Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa’yı bu kez göçmenleri de kurtaramadı

Fransa’yı bu kez göçmenleri de kurtaramadı


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Turnuva başlamadan Euro 2020’nin favorileri konuşulurken ilk sıra için ittifak halinde Fransa adı yazıldı. 2018 Dünya Kupası’nı kazanması Fransa’nın gücünün ispatıydı. Yine 4 yıl önce Euro 2016’da evinde finale kadar gelmiş, üstün oynadığı maçta Portekiz’e yenilmişti. Ama Dünya Kupası’nı, 3 yıl sonra bir Avrupa Şampiyonluğu ile süsleme hayali İsviçre’ye takıldı. Hem de en güvendiği isimle hayal kırıklığı yaşadı.

ZİDANE’IN ARKADAŞLARI

Fransa 1998 Dünya Kupası’nı kazanırken başrolünde Zidane’ın olduğu “göçmen çocuklar” vardı. Cezayir asıllı Zidane’ın yanı sıra Thuram, Henry ve Vieira gibi isimler kadronun ağır toplarıydı. 23 kişilik kadronun 18’i göçmen kökenli oyunculardan oluşuyordu. İki yıl sonra Euro 2000’de Fransa bir kez daha zirveye çıktı. Başrolde yine Zidane ve göçmen çocuklar vardı. Zidane yeşil sahalara 2006 Dünya Kupası’yla veda ederken, tek başına Fransa’yı finale kadar getirmişti. Finalde öfkesine yenilip Materazzi’ye kafa atınca kırmızı kartla oyundan atıldı. Penaltılarda kupayı İtalya kazanmıştı.

Fransa ev sahipliğini yaptığı Euro 2016’da finale kadar gelirken, yine göçmenlerin teri vardı. Ancak kadroda bu kez Fransızlar ağırlıktaydı. Evinde kupayı Portekiz’e kaptıran Fransa, 2018 Dünya Kupası’nı kazanarak durumu fazlasıyla telafi etti. Varane, Umtiti, Kante, Pogba ve Mbappe kupanın kazanılmasında teri olan “göçmen” kökenliler oldu.

BİR NUMARA FAVORİYDİ

Euro 2020’ye Türkiye’nin önünde grup lideri olarak gelen Fransa, tartışmasız kupanın bir numaralı favorisiydi. Temmuz 2012’den beri takımın dümeninde bulunan Didier Deschamps, Dünya Kupası tecrübesiyle Avrupa’nın da en büyüğü olmak istiyordu. Kylian Mbappe sadece Fransa’nın değil, dünyanın en iyilerindendi. Messi ve Cristiano Ronaldo’nun tahtının bir numaralı adayı Mbappe’nin kupaya damga vurması bekleniyordu. Keza Antoine Griezmann takımın bir başka yıldızıydı. Bir de futbol tabiriyle ‘plase’ isimler vardı. Paul Pogba ve Karim Benzema bu isimlerdi.

Fransa ‘ölüm grubu’ olarak tanımlanan Almanya, Portekiz ve Macaristan’ın yer aldığı F Grubu’nun bir numaralı favorisiydi. Almanya’yı Matts Hummels’in kendi kalesine attığı golle 1-0 yenerken, oyun olarak adeta rakibini ezmişti. Skor oyunu yansıtmaktan uzaktı. İkinci maçında kulübün en zayıf halkası Macaristan’ın çelmesine maruz kalırken, beraberliği Griezmann’la kurtardı. Gruptan çıkmayı 4 puanla garantilemişti. Portekiz karşılaşması grup liderliği açısından önemliydi.

BENZEMA DEĞERİNİ İSPAT ETTİ

Portekiz’in Cristiano Ronaldo’suna karşı Fransızlar’ın Mbappe’si sahne alacaktı. Ancak sahneye çıkan ne Mbappe ne de Griezmann oldu. Ronaldo üzerine düşeni yapıp penaltıdan da olsa iki gol attı. Fransa adına sahneye 5,5 yıl aradan sonra milli takıma dönen Karim Benzema çıktı. 2 golle maçın skorunu tayin etti. CR7-Benzema düellosu şeklinde geçen müsabaka 2-2 bitti. Benzema bir anlamda kendisine milli takım kapısını 5,5 yıl kapatanlara anlamlı bir ders vermiş oldu.

Son 16 turunda rakip İsviçre olunca, herkes Fransa’nın adını daha maça çıkmadan çeyrek finale yazmıştı. Ama oynanmadan maç kazanılmadığını bir kez daha gördük. İsviçre 1-0 öne geçtiği maçta, ikinci gol fırsatını Rodriguez’in penaltı kaçırmasıyla harcadı. Penaltıdan önce Benzema’nın kalecisi Lloris’in kulağına bir şeyler söylemesi dikkat çekmişti. Sonuçta Lloris kurtarışı yaptı.

MAESTRO POGBA

Bu penaltı atışından tam 4 dakika sonra Benzema harika bir gole imza atıp, beraberliği sağladı. İlk golünün üzerinden iki dakika geçmişti ki ikinci golü de ağlara yuvarlayıp skoru 2-1’e taşıdı. Oyun ve skor üstünlüğü tamamen Fransızlar’ındı. Özellikle Pogba adrese teslim paslarıyla oyunu yönlendiriyordu. 75. dakikada Pogba harika oyununu muhteşem bir golle süsledi: 3-1. Artık Fransa çeyrek finale sadece bir çeyrek uzaktaydı. Bitti denilen maçta 81’de Seferovic, 90+1’de Gavranovic sahneye çıkıp skoru eşitlediğinde, Fransa cephesinde hüzün, İsviçre’de sevinç vardı. Uzatma devrelerinde skor değişmedi. Penaltılarda İsviçreliler full çekerken, Fransa adına son penaltıda topun başına geçen Mbappe kaleci Sommer’e takıldı. Fransızlar’ın en büyük umudu, elenmede başrol oynadı.

Karim Benzema 5,5 yıl sonra döndüğü milli takımda 4 gol attı. Son yıllarda sakatlıklarla başı dertte olan ve oynadığı futbolla eleştirilen Pogba, takımın en iyisi oldu. Kylian Mbappe bırakın gol atmayı, penaltıyı bile atamadı. Griezmann vasatın altında kaldı. Fransa’nın göçmenleri yine takımı sırtlamaya kalktı fakat bu sefer başarılı olamadı. Yine de Fransa’nın 3 Müslüman oyuncusu Pogba, Benzema ve Kante takımın ayakta kalan isimleriydi.

Kaynak: Tr724

Exit mobile version