Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yabancılar her şeyin farkında, bir Türkler 15 Temmuz’a uyanamadı!

Sıcak bir İtalya günü, 100 bin nüfuslu küçük bir şehirdeyiz.

Hukuki bazı konularda fikir almak için Valantina’nın ofisine gidiyorum. Beni hiç tanımıyor. 15 Temmuz’dan sonra İtalya’ya gelmek zorunda kaldığımı söylüyorum. Hikayemi bile dinlemeden direk söze giriyor, “Biz başlarda gerçekten bir askeri darbe olduğunu düşündük. Sonra Erdoğan’ın kendi gücünü artırmak için kurguladığı bir oyun olduğunu anladık.”

Şaşırıyorum. Ağzım açık kalıyor. Türkiye’den binlerce kilometre uzakta küçük bir İtalyan şehrinde yaşayan bu hukukçu kadın, nasıl bu kadar açık ve net bunları görebilir?

Benim günlerce haberleri, dosyaları inceledikten sonra vardığım kanıya, nasıl bir çırpıda varabilir?

Görüşme bittikten sonra şuna kesin olarak kanaat getiriyorum, “yabancılar”, 15 Temmuz resmini bizden daha iyi çekmiş. Olayların nereye varacağını, ne yapılmak istendiğini daha net görmüş.

İşte yaptığım küçük bir arşiv taramasıyla karşıma çıkanlar;

RUS UZMAN: ERDOĞAN KENDİ KONUMUNU GÜÇLENDİRMEK İÇİN ‘DARBE’ SAHNELEDİ

Rusya Güncel Orta Doğu Araştırma Merkezi Başkanı Türkolog Gümer İsaev: Erdoğan, kendi konumunu güçlendirmek ve ülkedeki tüm muhalefeti temizlemek için bahane bulmak adına bir ‘darbe’ sahneledi. Sadece ordu değil, aynı zamanda tüm muhalif güçler de baskı silindiri altında ezildi. Darbeleri önleme bahanesiyle toplumda geniş çaplı bir tasfiye yaşandı. Bu olaylarla hiç ilgisi olmayan çok sayıda insana nasıl zulmedildiğini gözlemliyoruz. Tüm bunlar toplumun zımni rızasıyla oluyor ve insan hakları savunucularının tepkisine neden olmuyor.

İNGİLTERE AVAM KAMARASI RAPORU: GÜLENCİLER DARBEYİ YÖNETMEDİ

İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası’nın Dış İlişkiler Komisyonunun yayımladığı rapor: Darbedeki bazı kişiler Gülenci olsa da, Türkiye’deki Gülen destekçilerinin ve kuruluşlarının sayısı düşünüldüğü zaman, bu Gülenciler ya da liderlerinin darbeyi yönettiğini göstermiyor.

ALMAN İSTİHBARATI: 15 TEMMUZ’U GÜLEN’İN PLANLADIĞINA İKNA OLMADIK, BAHANE OLARAK KULLANILIP ‘TEMİZLİK’ YAPILDI

Alman İstihbarat Servisi (BND) Şefi Bruno Kahl: Darbe girişiminin arkasında Fethullah Gülen’in bulunduğuna dair kanıt yok. 15 Temmuz’u Gülen’in planladığına ikna olmadık. Türkiye, çeşitli açılardan bizi buna ikna etmeye çalıştı, anca henüz bunu başarabildiği söylenemez. 15 Temmuz darbe girişimi, Türkiye’de kamu çalışanlarını ihraç edip muhalifleri hapsettiği ‘temizlik dalgası’ için ‘bir bahane’ olarak kullanıldı. “Darbe başarılı olsaydı da şu anda gördüklerimizi görecektik – belki aynı derinlikte ve radikallikte değil.

Alman Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maaßen: Sanırım Türkiye dışında hiç kimse darbe girişiminden Gülen yapılanmasının sorumlu olduğuna inanmıyor. En azından Türkiye dışında yaşayıp, Türk hükümetinin buna ikna ettiği kimseyi tanımıyorum.

