Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

15 Temmuz’un 19 kilit ismi

15 Temmuz gecesi çıkan olaylarda 251 kişi hayatını kaybetti, olaylarla ilgisi bulunmayan yüz binlerce kişinin yaşamı açılan soruşturmalar, gözaltılar ve tutuklamalarla değişti. İşte hiç bir siyasinin gözaltına alınmadığı, Türkiye tarihinin en ilginç darbe girişiminin yaşandığı o gecenin 19 kilit ismi…

ERDOĞAN: ALLAH’IN BÜYÜK LÜTFU
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 15 Temmuz’dan günler önce ortadan kayboldu, nerede olduğunu bilen yoktu. 15 Temmuz gecesi Marmaris Turban Grand Yazıcı Otel’de olduğunu söylese de fotoğraflar Erdoğan’ı yalanlıyor. Kalkışmayı önce eniştesi Ziya İlgen’den, sonra ise farklı kaynaklardan öğrendiğini söyleyen Erdoğan’ı, o gece Dalaman’dan İstanbul’a “darbeci” bir pilotun götürdüğü ortaya çıktı. Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada darbe girişimini “Allah’ın büyük bir lütfu” olarak niteledi.

YA ENİŞTE TANKLARI GÖRMESEYDİ?
O akşam Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar başta olmak üzere, kuvvet komutanları ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a ulaşamayan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisini kalkışmadan haberdar ettiğini söylediği eniştesi emekli öğretmen Ziya İlgen, İstanbul Kemerburgaz bölgesinde ikamet ediyor. 15 Temmuz akşamı evinin yakınlarındaki Hasdal Kışlası’ndan çıkan ve Boğaz Köprüsü istikametine doğru seyreden tankları gören İlgen’in bu durumu hemen telefonla eşinin kardeşi Erdoğan’a ilettiği öne sürülüyor.

DAMAT ALBAYRAK: ERDOĞAN NAMAZI KILIP SÜRECİ BAŞLATTI
Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden biri olan damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yaptığı bir röportajda o gece herkesin sakin ve rahat olduğunu söylüyor. 21.30-22.00 civarıydı darbe girişimi olduğunu anladıklarını belirten Albayrak, o gün cumaya gitmeyen Erdoğan’ın abdest alıp, namazını kıldıktan sonra süreci başlattığını ifade ediyor. Marmaris’ten İstanbul’a görünmeden “hayalet” gibi geldiklerini de öne süren Albayrak’ın aksine uçağın pilotu ve uçağı koruyan F-16’ların pilotları örgüt üyeliğinden tutuklandı. O gece Atatürk Havalimanı’nda Erdoğan ve Albayrak’ın yanlarında olan AKP eski il başkanı Selim Temurci, 15 Temmuz öncesi ve sonrasında sivillere dağıtılan silahlarla ilgili Albayrak ile Erdoğan’ı işaret etti.

FİDAN, SENARYOYU HAZIRLAYIP KAYIPLARA KARIŞTI
MİT Müsteşarı Hakan Fidan, kalkışma öncesi ve kalkışma günü birçok isimle yaptığı toplantılar kamuoyuna yansıdı. Kalkışma başlamasından itibaren ise Fidan’a ulaşılamadığı kayıtlarda yer aldı. Öyle ki Erdoğan kalkışmayı eniştesinden öğrenmek durumunda kaldı. MİT Müsteşarının kayıp olduğu saatlerde MİT Basın Danışmanı Nuh Yılmaz’ın Erdoğan’la o gece facetime üzerinde görüşme yapan Hande Fırat’la görüşmesi ekranlara yansımıştı. Nuh Yılmaz’ın gecenin ilerleyen saatlerinde “Darbe püskürtüldü” açıklamasını yaptı. Darbe istihbaratı konusunda başarısız bulunan Fidan’ın görevden alınmayıp tüm seyahatlerinde Erdoğan’ın yanında yer alması dikkat çekti.

