Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa Ligue 1 tek kutuplu olmanın bedelini ödüyor

Fransa Ligue 1 tek kutuplu olmanın bedelini ödüyor


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Avrupa’nın beş büyük ligi denince akla, İngiltere Premier Lig, İspanya La Liga, İtalya Serie A, Almanya Bundesliga ve Fransa Ligue 1 gelirdi. Listeden bu yıl Ligue 1 düştü. Yerine Portekiz Ligi eklendi. Şampiyonlar Ligi grupları yolunda Monaco’nun Ukrayna temsilcisi Shakhtar Donetsk’e elenmesi, Portekiz temsilcisi Benfica’nın PSV Eindhoven’i geçip gruplara kalmasıyla UEFA’nın ülke sıralaması da değişikliğe uğradı. Dünyanın en iyi 5 ligi arasında gösterilen Fransa Ligue 1, yerini Portekiz Ligi’ne bıraktı. Fransa Ligue 1’de düşüş, ligin tek kutuplu olmaya başlamasıyla start aldı.

HER TAKIMIN LİDERLİK HAYALİ VARDI

Fransa Ligue 1’i Avrupa’nın diğer liglerinden farklı kılan, şampiyonluğun bir kaç takımın tekelinde olmamasıydı. İtalya’da Juventus, Milan ve Inter; İspanya’da Barcelona ve Real Madrid; Almanya’da Bayern Münih; İngiltere’de ise Arsenal, Liverpool ve Manchester United hâkimiyet kurmuştu. Fransa Ligue 1’de durum oldukça farklıydı. Ülkede en çok şampiyonluk gören Saint-Etienne takımı, son şampiyonluğunu 1980-81 sezonunda yaşamıştı. Toplamda ise 10 kez ligi zirvede bitirdi. İki haneli şampiyonluk sayısına sahip tek takım üstelik. İkinci sırada dokuz kez şampiyonluk gören Marsilya ve Paris Saint Germain (PSG) bulunuyor.

Ligue 1’de 1990’lı yılların başında Marsilya damgası vardı. 4 yıl üst üste şampiyonluk gören Marsilya, Şampiyonlar Ligi kupasını 1993’te müzesine taşımayı da başardı. Daha sonra hiçbir Fransız ekibi Avrupa arenasında kupa kazanamadı. Görülen finallerde ise kaybeden taraf oldu. 1993-2001 arasındaki 8 yılda 6 farklı ekip şampiyonluk ipini göğüsledi. Bu dönemde sadece Nantes ve Monaco ikişer şampiyonluk yaşadı.

LYON’LA BAŞLAYAN HÂKİMİYET DÖNEMİ

2001-02 sezonuyla birlikte Ligue 1’de Lyon hegemonyası başlıyordu. 7 yıl üst üste şampiyonluğa ambargo koyan Lyon, Avrupa’nın 5 büyük liginde en uzun şampiyonluk serisi yakalayan ilk ekipti. Bu rekor önce Juventus, ardından Bayern Münih tarafından kırılacaktı. Lyon fırtınası estiği dönemde Şampiyonlar Ligi’nde final gören ekip ise Monaco’ydı. Didier Deschamps’ın çalıştırdığı Monaco, 2004’te adını Kupa 1’de finale yazdırdı. Gülen taraf ise Jose Mourinho’nun FC Porto’suydu.

2008-09 sezonunda Lyon’un şampiyonluk serisine Bordeaux nokta koyacaktı. 2008-12 arasında her yıla bir şampiyon dönemi tekrar açıldı. Fransa Ligue 1 yine birden çok takımın şampiyonluk hayali kurduğu bir lige dönüşüyordu. Ancak bu heyecan ve sevinç kısa sürecekti. Son şampiyonluğunu 1993-94 sezonunda yaşayan Paris Saint Germain, Katar sermayesini 2012’de arkasına alınca ligin kaderi değişiyordu. Bir Rus işadamının satın aldığı Monaco, PSG’ye rakip olmaya çalıştı ama nefesi yetmedi. 2012-20 arasındaki 8 sezonda PSG’nin şampiyonluk serisini sadece bir kereyle bozabildi. 2020-21 sezonunda ise Lille şampiyon oldu. Lille’in şampiyonluğu Ligue 1’in yakın dönem en büyük sürprizlerinden biriydi.

PSG, HEDEFİNDEKİ KUPAYA ULAŞAMADI

PSG ülkesinde fırtına estiriyordu ama bunu Avrupa arenasına taşıyamadı. Hem de kadrosuna kattığı dünya yıldızlarına rağmen. Zlatan İbrahimovic, Edison Cavani, Angel Di Maria, Marco Veratti, Thiago Silva, Neymar ve Mbappe gibi oyunculara rağmen hayali kurulan Kupa 1 müzeye taşınamadı. Şampiyonlar Ligi uğruna Neymar 222 milyon Euro bedelle kadroya katıldı. Harcanan yüzlerce milyon Euro’nun karşılığı 2020’de ulaşılan final oldu. Ama Bayern Münih’in bileğini bükemedi.

5 büyük ligde şampiyonluğu tekeline alan takımlar başarılarını Avrupa arenasına da taşımıştı. İngiltere’de Manchester United, Liverpool ve Chelsea; Almanya’da Bayern Münih; İspanya’da Real ve Barcelona; İtalya’da Juventus, Inter ve Milan, Avrupa’da adlarından söz ettiren takımlar. Fransız ekipleri sadece Kupa 1’e hasret kalmadı. UEFA Avrupa Ligi’nde de Fransızların esamesi okunmuyor. Yakın dönemde Marsilya, UEFA Avrupa Ligi’nde final gördü ama Atletico Madrid kupayı ellerinden çekip aldı.

SADECE PSG’DEN İBARET BİR LİG

Portekiz, Devler Ligi’nde Sporting, FC Porto ve Benfica’yla temsil edilirken, Fransa sadece Lille ve PSG’yle başarı arayacak. PSG, Messi’li, Mbappe’li, Neymar’lı ve Di Maria’lı kadrosuyla Şampiyonlar Ligi kupası hasretini sürdürürse Ligue 1’in düşüşü devam edecektir. Ligue 1’in diğer takımlarıyla PSG arasındaki makas açıldıkça, lig iyice sıradanlaşacak. Sadece PSG’den ibaret bir lig olacak. UEFA ülkeler sıralamasında Portekiz son olarak 2015-16 sezonunda 5. sıraya çıkmış, bir sezon sonra ise 5. basamağı tekrar Fransa’ya devretmişti. Bakalım Fransa yeniden 5. sıraya ne zaman yükselecek? Ya da yükselebilecek mi?

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version