Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mancini ve Abdullah Ercan’ın ortak üzüntüsü

Mancini ve Abdullah Ercan’ın ortak üzüntüsü


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Türkiye, Euro 2020 macerasını tamamlayıp evine dönerken, açılış maçını yaptığımız İtalya yoluna kayıpsız devam etti. Açılış maçında Türkiye’yi 3-0 yenen Gök Maviler, aynı tarifeyi İsviçre’ye de uyguladı. Galler karşısına farklı bir kadroyu sahaya süren Mancini, kazanmasını yine bildi. Grup maçları tamamlanırken Mancini kadroya aldığı 26 oyuncudan 25’ine şans vermiş oldu. Üçüncü kaleci Alex Meret dışındakiler Avrupa şampiyonasında oynamanın heyecan ve gururunu yaşadı. Roberto Mancini’nin neredeyse tüm oyunculara şans vermesinin gerekçesi ise oldukça ilginç.

MANCİNİ’NİN İÇİNDE KALAN UKTE

İtalya 1990 Dünya Kupası’na ev sahipliği yaparken, kupanın favorileri arasında gösteriliyordu. Teknik patron Azeglio Vicini yönetiminde kupa mücadelesi veren Gök Mavilerin kadrosunda Gianluca Vialli, Salvatore Schillaci, Andrea Carnevale ve Roberto Baggio gibi dönemine damga vuran isimler vardı. Kadroya adını yazdıranlardan biri de Roberto Mancini’ydi. Yarı finalde Arjantin’e elenen İtalya’nın tesellisi üçüncülük olmuştu. Mancini’nin içinde kalan ukte ise, kadroda yer bulmasına rağmen sahaya ayak basamamış olmasıydı. Mancini, bu eksikliği hayatındaki en büyük pişmanlık olarak görüyordu.

Euro 2020’ye Gök Mavilerin teknik patronu olarak gelen Mancini, kendi yaşadığı üzüntü ve pişmanlığı oyuncularının yaşamasına izin vermedi. Daha grup aşaması tamamlanırken, kadrodaki 26 oyuncudan 25’ine süre verdi. Sahaya sürmediği tek isim üçüncü kaleci Alex Meret. Galler maçının 89. dakikasında kalede değişikliğe giden Mancini, Donnarumma’nın yerine Sirigu’yu oyuna sürmüştü. Bu sıra dışı değişikliğin nedeni kendi yaşadığı acı tecrübede gizliydi.

17 YAŞ ALTI MİLLİ TAKIMI DÜNYA KUPASINDA

İtalya ile devam etmeden araya bir virgül koyalım. Benzer durumu Abdullah Ercan yaşamıştı. Türkiye’nin tarih yazıp üçüncü olduğu 2002 Dünya Kupası kadrosunda süre almayan tek isimdi. Tıpkı Mancini gibi Abdullah Ercan’ın da içinde bir ukte olarak kalmıştı bu durum. Mancini’nin benzeri bir harekete Abdullah Ercan, 17 yaş altı Genç  Milli Takımı çalıştırırken atmıştı.

Nijerya’nın ev sahipliği yaptığı 2009 Dünya Kupası’nda Türkiye çeyrek finale kadar gelirken, Ercan kadrodaki 21 oyuncunun tamamına şans verdi. Kendi yaşadığı hüsranı oyuncuları yaşasın istememişti. Ercan bu kararının gerekçesini şöyle açıklayacaktı:

“2002’de Dünya Kupası’na gitmiştim. 10 eleme maçının 9’unda oynayıp, kupada oynayamamıştım. Şartlardan dolayı… Ama ben bu yaşta sadece bir kere oynama şansı buldukları Dünya Kupası’nda futbolcularımın hepsini oynattım. Çünkü ben yaşadım, bende kötü izler bıraktı. Üçüncü kalecime bile son 3 dakikada da olsa görev verdim. 21 kişilik kadroda herkes bu şansı buldu. Çünkü o yarın Adana’ya gittiği zaman ‘Ben 17 yaşında Dünya Kupası’nda oynadım’ diyecek. Ben şimdi 2002’de kadroya girip oynayamadım diyorum. Belki torununa anlatacak. Benim için çok büyük bir mutluluk. Bu gençlerin güvenini kazanması için de büyük bir olay. Allah bana nasip etti, hepsini oynattım.”

Abdullah Ercan’ın izinden Euro 2020’de Mancini gitti. Her iki ismin ortak noktası, yaşadıklarıydı. Gerçi İtalyan teknik adamlar kadroya aldıkları oyuncuların tamamına yakınına son yıllarda turnuvalarda şans veriyorlar.

BİR İTALYAN GELENEĞİ

İtalyanlar, Euro 2016’ya Antonio Conte yönetiminde gelmişti. Conte, Avrupa Şampiyonası kadrosuna çağırdığı 23 oyuncudan 22’sine şans vermiş, Fransa’da sahaya ayak basmayan tek isim Marchetti olmuştu. Euro 2016’ya da tıpkı Euro 2020 gibi ikide iki yaparak giren İtalya, gruptaki son maçında İrlanda’ya karşı rotasyona gitme şansı bulmuştu. İrlanda’ya 1-0 yenilmesine rağmen gruptan lider çıkan İtalya, çeyrek finalde Almanya’ya penaltılar sonucunda kaybederek elendi. 2014 Dünya Kupası’nda ise Cesare Prandelli kadroya dahil ettiği 23 oyuncudan 21’ine şans vermişti. 2010 Dünya Kupası’na son şampiyon apoletiyle Marcelo Lippi yönetiminde gelen İtalyanlar, Paraguay, Slovakya ve Yeni Zelanda’nın yer aldığı gruptan galibiyet alamadan sonuncu olmuştu. Lippi kadroya aldığı isimlerden De Sanctis, Bonucci, Bocchetti ve Palombo’ya şans vermemişti.

2018 Dünya Kupası’na katılamayan İtalya, Roberto Mancini’nin göreve gelmesiyle farklı bir kimliğe büründü. Gruptaki son maçında Galler’i 1-0 yenen İtalyanlar, yenilmezlik serisini 30 maça çıkarıp 82 yıllık rekorları egale etti. Vittorio Pozzo idaresindeki İtalya milli takımı, 1935-1939 yılları arasında 30 maç yenilmeyerek 82 yıldır kırılamayan bir rekora imza atmıştı. Mancini yönetimindeki İtalya, son 16 turunu kayıpsız geçerse 82 yıllık rekoru tarihin tozlu sayfalarına gönderecek. İtalya, son 16 turunda C Grubu’nun ikincisi Avusturya’yla karşılaşacak.

Kaynak: Tr724

Exit mobile version