OLÇOK, KALKIŞMAYI BİLMESİNİN BEDELİNİ Mİ ÖDEDİ?
15 Temmuz’dan dört hafta önce 17 Haziran Cuma günü Haliç Kongre Merkezi’nde Erdoğan’la 2 saat 17 dakika baş başa görüşen AKP’nin reklam danışmanı Erol Olçok, 15 Temmuz’dan 5 gün önce de sosyal medya hesabı Fotoğraf & Siyaset’ten yaptığı paylaşımlarla olacakları yazmıştı. Olçok, 15 Temmuz akşamı oğlu ile birlikte köprüde keskin nişancılar tarafından öldürüldü. Cesetlerine de otopsi yapılmadı. Öldürüldükleri yer ise kısa sürede yıkanarak deliller ortadan kaldırıldı.

BELGELERE GÖRE DARBENİN 1 NUMARASI HULUSİ AKAR
O gecenin en kilit isimlerinden olan dönemin Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar, kalkışma istihbaratı almasına karşın gerekli önlemleri almadı. Aldığı istihbaratla ilgili amirleri konumundaki Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binalı Yıldırım’ı bilgilendirmedi. Bir gün önce 6 saat görüştüğü MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı kalkışma günü yine görüştükten sonra başlayan kalkışma ile ilgili adım atmaması dikkat çekici. Rehin alındığı iddia edilse de gerek Genelkurmay Karargahı gerekse Akıncı Üssü’ndeki rahat tavrı bu iddiaları yalanlıyor. O akşam 22.15’te birliklere yollanan Yurtta Sulh Konseyi imzalı ilk mesajda başkan olarak Akar’ın imzası bulunuyor.

BİNALİ ORTADA EMARE YOKKEN SUÇU GÜLEN HAREKETİ’NE YIKTI
15 Temmuz’un bir darbe değil kalkışma olduğunu ilk telaffuz eden dönemin Başbakanı Binali Yıldırım oldu. Yıldırım ayrıca gece saat 23:05 televizyon kanallarına bağlanarak “Bu bir askeri kalkışma girişimidir, malum yapıya bağlı bir kalkışma girişimidir, izin verilmeyecektir” diyerek ortada herhangi bir suçlama yokken suçu Gülen Hareketi’nin üzerine yıktı. O gece kalkışmanın geçmesini Ilgaz Tüneli’nde beklediği ortaya çıkan Yıldırım’ın daha sonra yaptığı bir söyleşide 15 Temmuz’un bir proje olduğunu söylemesi dikkat çekti.

SOYLU SİLAHLI GRUPLARLA TRT’Yİ BASTI
Bir grup asker tarafından TRT Oran Yerleşkesi işgal edildi. Saat 23.50’de TRT spikerine zorla Yurtta Sulh Konseyi’nin bildirisi okutuldu. Dönemin Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, uzun namlulu silahları bulunan sivil bir grupla TRT’yi basarak “işgalden” kurtardı! Soylu, 15 Temmuz’la ilgili daha yaptığı bir açıklamada, “FETÖ mü yaptı 15 Temmuz’u? 15 Temmuz’u FETÖ yapmadı” demesi dikkat çekti.

HAREKAT EMRİNİ YAŞAR GÜLER VERDİ
15 Temmuz akşamı donanma gemileri dahil olmak üzere sokağa çıkan askeri birlikler harekat emrini dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı olan şimdiki Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in komutanlığından aldı. İddiaya göre harekat emri Güler’in yaveri Binbaşı Mehmet Akkurt tarafından verilmişti. Akkurt o gece Karargah’ta öldürüldü. Güler de emrin bilgisi dışında yayınlandığını iddia edip olayın içinden sıyrıldı. Güler ne savcılara ne de Meclis’e ifade vermeye gitmedi.

SÖNMEZATEŞ, ERDOĞAN’I ALMAYA 4 SAAT SONRA GÖNDERİLDİ
15 Temmuz gecesi Marmaris’te kaldığı iddia edilen otelden Erdoğan’ı almak için emir verilen ve bunun için hazırlanan üç askeri helikopterden oluşan özel timin başında Tuğgeneral Gökhan Sönmezateş bulunuyordu. Birlikte 4 saat bekletilen tim, Erdoğan Marmaris’ten ayrıldıktan yaklaşık 3 saat sonra hareket edebildi. Otele ulaştıklarında ise gözaltına alındılar. Sönmezateş, yargılamalarında yaptığı savunmada boş otele gönderildiklerini, tuzağa düşürüldüklerini söyledi.

