Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKP’nin kuyruğu dik tutmaya çalıştığı dava: Fetö

AKP’nin kuyruğu dik tutmaya çalıştığı dava: Fetö


15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutulan askerlerin yargılandığı 289 davadan 287’si tamamlandı. Geriye 145 sanığın yargılandığı iki dava kaldı. Bugüne kadar sonuçlanan davalarda bin 621 kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis, bin 373 kişiye müebbet hapis, bin 821 kişiye değişen sürelerde hapis cezası olmak üzere 4 bin 820 kişi hakkında mahkumiyet kararı verildi.

Çoğunluğu er olmak üzere 2 bin 913 kişi ise beraat etti. 894 kişi hakkında ise ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verildi.

ŞENER: SON DERECE ŞEFFAF

Rakamların yargılamaları yapan mahkemelerin her önüne gelene ceza yağdırmadığını gösterdiğini söyleyen Nedim Şener: “Davalar, son derece şeffaf, açık ve evrensel hukuk kurallarına uygun yürütüldü” dedi.

BEN DAHA LOJMANDAYKEN…

Oysa 15 Temmuz yargılamaları çelişkilerle dolu. Bir numaralı sanık Hava Kuvvetleri eski komutanı Akın Öztürk ifadesinde ve mahkemedeki savunmalarında MİT’in kendisini darbenin bir numaralı sanığı ilan ettiğini belirtti. İşkenceyle alınan ifadeleri anlatan Akın Öztürk savunmasında, “Ben henüz lojmanda iken MİT görevlisi, Abidin Ünal’ın sırdaşı Sadık Üstün 8. Kolordu Komutanını arayıp, darbenin liderinin benim olduğumu söyleyerek startı vermiştir. 20 dakika sonra beni arayan Abidin Ünal Akıncı Üssü’ne gitmemi rica ediyor. Evet birileri anlaşmış ve ismim lanse edilmeye başlanmıştır. Bu işi de Anadolu Ajansı üstlenerek, ben daha Akıncı’dayken, gözaltına alındığımı, vatana ihanetten yargılanacağımı duyurmuştur” dedi.

ÖZTÜRK’Ü AKAR ÇAĞIRDI

2 numaralı sanık eski Tümgeneral Mehmet Dişli de Öztürk’ün dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar tarafından Akıncı Üssüne çağrıldığını söyledi. Yargılamalar hakkında bu kadar iddia bulunan Hulusi Akar dinlenmeden tamamlandı.

YARGILAMALAR NEW YOK TİMES’A HABER OLDU

Yargılamalardaki hak ihlalleri ve hukuksuzluklar uluslararası basına da yansıdı. Dünyaca ünlü New York Times gazetesi, 15 Temmuz darbe girişimi davalarında Harp Okulu mezunu kursiyer teğmenlerin generallerle aynı cezaya çarptırıldığına dikkati çekti.

OPERASYONLAR 5. YILDA DA DEVAM EDİYOR

İzmir ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ortak soruşturma kapsamında ankesörden arandıkları tespit edilen ve itirafçıların beyanı doğrultusunda 459’u muvazzaf 532 kişiye yönelik İstanbul, İzmir ve KKTC’de operasyon başlatıldı. 61’i Jandarma Genel Komutanlığı, 122’si Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 30’u Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 22’si Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 1 Sahil Güvenlik Komutanlığı, 22’si Milli Savunma Bakanlığı’na mensup 4’ü albay, 1’i yarbay, 9’u binbaşı, 24’ü yüzbaşı, 32’si üsteğmen, 3’ü teğmen, 142’si astsubay, 1 uzman çavuş toplam 216 muvazzaf asker ile 42 darbe girişimi sonrası ilişiği kesilen askeri okul öğrencisi olmak üzere 258 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

15 Temmuz’un Darbe girişiminin 5. yıl dönümüne haftalar kala, TSK mensuplarına başta olmak üzere hala operasyonlar devam ediyor.

BYLOCK TEZİ

On binlerce memur ve sivilin yargılandığı davalarda da iddia makamının en güçlü argümanlarının hukuki değeri tartışma konusu. Ünlü hukukçu Duygun Yarsuvat’ın danışmanlığını yaptığı bir yüksek lisans tezi, kitlesel tutuklamalara neden olan MİT’in elde ettiği Bylock delillerinin hukuka uygun olmadığını gerekçeleriyle birlikte ortaya koydu.

AKP ve Erdoğan, Fetö karşıtlığı üzerine inşa ettikleri yeni düzenin yıkılmaması adına cemaat mensuplarına yönelik operasyonlara ara vermeden 5 yıldır devam ediyor.

Exit mobile version