Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Deschamps ve Löw neden çark ettiler?

Deschamps ve Löw neden çark ettiler?


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Euro 2020’de mücadele edecek ülkeler bir bir aday kadrosunu açıklıyor. Turnuvanın favorilerinden Fransa ve Almanya da bunlar arasında. İki ülkenin kadrosunda dikkat çeken isimler var. Fransa’da Karim Benzema, Almanya’da Thomas Müller ve Matts Hummels yeniden milli takıma döndü. Özellikle Karim Benzema’nın 5,5 yıl aradan sonra dönüşü ilginç oldu.

GÖÇMENLERİN TAKIMI

Fransa Milli Takımı’nın 1998 Dünya Kupası’yla başlayan yükselişinde ‘göçmen’ kökenlilerin alın teri var. Uluslararası arenada en büyük başarısı 1984 Avrupa şampiyonluğu olan Fransa’yı Zidane önderliğindeki göçmen ve yabancı kökenli oyuncular 1998’de Dünya Kupasında zirveye taşıdığında Avrupa’nın önde gelen ırkçı liderlerinden Jean-Marie Le Pen “Fransa milli marşını bilmeyenler milli takımda top oynuyor” diyerek tepkisini ortaya koymuştu.

Kasım 2005’te başlayan Paris banliyölerindeki göçmen isyanı sonrası sahneye çıkan dönemin Halk Birliği Hareketi lideri (UMP) ve İçişleri bakanı Nicolas Sarkozy’nin “Fransa’yı sevmiyorsanız, terk etmekte özgürsünüz” çıkışına en iyi cevabı yine Fransa’yı 2006 Dünya Kupasında finale taşıyan göçmen kökenli oyuncular verdi. Zira Fransa milli takımının 23 kişilik kadrosunun 17’sinin aile kökleri başka ülkelere dayanıyordu. Almanya 2006 kadrosunda bulunan Lillian Thuram (Guadeloupe), Patrick Vieira (Senegal), Jean- Alain Boumsong (Kamerun), Claude Makelele (Zaire), Pascal Chimbonda (Guadeloupe) ve Florent Malouda (Guyana) Fransa dışında doğmuş isimlerdi.

Fransa’nın başarısında göçmen kökenli Müslüman oyuncuların da yeri ayrıydı. En bilindik isim yine Cezayir asıllı Zidane. 1998 Dünya Kupası ve Euro 2000’de Fransa’yı zirveye taşıyan Zidane, futbola veda ettiği 2006 Dünya Kupasında da takımını finale kadar getirmişti. Fransa’nın milli Müslümanları sadece Zidane’dan ibaret değildi. Franck Bilal Ribery, Eric Bilal Abidal, Nicolas Bilal Anelka, Samir Nasri, Karim Benzama, Hatem Ben Arfa ve Lassana Diarra Fransa milli takımının Müslüman oyuncuları olarak yıllarca ‘Les Blues’ (Maviler) isimli formayı terlettiler. Nicolas Anelka, Eric Abidal ve Franck Ribery’nin ortak özelliği, sonradan İslam’la tanışmış olmaları ve Müslüman olduktan sonra Bilal adını almalarıydı.

BENZEMA MAHKEMELİK OLUNCA|

Fransa’nın Müslüman oyuncularından Karim Benzema milli formayı ilk kez 28 Mart 2007’de Avusturya karşısında giydi. Oyuna ikinci devrenin başında giren Benzema, dakikalar 53’ü gösterirken Samir Nasri’nin asistiyle ilk milli maçında golle tanıştı. Kadronun değişmezlerinden olan Benzema’nın hayallerine ilk darbe 2010 Dünya Kupası’nda geldi. Fransa’nın skandallarıyla bitecek kupa kadrosuna teknik patron Raymond Domenech, Benzama’yı almadı. 2010 Dünya Kupası’nda yaşanan hezimet, Domenech’i koltuğundan edince Benzama yeniden kadrodaki yerini aldı. Ta ki 8 Ekim 2015’te oynanan Ermenistan maçına kadar. 2007’de sırtına geçirdiği milli formayı 81 maçta giyip, 27 gole imza atan Benzama’nın milli formaya hasret yılları resmen başlamış oldu.

Bir dönem Fenerbahçe formasını da giyen Mathieu Valbuena’nın ‘mal varlığını gasp etmekten’ hakkında dava açılması, milli takımla birlikteliğini sonlandırdı. Davada, özel hayatına ilişkin gizli olarak çekilmiş bir videonun Valbuena’ya gönderilerek şantaj yapıldığı ve kendisinden 150 bin Euro istendiği öne sürülüyordu. Söz konusu suçlamalarla ilgili Karim Benzema ve diğer sanıklar aleyhine 5 Kasım 2015’te dava açılmış, Fransa Milli Takımı teknik direktörü Didier Deschamps da bu nedenle Benzema’ya milli takım kapısını kapatmıştı. Aradan geçen uzun yıllara rağmen davada Benzema’yla ilgili bir karar çıkmadı.

Şantaj davası bu yılın ocak ayında mahkemeye taşındı. Sonuç henüz belli değil. Ne zaman karar çıkar, belirsiz. İşte bu belirsizlikler arasında teknik patron Didier Deschamps’tan herkesi şaşırtan bir karar geldi. Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Noel Le Graet’in 3 yıl önce “Benzema’nın, Fransa Milli Takımı’na seçilme şansı kalmadı. Uzun zamandır form durumu da zaten çok düşük” açıklaması Deschamps’ın kararıyla çöpe atıldı. 5,5 yıllık aradan sonra Benzema kadrodaydı.

Cristiano Ronaldo’nun ayrılmasıyla Real Madrid’in gol yükünü çekmeye başlayan Benzema bu sezon 22 gol kaydetti. Griezmann ve Dembele gibi yıldızların döküldüğü sezonda Benzema, Mbappe ile birlikte öne çıkan Fransız santrafor oldu. 33 yaşındaki Benzema’nın yeniden dönmesinin etkilerini Euro 2020’de göreceğiz. Real Madrid performansını milli takıma taşırsa, Fransa bu birliktelikten kârlı çıkar.

LÖW GERİ ADIM ATTI

Almanya’da ise Joachim Löw kapıları kapattığı Thomas Müller ve Matts Hummels’i yeniden kadroya aldı. Löw bir süre önce yaptığı açıklamada, “2019 milli takım için yeniden başlangıç yılı olacak. Geçen yılın sonunda başlattığımız köklü değişimi sürdüreceğiz. Jerome Boateng, Mats Hummels ve Thomas Müller, milli takımın kadrosunda olmayacaklar,” demişti. Ancak kararını değiştirip Müller ve Hummels’i yeniden kadroya dahil etti. Müller ve Hummels, milli daveti geri çevirmezken Dortmund’lu Marco Reus farklı bir yol çizdi.

Löw’ün kadroya dahil etmek istediği isimlerden Marco Reus, zor bir sakatlık döneminden çıktığını ve yeni sezona dek dinlenmek istediğini söyledi. Instagram’dan yaptığı açıklamada zor bir karar verdiğini belirten Reus, “Almanya için oynamak her zaman büyük bir gurur ancak vücuduma iyileşmesi için zaman tanımak istiyorum,” dedi.

Hem Deschamps hem de Löw geri adım atıp, kestikleri oyuncuları yeniden kadroya dahil etti. Etkisini bir ay sonra Euro 2020’de göreceğiz.

Kaynak: Tr724

Exit mobile version