ERDOĞAN’IN ÇEVRESİNDEKİ EKİP KOMPLE “DARBECİ” ÇIKTI!
Pilot Barış Yurtseven, 15 Temmuz gecesi Erdoğan’ı Ata uçağıyla Dalaman’dan alıp İstanbul’a götürdü. Yurtseven hakkında Gülen Hareketi’ne dahil olmamakla birlikte, cemaate bilerek ve isteyerek yardım etmek suretiyle üye olma suçundan dava açıldı. O gece Erdoğan’ın uçağını koruyan F-16 pilotları da terör örgütü üyesi olmaktan tutuklandı. AKP’li Cumhurbaşkanı’nın 5 yaverinin de örgüt üyeliğinden ihraç edilmesi dikkat çekti.

BÜLENT BOSTANOĞLU’NUN DARBEYİ BİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI
Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu, o akşam 19.30’da Yeşilköy Çınar Otel’deki bir düğüne geçiyor. Emir subayını ise civardaki alışveriş merkezine gönderip orada beklemesini söyleyen Bostanoğlu, bunu “darbecileri yanıltmak için” diye açıklıyor. 15 Temmuz akşamı 19.30 gibi darbeden haberi olduğu ortaya çıkan Bostanoğlu karargaha dönüp tedbir almak yerine düğüne katılıyor. Düğünden sonra Florya’daki bir İspark otoparkına geçip saklanıyor. O gece 150 telefon görüşmesi yapan Bostanoğlu’nun ne Akar ne de Yaşar Güler ile görüşmemesi dikkat çekti. Yargılanmayan, suçlanmayan Bostanoğlu 2017’de emekli oldu.

AKSAKALLI GECE GİTMEDİĞİ KARARGAHTA GÜNDÜZ İŞKENCE YAPTI
15 Temmuz akşamının en gizemli isimlerinden birisi de dönemin Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’ydı. Sokağa çıkan askerlerin bir çoğu emri bizzat Aksakallı’dan aldıklarını söyledi. 14 Temmuz’da karargâhta Akar, MİT müsteşarı Hakan Fidan ve Aksakallı’nın katıldığı gizli bir toplantı yapıldığı ortaya çıktı. 15 Temmuz günü Diyarbakır’dan çağırdığı Semih Terzi’yi vurması için Ömer Halisdemir’i 9 kez arayıp emir veriyor. O gece otomobilinde eşiyle birlikte saklanan Aksakallı ertesi gün sabah karargaha gidip askerlere işkence uyguluyor.

ABİDİN ÜNAL: ÇOCUKLARI YORMAYIN, AKŞAM YORULACAKLAR
Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal, 15 Temmuz günü Yalova’daki Harp Okulu yaz kampına olağan dışı bir ziyarette bulundu. Yemek arasında kursiyer öğrencilere emir komutanın önemine dair bir konuşma yaptıktan sonra “Çocukları çok yormayın akşam yorulacaklar” talimatı verip İstanbul’a döndü. Akşam darbe ihbarını aldıktan sonra, Türk hava sahası kapatıldığında bile darbeye engel olmak yerine düğüne devam etti. Düğündeki generaller yere yatırılıp kelepçelenir, Ünal’a kelepçe takılmıyor. Akıncı Üssü’ne geldiğinde gayet neşeli olduğu mahkeme tutanaklarına da yansıdı.

“DARBEYİ BASTIRDI” DENİLEN AKIN ÖZTÜRK 1 NUMARA İLAN EDİLDİ
Kalkışma başladıktan sonra Akın Öztürk’ten Akıncı Üssü’ne gidip “duruma göz kulak olması” isteniyor. Nitekim 19 Temmuz 2016’da yapılan ilk Genelkurmay açıklamasında Öztürk’ten Akıncı Üssü’ne gitmesi istendiği yer aldı. 5 gün sonra yapılan bir açıklamada Öztürk “rehine” olarak gösterildi. Bu açıklama daha sonra Genelkurmay sayfasından kaldırıldı. Yurt Sulh Konseyi’nin bildirisinin altında başkan olarak Akar’ın adı geçmesine karşın kalkışmadan günler sonra Akın Öztürk darbenin 1 numarası olarak ilan edildi. Çırılçıplak işkencelere maruz kalan Öztürk’le ilgili Abidin Ünal’ın “Akın Paşa olmasaydı bazı şeyleri başaramazdık, darbe etkili olurdu” dediği mahkeme tutanaklarında yer aldı.

