Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa Afgan sığınmacılara kapıyı kapatmaya hazırlanıyor

Avrupa Afgan sığınmacılara kapıyı kapatmaya hazırlanıyor



Hollanda, Danimarka, Avusturya, Almanya, Belçika ve Yunanistan, iç savaşa doğru sürüklenen ülkeye sığınma başvurusu reddedilen Afganistan vatandaşlarını göndermek istiyor. Bu ülkelere göre ülke Afganistan içinde güvenli göç bölgeleri mevcut.

 Olası bir Afgan göçünden korkan 6 Avrupa Birliği üyesi ülke, sığınma başvurusu reddedilen Afganistan vatandaşlarını iç savaşa doğru sürüklenen Afganistan’a göndermek istiyor.

Almanya’da iktidar partisi Hristiyan Demokratlar’ın önemli bir ismi de Afganistan içinde ‘güvenli göç alternatifleri’ bulunduğu sürece ‘korunmaya muhtaç’ şartının yerine gelmeyeceğini söyledi. Bu açıklama ile Almanya, ülkeye gelebilecek Afgan göçmenlerin sığınma başvurusunu kabul etmeyebileceğinin sinyalini vermiş oldu.

ÇATIŞMALARIN ŞİDDETLENDİĞİ ÜLKEYE SINIRDIŞI EDİLMEK İSTENİYORLAR

Hollanda, Danimarka, Avusturya, Almanya, Belçika ve Yunanistan; başvuruları reddedilmiş ve tüm yasal yolları tüketmiş olan Afgan sığınmacıların sınır dışı edilmesini istiyor.

Bu 6 ülke, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na başvurarak, mevcut iade anlaşmasının sürdürülmesini sağlayacak şekilde Afgan Hükümeti ile görüşmeye ve onları bu konuda desteklemeye çağırdı.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı, geçen ay Danimarka ve diğer AB ülkelerine başvurarak, Afgan sığınmacıların ülkelerine zorunlu olarak sınır dışı edilmesinin 3 ay süreyle geçici olarak askıya alınmasını talep etmişti.

Norveç, İsveç ve Finlandiya bu çağrıya olumlu yanıt verdi.

Ancak bu taleple ilgili olarak Hollanda, Almanya, Avusturya, Belçika ve Yunanistan ile yakın işbirliği içinde çalışan Danimarka hükümeti, mevcut iade anlaşmasının sürdürülmesi çağrısında bulundu.

“KABİL YÖNETİMİ DESTEKLENSİN”

Danimarka ve diğer 5 AB üyesi ülke, AB Komisyonu’na ortaklaşa bir başvuruda bulundu. Bu ülkeler, Brüksel yönetiminin, sığınmacıların geri gönderilmesine olanak sağlayan mevcut iade anlaşmasının sürdürülmesini sağlayacak şekilde Afganistan’daki meşru hükümetle görüşmesini ve Kabil yönetimini bu konuda desteklemesini istedi.

Danimarka Göç ve Uyum Bakanı Matias Tesfaye, “sığınma başvurusu reddedilen Afgan vatandaşlarının ülkelerine gönderilmesinin, hükümet için önemli olduğunu” söyledi.

Danimarkalı bakan, bu nedenle AB üyesi 5 ülkeyle birlikte, Brüksel nezdinden girişim başlattıklarını belirtti.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı da, Danimarka ile birlikte 5 AB üyesinin, sığınma başvuruları reddedilen Afgan vatandaşlarının ülkelerine geri gönderilmesi konusunda komisyona başvuruda bulunduklarını bildirdi.

Güvenlik ve adalet bakanlığı sözcüsü, Hollanda medyasına yaptığı açıklamada, Afganistan’a geri gönderme konusunun halen vaka bazında değerlendirildiğini, ancak kategorik sınır dışı olasılığın da göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

“GERİ GÖNDERİLMEZLERSE AFGANLAR CESARETLENİR”

AB ülkelerine göre, Afgan vatandaşlarının sınır dışı edilmesinin askıya alınması, yanlış bir sinyal olacak. Bu durum, birçok Afgan vatandaşını ülkelerini terk ederek Avrupa’da iltica başvurusunda bulunma konusunda daha da cesaretlendirecek.

