Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Barça ve Juve yine takas için masada

Barça ve Juve yine takas için masada


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Barcelona ve Juventus geçen sezonu hayal kırıklığıyla kapattı. Barcelona iki yıldır şampiyonluğu Madrid ekipleri Real ve Atletico’ya kaptırıyor. Juventus’un ise üst üste 10. şampiyonluk rüyasına Inter engel oldu. Sezonu ancak 4. sırada bitirdi. Yeni sezon öncesi kadrolarını takviye etmek isteyen iki dev arasında bir takas gündemde. Bir anlamda geçen yıl yaptıkları yanlışı tekrarlama yolundalar. Neden mi?

FELAKET TRANSFER POLİTİKASI

Barcelona’nın son yıllarda nokta atışı transfer yaptığını söylemek mümkün değil. Takımın iskeletini oluşturan La Masia kökenli oyuncuların emekli olmasıyla, kadroya astronomik rakamlarla katılanlar beklentilerin çok altında kaldı. Yeniler uyum sağlamadığı gibi takımın ritmi de bozuldu. Griezmann, Coutinho ve Dembele ödenen üç haneli bonservis ücretinin karşılığını veremeyen isimler. Gözler yüksek bonservisten dolayı bu üçlünün üzerinde ama isabetsiz transfer listesi hayli kabarık. Neto, Arthur, Malcom, Paulinho, Andre Gomes, Artura Vidal, Miralem Pjanic, Francisco Trincao yakın dönemin hayal kırıklığı yaşatan isimleri.

Messi’nin takımda kalmasıyla rahat bir nefes alan Barcelona, içine düştüğü ekonomik darboğazdan dolayı transferde fazla hamle yapamıyor. Daha çok bedelsiz oyunculara yöneldi. 10 yıllık Manchester City defterini kapatan Sergio Agüero kadroya bedelsiz katıldı. Yine City’den genç stoper Eric Garcia da bedelsiz geldi. Ajax’ta parlayıp Manchester United’a büyük umutlarla giden Memphis Depay’ın Ada günleri hüsran olmuştu. Sırtına geçirdiği efsane 7 numaralı formanın altında ezilen Depay, oradan gittiği Lyon’da yeniden doğdu. Adını birçok kulübün listesine üst sıradan yazdıran Depay’ın tercihi Barcelona’ydı. Bonservis ödeyip kadrosuna kattığı tek isim, 9 milyon Euro’ya Betis’ten aldığı 22 yaşındaki Brezilyalı Emerson Royal oldu.

JUVENTUS’TAN HATA ÜSTÜNE HATA

Juventus, Serie A’nın tartışmasız patronu. 2011’den sonra şampiyonluğa ambargo koymuştu. Üst üste 9 yıl şampiyonluktan sonra Juventus’un düzeni geçen sezon tarumar oldu. Takımı Andrea Pirlo’ya teslim etmenin bedelini ağır ödedi. Üst üste 10. şampiyonluk hedefine İnter taş koydu. Bir ara ilk 4 dışında kalan Juventus, Şampiyonlar Ligi biletini bile son haftalarda alabildi. Sezonun faturası Pirlo’ya kesilip, görevine son verildi.

Juventus’un transfer taktiği, bedelsiz oyuncular üzerine kurulu. Sözleşmesi bitecek yıldız oyuncuları gözüne kestiren Juve, oyuncunun gönlünü çelmeyi başarıyor. Hani Juventus da reddedilecek bir kulüp değil. Kimler yok ki bedava gelenler listesinde? Adrien Rabiot, Aaron Ramsey, Emre Can, Dani Alves, Sami Khedira, Kingsley Coman, İtalyan ekibinin ‘beleşe’ kadrosuna kattığı isimler.

Ancak son yıllarda bedava gelenlerden pek verim aldığını söylemek mümkün değil. Emre Can ve Aaron Ramsey gibi. Liverpool’dan büyük umutlarla gelen Emre Can’ın Çizme kariyeri vasatın altında geçti. Bir sezon kadrosunda tuttuğu Emre Can’ı önce kiralık gönderdi, ardından da 25 milyon Euro karşılığında Borussia Dortmund’a sattı. Kârlı bir alışveriş gibi görünse de, futbol olarak çok şey kaybetti. Arsenal kadrosunun gediklisi Aaron Ramsey de iki yıl önce kadroya bedelsiz katıldı. Ancak yaşadığı sakatlıkların etkisiyle kadroda yer bulmakta zorlandı. Yedek kulübesinin müdavimi oldu.

GEÇEN SEZONDAN DERS ALINMADI

Gelelim iki kulüp arasındaki takasa… Geçen sezon Arthur Barcelona’dan Juventus’a, Miralem Pjanic ise Juventus’tan Barcelona’ya gitti. Juve’nin kasasından Arthur için 72 milyon, Barcelona’nın kasasından ise Pjanic için 60 milyon Euro çıktı. 72 milyonluk Arthur koca sezonda sadece 13’ü ilk 11’den olmak üzere 22 maçta forma giydi. Sadece bir gol atarken, asist katkısı veremedi. Pjanic’in Barcelona performansı çok daha düşük oldu. Sezon boyunca 6’sı ilk 11 olmak üzere 19 maçta forma bulup sahada 633 dakika kaldı. Ne gol ne asist katkısı sağladı. Koca bir hüsran oldu.

Teknik patron Ronald Koeman’ın planlarında yer almayan Pjanic’e ödenen yıllık 9 milyon Euro ücret kulübe ciddi yük oluyor. Boşnak oyuncudan kurtulmak isteyen Barcelona’nın müşterisi eski takımı Juventus oldu. Ancak karşılığında Aaron Ramsey’i önerdi. Yani takas istedi. Pjanic İtalya’ya dönmeye sıcak bakıyor. İki kulüp takasta anlaşırsa Juventus daha kârlı çıkacak. Barcelona, 9 milyon Euro’luk yükten kurtulacak ancak bu kez de yedek kulübesinde Ramsey’e yer açmak zorunda kalacak. İki kulüp arasında görüşmeler devam ediyor. Bakalım bu ilginç takas gerçek olacak mı?

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version