiyonluğu Beşiktaş’a kaptırmasına rağmen başkanlığa Burak Elmas’ın seçilmesi Terim’in kredisini devam ettirdi.

Bu sezona Galatasaray 9 yeni transferle girdi. Kasadan bu isimler için 23 milyon Euro çıktı. Oyuncu satışından ise sadece 250 bin Euro geldi. Ne Falcao’dan ne de Mbaye Diagne’den kurtulabildi. Üstelik büyük umutlarla geçen yıl ara transferde kadroya satın alma opsiyonlu iki yıllığına kiralık olarak katılan Mustafa Muhammed’in, takımdan ayrılıp Bordeaux’ya gideceği açıklandı. Mısırlı oyuncudan kasaya 8 milyon Euro girecek, bunun 4 milyonu Mısır ekibine ödenecek.

RAKİPLERİN BİR ADIM GERİSİNDE

Geride kalan 3 hafta, sezonun Galatasaray açısından pek parlak geçmeyeceğinin işaretlerini verdi. Golcüsü olmayan Galatasaray’ın lig ve Avrupa Ligi’nde başarılı olması zor gözüküyor. Bu yıl şampiyonluk yarışında Fenerbahçe ve Trabzonspor daha iddialı durumda. Keza Beşiktaş şampiyon kadroyu korumayı başardı.

Terim’in Kerem, Berkan Kutlu ve Barış Yılmaz gibi gençlere yer vermesi elbette önemli. Ancak uzun maratonda takımı sırtlayacak isimlere ihtiyaç var. Gol ümidinin bir türlü benimsenmeyen Diagne olması sarı-kırmızıların durumunu özetliyor. Avrupa arenasında son yıllarda tel tel dökülen ve adeta galibiyeti unutan Terim’li Galatasaray’ın ligi kurtarması başarıdan sayılmayacak. 67 yaşındaki Terim artık kariyerinin son virajında. Yönetimin desteği tam kadro arkasında. Emekliye ayrıldığında sadece kupaları değil transfer yanlışları kadar yıllardır kendisinden sonra koltuğu devralacak bir ismi öne çıkarmaması da konuşulacak.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version