Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Okan Buruk: Başarının karşılığı kovulmak!

HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Futbolda vefa kavramı tedavülden kalkalı uzun yıllar oldu. Edirne-Kars arasında ise vefa zaten İstanbul’da bir semt adı olmaktan öteye hiç geçmedi. Günümüz futbolunda teknik adamlar koltuğuna pamuk ipliğiyle bağlı. Takımı şampiyon yapması veya kupalar kazandırması en ufak bir tökezlemede kovulmasını engellemiyor. Son örnek Okan Buruk. Başakşehir’e tarihinin en büyük başarısını tattırdıktan aylar sonra bileti kesildi.

BAŞARILI KARİYER KURTARAMADI

“Her şey için teşekkürler Okan Buruk.” Hepsi bu kadar. Tarihi başarıya imza atmanız, bir anlam ifade etmiyor. Başakşehir, son yıllarda Abdullah Avcı yönetiminde zirveye oynayan bir takım olmuştu. Ancak lig maratonunda son dönemece girdiğinde nefesi yetmiyordu. 2019 -20 sezonu başında Abdullah Avcı, Başakşehir’e veda edip Beşiktaş’a gidince takım Okan Buruk’a emanet edildi. Başarılı bir futbolculuk geçmişi olan Okan Hoca, 2013’te Elazığspor’la teknik adamlık dönemine start vermişti. Gaziantepspor, Sivasspor ve Göztepe’den sonra geldiği Akhisar’la tarihi başarıya imza atıp, Türkiye Kupası’nı kazandı.

Akhisar’dan sonra bir yıl Rizespor’un başında sahaya çıkan Okan Buruk, Karadeniz ekibiyle başarılı bir sezon geçirdi. 2019’da Başakşehir’e imza atarken, sezon sonu mutlu sona ulaşacağını tahmin edemezdi. Sezona Yeni Malatyaspor ve Fenerbahçe yenilgileriyle başladı. Avcı gitti, Başakşehir’in zirve mücadelesi verdiği yıllar bitti diyenler kısa süre sonra yanılacaktı. Haftalar ilerledikçe puanlarını hanesine yazdırdı. Şampiyonluk potasında uzun süre Galatasaray ve Trabzonspor’la kafa kafaya yarış verdi. Önce Galatasaray son dönemeçte ise Trabzonspor’un yarış dışı kalmasıyla bitime bir hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. Lig tarihimizin 6. şampiyonu olan Başakşehir’in bu başarısında aslan payı Okan Hoca’nındı.

Şampiyonlar Ligi’nde kurtlar sofrasına düşen Başakşehir, United, PSG ve RB Leipzig’in yer aldığı grupta sonuncu oldu. Bu sezon ligde de geçen yılı aratan skorlara imza attı. İlk devre bittiğinde sıralamada 15. basamakta yer aldı. Başakşehir’in Erdoğan’ın takımı olmasını bir kenara bırakırsak, geçen yıl gelen şampiyonluk olağanüstü bir başarıydı. Rakiplerinden dar bir kadroya sahipti. Hata, geçen yıl gelen beklenmedik başarının bu yıl da devam etmesini beklemekti. Devreyi 15’inci bitirmek başarısızlıktı ama faturayı Okan Hoca’ya kesmek aceleci ve vefasızca oldu.

ÇİFTE KUPAYA RAĞMEN

Okan Buruk, Türkiye’de başarının bedelini kovulmakla ödeyen ilk hoca değil. Bir Hamza Hamzaoğlu örneği var ki, evlere şenlik. 2014-15 sezonuna İtalyan Cesare Prandelli yönetiminde başlayan Galatasaray, devre dolmadan İtalyan hocanın biletini kesme kararı aldı. Prandelli yönetiminde çıkılan 16 maçta 6 galibiyet alınırken, 7 yenilgi ve 3 beraberlik bardağı taşırmaya yetmişti. 1 Aralık 2014’te takımın dümeni Hamza Hamzaoğlu’na emanet edildi. Hamza Hoca yönetimindeki Galatasaray sezonu çifte kupayla tamamladı. Şampiyonluğu, Türkiye Kupası’yla süslemişti. Hem futbolcu hem teknik adam olarak kulüp tarihinde çifte şampiyonluk elde eden ilk teknik direktör oldu. Haziran 2015’te 3 yıllık sözleşmeye imza atan Hamzaoğlu, kasım ayında yönetimle ters düşünce görevinden ayrıldı. Gitmeden kulübe üçüncü kupasını Süper Kupa’yı alarak kazandırdı.

