Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Taşradan Avrupa’nın zirvesine uzanan yol: Villarreal

Taşradan Avrupa’nın zirvesine uzanan yol: Villarreal


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Şampiyonlar Ligi’nde suskunluğa bürünün İspanyolar, UEFA Avrupa Ligi’yle teselli olmaya devam ediyor. Geçen sezon Sevilla ile bir kez daha Kupa 2’de gülmüşlerdi. Polonya’nın Gdansk şehrinde 26 Mayıs’ta oynanacak finale bu kez Villarreal’i gönderdiler. Takımın başında UEFA Avrupa Ligi denince akla ilk gelen isim olan Unai Emery bulunuyor. Sevilla ile kupayı 3 kez kazanan Emery, 2 yıl önce finale dördüncü kez Arsenal’in başında gelmiş, bu kez üzülen taraf olmuştu. Yarı finalde kovulduğu Arsenal’i saf dışı bırakan Emery, intikamını aldı. 50 bin nüfuslu bir kasaba takımı olan Villarreal tarihinde ilk kez Avrupa’da finale adını yazdırdı.

UEFA AVRUPA LİGİ’NİN KURT HOCASI

50 bin nüfuslu bir şehrin rüyası gerçeğe dönüştü. Önce bu rüyayı gerçekleştiren isme mercek tutalım. Unai Emery, UEFA Avrupa Ligi denince akla ilk gelen isim. Sıradan geçen bir futbol hayatını noktaladıktan sonra teknik direktörlüğe soyundu. Hani büyük cesaret derler ya işte tam da Unai Emery’i tarif ediyor. Onun kalibresinde olan bir futbolcunun teknik direktörlük hayali kurması pek olağan değildi. Unai Emery önce hayalini kurdu ardından gerçeğe dönüştürdü.

Lorca Deportivo ile başlayan teknik adamlık yürüyüşünde UD Almeira durağından sonra Valencia’ya gelmesiyle dikkatleri üzerine çekti. Ardından 6 ayda biten Spartak Moskova serüveni geldi. Ocak 2013’te başlayan Sevilla günlerinde kariyerinin zirvesini yaşadı. Üç yıl üst üste UEFA Avrupa Ligi’ni kulübün müzesine taşıdı. Avrupa başarısı onu PSG’ye götürdü ama ilk sezonunda şampiyonluğu Monaco’ya bıraktı. İkinci yılında gelen şampiyonluğa rağmen Şampiyonlar Ligi fiyaskosu koltuğundan etti. İki yılda PSG müzesine 6 kupa taşıması, Avrupa başarısızlığının gölgesinde kaldı.

Arsene Wenger’in boşluğunu dolduracak isim olarak geldiği Arsenal’de vasatın altında kaldı. Londra ekibini 2019’da gediklisi olduğu UEFA Avrupa Ligi’nde finale götürdü. Bu kez kaybeden taraf oldu. Kazanan bir başka Londra ekibi Chelsea’ydi. 18 aylık Arsenal macerası kupasız bitti. Geçen yılın temmuz ayında Villarreal’in başına geçen Emery, ilk sezonunda Avrupa’da 5. kez final bileti aldı. Hem de kendisini kovan Arsenal’i yarı finalde geçerek.

BİR KASABA TAKIMI

Villarreal, takvim yaprakları 10 Mart 1923’ü gösterirken kurulmuştu. Real Madrid, Barcelona gibi dünya devlerinin bulunduğu bir ülkede yeni kurulan kulübün esamesinin okunması beklenmiyordu. Birkaç bin nüfuslu bir kasabada kurulan takımın zaten böyle bir hayali de yoktu. 1930-31 sezonunda bölgesel amatör kümede mücadele etmeye başlayan Villarreal’in, 3. lig macerası 1955 yılında başladı. 1960 yılında tekrar amatör kümeye dönen Villarreal, 1967 yılında tekrar 3. ligde mücadele etme hakkını elde etti. Tarihi iniş çıkışlarla dolu olan takımın 2. lig serüveni 1987 yılında başladı. 1998 yılında en büyük başarısını yakalayıp La Liga’ya yükseldi. Ancak La Liga sevinci sadece 1 yıl sürdü. Aynı sezon ligi 18. sırada tamamlayarak tekrar 2. lige düştü. 2000 yılında tekrar La Liga’ya çıkarak ligi 7. sırada tamamladı.

Artık La Liga’da kalıcı olduğunu göstermişti. 2007-08 sezonunda ise zirve yarışına ortak oldu. Ligi Real Madrid’in ardından ikinci sırada tamamladı.

2004’te UEFA Kupası, 2006’da ise Şampiyonlar Ligi’nde yarı finale gelerek adını Avrupa’da herkesin duymasını sağladı. 2011’de bir kez daha UEFA Kupası’nda yarı final gören Villarreal ertesi sezon ligi 18. sırada tamamlayıp küme düştü. Bir yıl aradan sonra yeniden La Liga’ya yükselip, taraftarının gönlünü aldı. Aradan geçen 7 yılda sadece bir kez ligi 14’üncü tamamladı, diğer sezonlarda ise ilk 6’ya girmeyi başardı.

YENİ STADYUM, YENİ HEYECAN

Villarreal’in makus talihini değiştiren isim Fernando Roig. İspanya 2. liginde mücadele ederken kulübün hisselerini satın alan Roig hedeflerinin La Liga olduğunu açıkladığında taraftar buna inanmakta oldukça zorlandı. Maçlarını 3,500 kişilik El Madrigal stadında oynayan Villarreal için La Liga uzak bir ihtimaldi. Başkan Roig ilk iş olarak yeni bir stat yaptırdı. Yeni El Madrigal’in kapasitesi 23,500 kişilikti. 50 bin kişilik bir şehre yapılan bu devasa stat taraftarı destek için maçlara çekmeyi sağladı. Öyle ki şehirde yaşayan 36 bin kişinin kulübe üyeliği bulunuyor. Roig, böylece şehir-taraftar bütünleşmesini başardı.

Bu sezon 34. hafta sonunda La Liga’da 6. basamakta bulunan Villarreal’de Gerard Moreno attığı gollerle dikkatleri üzerine çekiyor. 20 golü bulunan Moreno takımın başarısında aslan payına sahip. Ligde zirve mücadelesi veren takımların aksine Villarreal’in kadrosunda İspanyol oyuncuların ağırlığı var. Kadroda sadece 8 yabancı oyuncu bulunuyor. Geçmişte Diego Forlan, Juan Román Riquelme, Giuseppe Rossi, Marcos Senna, Nihat Kahveci ve Santi Cazorla gibi kalburüstü isimlerin forma giydiği Villarreal, küçük bir kasabayı Avrupa futbol haritasında zirveye taşıdı. 26 Mayıs’ta Gdansk’ta Manchester United’ı yenip kupaya uzanırsa, peri masalı gerçeğe dönüşecek.

Kaynak: Tr724

Exit mobile version