ALMAN İSTİHBARAT UZMANI EENBOOM: 15 TEMMUZ UYDURMA, SÖZDE BİR DARBE

Alman Barış Politikaları Araştırma Enstitüsü Başkanı, istihbarat uzmanı Erich Schmidt-Eenboom: CIA ve diğer istihbarat servisleri en gizli komünikasyon sistemlerine bile sızabilecek kabiliyetteler ve bunların ulaştığı bilgilere göre 15 Temmuz; uydurma, sözde bir darbeydi. BND Başkanı, Türkiye’deki darbe girişiminin arkasında Gülen hareketinin bulunduğu iddiasının uydurma olduğunu açıklıkla ifade etti. Bir adım daha ileri gidip tüm yaşananların sadece sözde bir darbe olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın agresifleşmesine meşruiyet sağlamak için kurgulandığını söyleyen Batılı istihbarat teşkilatları da var. CIA analizlerine göre yaşanan sözde darbe girişimi, Erdoğan tarafından gerçek bir darbeye engel olmak için gerçekleştirildi. BND(Alman istihbaratı), CIA(ABD istihbaratı) ve diğer Batı İstihbarat servisleri, darbe girişiminin Gülen tarafından gerçekleştirildiğine dair en küçük bir ipucu bile görmüyor.

FINANCIAL TIMES: DARBEYİ GÜLEN CEMAATİNİN YAPTIĞINA KİMSE İNANMIYOR

İngiliz Financial Times gazetesi: 15 Temmuz darbe girişiminden Fethullah Gülen’i sorumlu tutan Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, bu konuda yurtdışındaki müttefiklerinden çok azını ikna edebildi. Erdoğan’ın Gülen’i suçlu ilan etmesinden bir yıl sonra müttefiklerinin çok azı Gülen cemaatinin bu darbeyi tek başına gerçekleştirdiğine inanıyor. Belki de hiçbiri buna inanmıyor.

FOX: TARİHİN EN ŞİŞİRİLMİŞ KOMPLOSU

Amerikan FOX News TV: 15 Temmuz tarihin en şişirilmiş kompolusu. Erdoğan için Gülen taraftarı olsun veya olmasın, düşmanlarını temizlemek amacı ile kullanacağı bir araç!

FRANSIZ GAZETECİ: TÜRKİYE EN PARLAK GENERALLERİNİ KAYBETTİ

France24’ün ödüllü gazetecisi ve Ortadoğu uzmanı Leela Jacinto: Darbeden hemen sonra başlatılan gözaltılar ve kıyımlarla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kemalist damarı kurutuldu. Boşalan kadroların yerine ise çoğu uygun kalibrede olmayan ‘sadık’ askerler atandı. Fethullah Gülen’in darbe emri verdiğine dair bugüne kadar bir kanıt sunulamadı. Kesin olarak bildiğimiz ise Türk ordusu eskisi gibi değil. Türkiye en parlak ve iyi generallerini kaybetti.

İRAN BASINI: 15 TEMMUZ’DA ERDOĞAN’I KURTARDIK!

Yabancı basınında 15 Temmuz’la ilgili İran basınında da ilginç şeyler yayınlandı. Erdoğan, Azerbeycan’a giderek İran’ı kızdıran bir şiir okudu. Arkasından İran’da rejime yakın “Risalet” gazetesi, “Sana 15 Temmuz’da verdiğimiz desteği hatırla” diye yazdı. Tebriz milletvekili Seyyid Muhammed Rıza Mirtacudini, “Erdoğan ayağını kiliminin ötesine uzatmış. Ve görünüşe göre 2016 darbesi gecesinde nereye sığındığını unutmuş” şeklinde tweet attı. İran’a yakınlığıyla bilinen Kudüs TV Genel Yayın Yönetmeni Nureddin Şirin, katıldığı bir televizyon programında ABD tarafından öldürülen İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin engellenmesinde önemli rol oynadığını iddia etti.

İran basınında çıkan haberlerin aksine Türk medyasında bu konuda hiçbir haber yapılmadı. İran’ın 15 Temmmuz’la ilgisi ne? Erdoğan’a nasıl yardım etti? Kimse bilmiyor.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version