Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kazananın finale gittiği buluşma: Almanya – Fransa

Kazananın finale gittiği buluşma: Almanya – Fransa


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Almanya ve Fransa, sadece Avrupa’nın değil dünyanın önde gelen futbol ülkelerinden. Lig kalitesi olarak Alman Bundesliga, Fransız Ligue 1’in birkaç adım önünde bulunuyor. Milli takım düzeyinde ise son yıllarda Fransızlar öne geçmiş durumdalar. Euro 2020’nin ‘ölüm grubu’ olarak tanımlanan F Grubu’nda birbirlerine rakip olan Almanya ve Fransa Münih’te 32. randevuda buluşacak. Genel istatistiklerde Fransızlar üstün olsa da, turnuvalarda Almanya rakiplerine geçit vermiyor.

ALMANLARDA BEKLENTİ BÜYÜKTÜ

Euro 2020 Almanların ayağa kalkacağı bir turnuva olarak görülüyordu. 2018 Dünya Kupası’nda gruptan çıkamayan Almanya için tek hedef Euro 2020 olmuştu. Turnuvanın bir yıl ertelenmesinin Almanları olumsuz etkilediğini söylemek mümkün. Zira, geçen yıl Avrupa’da fırtına gibi esen bir Bayern Münih vardı. Bayern’le beraber RB Leipzig de Şampiyonlar Ligi’nde son dörde kalmıştı. Bir yıl tehir, form durumunda önemli değişikliklere yol açtı.

Fransa açısından manzara daha iç açıcı. Öncelikle 2018 Dünya Kupası’nı kazanmanın moraliyle geliyor. 1998 Dünya Kupası’nı kazanan Fransa takip eden Avrupa şampiyonasında da en üst basamağa çıkmıştı. Henry, Thuram, Deschamps, Vieira, Petit ve elbette Zidane gibi Avrupa’nın önde gelen yıldızlarına sahipti. 2018’de kupaya bir kez daha uzanan Fransızların kadrosu da Euro 2000 ayarında. Elbette Zidane gibi dünya futboluna yön veren bir yıldızları henüz yok. Henüz diyorum, zira Kylian Mbappe ülkesinin yeni yıldızı olma yolunda hızla ilerliyor.

FRANSIZLAR YILDIZLARIYLA ÖNDE

Almanya sistemiyle, Fransızlar yıldızlarıyla farkını ortaya koyuyor. Lothar Matthaus’ten sonra dünya çapında bir yıldız çıkaramayan Almanlar, bir çarkın dişlileri gibi uyumlu hareket eden oyuncu topluluğuyla başarıya ulaştı. Takımın çarkları aynı yönde uyumlu işlediğinde ise ortaya güçlü bir Almanya çıktı. 90 dakika boyunca aynı tempoda oynayan, daha önemlisi ciddiyet ve disiplini skor ne olursa olsun bırakmayan futbol mantalitesine sahipler.

Fransızlar, 1980’li yıllara Michel Platini, 2000’li yıllara Zidane ve şimdilerde Kylian Mbappe ile yeşil sahalara imzasını attı. Elbette Henry ve Vieira gibi yıldızları es geçmemek gerekiyor. Şu an her ne kadar takımın tartışmasız bir numarası Kylian Mbappe olsa da Paul Pogba ve Antoine Griezmann’ı gözardı etmemek gerekiyor.

FİNALLERİN TAKIMLARI

İki ülkenin ilk buluşması 15 Mart 1931’de Paris’teki özel karşılaşma oldu. Fransızlar ilk maçtan 1-0 üstün ayrıldı. İlk resmi karşılaşma ise 1958 Dünya Kupası’nda oldu. Bu tarihe kadar gerçekleşen 6 karşılaşmanın tamamı özel maçlardı. İsveç’in ev sahipliği yaptığı 1958 Dünya Kupası’nda yarı finale kadar gelen iki ülkenin final hevesine İsveç ve Brezilya nokta koydu. Üçüncülük maçında karşı karşıya gelen Almanya-Fransa karşılaşmasını Fransızlar 6-3 kazandı. Just Luis Fontaine, Alman filelerini 4 kez havalandırdı.

1982 Dünya Kupası’nda yine rakip oldular. Yarı finaldeki buluşma tarihi oldu. Normal süresi 1-1 biten maçın uzatma devrelerinin ilk 8 dakikasında Fransa Tresor ve Giresse’nin golleriyle skoru 3-1’e taşıdı. Pes etmeyen Almanlar, Rummenigge ve Fischer ile skoru dengeledi. Penaltılarda gülen Almanlar finalde İtalya’nın rakibi oldu.

1986 Dünya Kupası’nda yeniden birbirlerine rakip olan iki ekip, finale kalma mücadelesi verdi. Almanlar, Brehme ve Völler’in golleriyle Fransızları 2-0 yenip, finalde Maradona’lı Arjantin’in rakibi oldu. İlginç bir ayrıntı ise, iki ekibin yarı finaldeki buluşmasında gülen Almanlar, finalde kaybetti.

2014 Dünya Kupası’nda bu kez çeyrek finalde karşı karşıya geldiler. Hummels’in golüyle rakibini 1-0 yenen Almanlar önce yarı final ardından finale gidip, kupayı kazandı.

EURO 2016’DAKİ DÜELLO

Resmi müsabakalarda hep Dünya Kupası iki ekibin buluşma adresi oldu. Ta ki Euro 2016’ya kadar. Buluşma turları yine yarı final oldu. Bu kez gülen Fransızlar oldu. Griezmann’ın iki golüyle sahadan 2-0 üstün ayrıldılar. Finale adını yazdıran Fransızlar, Portekiz’e kaybetmişti.

Kuralarda seri başı oldukları için Avrupa şampiyonası ve dünya kupası elemelerinde aynı gruba düşmeyen iki ekip, UEFA’nın yeni turnuvası Uluslar Ligi’nde birbirlerine rakip oldular. 2018-19 Uluslar Ligi buluşmasında Almanya’daki maç berabere, Fransa’daki buluşma ise ev sahibinin 2-1 üstünlüğüyle bitti.

İki ülke bugüne kadar 31 kez karşı karşıya geldi. Bunun 24’ü özel maçlar. Dünya Kupası’ndaki 4 buluşmanın, üçünden Almanlar üstün ayrıldı. Avrupa şampiyonasındaki tek buluşmadan Fransızlar üstün ayrıldı. İkinci kez Avrupa şampiyonasında karşılaşacaklar. Ve yine ilk kez uluslararası bir turnuvada gruplarda birbirlerine rakip olacaklar.

Almanlar kaleci Neuer, Kimmich, Müller, Sane ve İlkay’la, Fransızlar Pogba, Griezmann, Mbappe ve 5,5 yıl aradan sonra yeniden milli takıma dönen Benzema’yla kazanmanın yollarını arayacak.

Kaynak: Tr724

Exit mobile version