SEMİH TERZİ DİYARBAKIR’DAN ÇAĞIRTILIP ÖLDÜRTÜLDÜ
Aksakallı uçuş yasağı olmasına rağmen kendisine bağlı ÖKK 1. Tugay Komutanı Tuğgeneral Semih Terzi’nin Silopi’den Diyarbakır’a oradan Ankara’ya gelmesine izin verildi. Aksakallı Terzi’yi Diyarbakır’da durdurmak yerine bir yandan Terzi’nin önünü açıp bir yandan da Ömer Halisdemir’i 9 kez arayıp “Semih Terzi hain, vur” talimatı verdiği ortaya çıktı. Terzi hiçbir engelleme olmadan ÖKK karargahına geldiğinde Halisdemir tarafından yaralandı. GATA’ya kaldırılan Terzi’nin burada nasıl öldüğü ise bilinmiyor. Halisdemir’e Semih Terzi’yi vur diyen Aksakallı, Ömer Halisdemir’i de Mihrali Atmaca’ya öldürttüğü mahkeme kayıtlarına girdi.

ÜMİT DÜNDAR, KALKIŞMANIN GENELKURMAY BAŞKANI
Orgeneral Ümit Dündar, henüz erken bir saatte çıkıp “bu küçük bir grubun teşebbüsü, dolayısıyla başarısızlıkla sonuçlanmaktan başka çaresi yok” açıklaması yaptı. Ayrıca engellemesi gereken Boğaz Köprülerindeki kaosa yol verdi. Maltepe’den çıkan tanklar hiç bir engelleme olmadan Boğaz Köprüsü’ne kadar geldi, köprünün bir şeridini ulaşıma kapattı. Boğaz Köprüsü’ne çok yakın olan 1.Ordu, olaylara müdahale etmedi. Harbiyeli öğrenciler köprüde kim oldukları belli olmayan silahlı sivillere yem edildi. Birçok Harbiyeli öğrencinin boğazı kesildi, bir kısmı linç edildi. Kalkışma gecesi Akar’a ulaşılamayınca Genelkurmay Başkanlığına vekaleten atanan Dündar daha sonra da terfi ettirildi.

MEHMET GÖRMEZ DARBE SAATİNDE MİT’TE
Bu kalkışmada bir ilk yaşandı. Gece yarısı camilerden okunan selalarla halk meydanlara çağrıldı. 15 Temmuz akşamında ise dönemin Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in MİT’te Hakan Fidan ile birlikte toplantı yaptıkları ortaya çıktı. Görmez bu ziyaretin nedeni olarak Bingöl’de İŞİD’e katılan 10 gencin neden bu örgüte katıldıklarını öğrenmek olarak açıkladı. Görmez’in akşam müftülere verdiği talimat sonrasında imamlar gece saat 02.00’den itibaren minarelerden sela okumaya başladı.

GECE YARISI 2 BİN 740 HAKİM SAVCIYI İHRAÇ ETTİ
Dönemin HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, 15 Temmuz gecesi 2 bin 740 hakim ve savcıyı delilsiz, davasız mesleğinden ihraç etti. Yılmaz, toplu ihraç kararlarını “15 Temmuz’u 16’sına bağlayan gece saat 01.00’de 2 bin 740 yargı mensubunun görevine son verdik. Eğer bunu yapmasaydık şimdi yüzlerce Adil Öksüz dışarıda olurdu” sözleriyle savundu. Yılmaz, yargı mensuplarını silahlı terör örgütü üyesi olarak yargılamak için delil bulamadıklarını da itiraf etmişti.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version