Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye Kürtlerin statüsüne dair adım atmalı

Kürt sorununda çözümsüzlüğünün yarattığı sonuçları değerlendiren Ünsal, Türkiye, Kürtlerin statüsüne dair adım atmaması halinde ‘bütünlüğü ile ilgili sıkıntı yaşayabilir’ dedi

Kürt sorununda çözümsüzlüğünün yarattığı sonuçları değerlendiren siyasetçi Ahmet Faruk Ünsal, Türkiye, Kürtlerin statüsüne dair adım atmaması halinde “bütünlüğü ile ilgili sıkıntı yaşayabilir” dedi. Kürt siyaseti üzerindeki baskıların yeni olmadığını hatırlatan Ünsal, HDP eski eş genel başkanlarının cezaevinde olduğunu, HDP’nin kapatılmasına yönelik tartışmalarının ise son dönemde yaşanan “gelişmelere” paralel olarak gerçekleştiğini söyledi. Hükümet tarafından dillendirilen reformun bu anlamda herkesin aklına Kürt meselesine ilişkin gelişmeleri akla getirdiğini ifade eden Ünsal, şöyle devam etti: Bu akla gelince de doğal olarak Vatan Partisi ve MHP cephesinden reforma ilişkin büyük bir itiraz yükseliyor. Hükümet bu itirazı dikkate alırsa ülke ekonomik olarak daha kötüye gidecek. AKP bu itirazı dikkate almazsa reformlarla ekonomiyi belki biraz toparlayabilir ancak iktidarını kaybedecek. Çünkü koalisyonları reformla dağılacak. Hükümet böyle bir ikilem içerisinde.

Sürekli geri adım

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de değinen Ünsal, tecridin hem iç hukuk hem de uluslararası hukuk normlarına göre hukuk dışı bir uygulama olduğunu hatırlatarak, “2013 çözüm sürecinde doğrudan İmralı ile yapılan görüşmeler anlamında meseleye baktığınız zaman aslında sorunu çözmenin mümkün olduğunu görüyoruz. Ama Erdoğan adeta Vatan Partisi ve MHP’nin rehinesi durumuna düştü. Meselenin çözümsüzlüğe gitmesi de bir ekonomik bunalım olarak ve uluslararası arenada CAATSA yaptırımları gibi yaptırımlarla Türkiye’yi yalnızlaştıran bir sürece doğru gidiyor” diye belirtti. “Türkiye’nin yapması gereken demokratik ve uluslararası hukuk standartlarına uygun bir şekilde Kürt sorunu çözmektir” diyen Ünsal, sözlerini şöyle tamamladı: Sorunu çözerse, hem kendi bütünlüğünü sağlar hem kendi vatandaşıyla barışır hem de büyük bir prestij sahibi olur. Kürtler bundan sonra statüsüzlüğe razı olmayacaklarını defalarca kez gösterdiler ve gösterecekler.

Exit mobile version