Galatasaray benzer vefasızlığı Mircea Lucescu’ya da göstermişti. Fatih Terim’in 2000 yılında ayrılmasıyla takımın dümenine geçen Romen Hoca, 2001-02 sezonunda şampiyonluğu bir yıl aradan sonra Galatasaray’a getirmeyi başardı. Başkan adaylarından Özhan Canaydın’ın seçim vaadi “takımı gönüllerdeki isme teslim etmekti.” Bu isim, gittiği İtalya’da Fiorentina’yla dikkat çeken, Milan’dan ise apar topar gönderilen Fatih Terim’di. Nitekim seçimi kazanan Canaydın, Lucescu’yla yolları ayırıp Terim’i takımın başına getirdi. Beşiktaş’la anlaşan Lucescu, siyah-beyazlıları şampiyon yapıp kendisini vefasızca gönderen Galatasaray yönetiminden intikamını almış oldu.

ERTUĞRUL SAĞLAM’IN KADERİ

Bir başka vefasızlığa da Bursaspor imza attı. 2009-10 sezonunda son haftaya lider giren Fenerbahçe, evinde Trabzonspor’u takipçisi Bursaspor da Beşiktaş’ı konuk ediyordu. Sarı-lacivertliler şampiyonluğa 3 puan uzaklıktaydı. Maçla birlikte Trabzon kalesini ablukaya alan Fenerbahçe aradığı golü Güiza’nın ayağından buldu. Devrenin sonlarında Burak Yılmaz’ın golüyle maça denge geldi. İkinci devre dalga dalga ilerleyen Fenerbahçe ataklarına kaleci Onur Kıvrak geçit vermedi. Maçın son dakikasına anons skandalı damga vurdu. “Bursaspor-Beşiktaş maçı 2-2 bitti” anonsuna göre Fenerbahçe şampiyon olmuştu. Oyuncular neredeyse maçı bıraktı. Son düdükle birlikte taraftar sahaya inip kutlamalar yaptı. Oysa Bursa’da maç 2-1 ev sahibinin lehine sona ermişti. Gerçek, kısa sürede ortaya çıkınca, Fenerbahçe’nin şampiyonluk sevinci yerini öfke ve gözyaşına bıraktı.

Bursaspor ligin 5. şampiyonu olarak tarihe geçti. Başarının mimarı, Ertuğrul Sağlam’dı. Ertesi sezon ne mi oldu? Sağlam’ın bileti kesildi. Bursaspor bu vefasızlığının bedelini lig düşen ilk şampiyon takım olarak ödedi. Fenerbahçe’nin de Zico, Mustafa Denizli ve Ersun Yanal’ı şampiyonluğun ertesi yılı kovduğunu da hatırlatalım. Mustafa Denizli’nin hem Fenerbahçe hem de Beşiktaş’tan şampiyonluğun ertesi sezon kovulduğu notunu düşelim.

Başakşehir ve Bursaspor’un vefasızlığının benzerine Leicester City imza attı. 2015-16 sezonunda Leicester City, peri masalının kahramanı olurken 132 yıllık tarihinde ilk kez şampiyonluk yaşadı. Premier Lig şampiyonluğunun mimarı şüphesiz Claudio Ranieri’ydi. İtalyan Hoca tarihi başarıyı takip eden sezonu tamamlamadan görevinden alındı.

Exit mobile version