Avrupa Birliği Komisyonu daha önce Avrupa ülkelerinden sığınmacıları şu an için Afganistan’a geri göndermemelerini isteyerek, bu ülkenin giderek daha güvensiz hale geldiğini belirtmişti.

“KORUNMAYA MUHTAÇ ŞARTI YERİNE GELMEZ”

Almanya’da iktidar partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) meclis grup başkanı Thorsten Frei ise Die Welt gazetesine açıklamasında, Taliban’ın ilerleyişinin ülkenin ‘tüm kesimlerinin güvensiz hale geldiği’ anlamına gelmediğini söyledi.

Frei, Afganistan içinde ‘güvenli göç alternatifleri’ bulunduğu sürece ‘korunmaya muhtaç’ şartının yerine gelmeyeceğini söyledi.

Bir göçmenin, ulaştığı ülkede iltica (sığınma) başvurusunun kabul edilebilmesi için bu kişinin korunmaya muhtaç olup olmadığına bakılır. Eğer bu göçmen hakkında ‘korunmaya muhtaç değildir’ kararı verilirse bu kişi ülkesine gönderilir ve iltica başvurusu kabul edilmez. Ayrıca kendi ülkesinde geçebileceği güvenli bölgeler olduğu takdirde yine sığınma başvurusu kabul edilmeyebilir.

Alman politikacı, bu sözleriyle, Afganlar için ülkede ‘güvenli göç alternatifleri’ bulunduğunu ifade ederek, Almanya’ya gelmeleri halinde ‘korunmaya muhtaç’ değildir denilerek sınır dışı edilebileceklerini ve sığınma başvurularının kabul edilmeyebileceğini ifade ediyor.

Ülke içerisinde ‘güvenli göç alternatifleri’ bulunduğu yolundaki söylem, bir dönem Suriye için de kullanılmıştı. Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, 2016 sonrası birçok bölgede kontrolü yeniden ele geçirmesi ve buralarda asayişi kısmen de olsa sağlaması sonrası bu bölgelerin Suriyeli göçmenler için ‘güvenli göç alternatifi’ olabileceği ifade edilmişti. Ancak bu görüş uluslararası kuruluşlarca çok kabul görmedi.

UYGULAMAYA TEPKİLER

Hollanda’da koalisyon ortaklarından Hıristiyan Birliği Partisi (CU) Milletvekili Don Ceder, Twitter mesajında 6 ülkenin girişimini, ‘endişe verici bir gelişme’ diye değerlendirdi.

Hollanda Sığınma Avukatları Derneği Başkanı Wil Eikelboom da, aynı kaygıları paylaşıyor.

Eikelboom, Afganistan’daki Hollandalıları ülkeyi terk etmeye çağıran hükümetin, sığınmacıları geri göndermekte sorun görmemesini eleştiriyor.

Hollanda Mülteciler Konseyi sözcüsü Martijn van der Linden de, 6 AB ülkesinin talebini ‘utanmaz ve pervasızca’ olarak değerlendirdi.

Van der Linden’e göre, ülkede güvenlik durumunun son derece kötüleşmesi nedeniyle sınır dışı edilen her Afgan vatandaşı, ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

AFGANİSTAN’DA SON DURUM

Afganistan 1996 yılından ABD’nin 2001 yılındaki müdahalesine kadar Taliban yönetimindeydi. Uluslararası birliklerin mayıs ayı başında Afganistan’dan çekilmeye başlamasından bu yana Taliban ülkede kontrol ettiği alanları genişletiyor. Gözlemciler ülkede yeni bir iç savaşın patlak vermesinden endişe ediyor.

Taliban, son olarak 4 gün içerisinde 6 vilayet merkezini ele geçirdi. Ülkede 24 vilayet bulunuyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, geçen ay uluslararası birliklerin çekilmeye başlamasıyla çatışmaların arttığı Afganistan için “insani kriz” uyarısı yapmıştı. Sene başından bu yana yaklaşık 270 bin kişinin ülke sınırları içinde yerlerinden edildiğini açıklayan örgüt, toplam 3,5 milyon Afgan vatandaşının ise kaçmaya çalıştığını açıklamıştı.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version