Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kürtlere ırkçılık serbest mi?

Başakşehirli Pierre Webo’ya, Saint-Germain maçında 4. hakemin yaptığı ırkçılık dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gündeme oturdu. MHP bile ırkçılık karşıtı açıklama yaptı. Ancak Türkiye’deki tartışma “Kürtlere ırkçılık serbest mi” sorusunu akıllara getirdi.

UEFA Şampiyonlar Ligi H Grubu’nun son haftasında Paris Saint-Germain’in (PSG) İstanbul Başakşehir’i konuk ettiği karşılaşmanın 14’üncü dakikasında Başakşehir Yardımcı Antrenörü Pierre Webo, 4’üncü hakem Constantin Sebastian Coltescu tarafından ırkçı söylemlere maruz kaldı. Uzun süren tartışmanın ardından UEFA delegesi sahaya inerken iki takım da sahadan ayrıldı ve soyunma odasına gitti. Başakşehir’in sahaya çıkmama kararı aldığı PSG karşılaşması, hakem kadrosunun tamamının değişmesi şartıyla 9 Aralık Çarşamba saat 20.55’e ertelendi.

Başakşehir’in resmi sosyal medya hesabından “Irkçılığa hayır” paylaşımı yapıldı. Paris Saint-Germain de Twitter hesabından Başakşehir’in paylaşımını retweet etti. Irkçılıkla suçlanan yardımcı hakem Coltescu, “Ben negro değil, negru dedim. Rumence’de negru, siyah adam demek. Kendisine hakarette bulunmadım” şeklinde savunma yaptı.

MHP BİLE TEPKİ GÖSTERDİ!

Irkçılığa karşı tepki Türkiye’nin bir numaralı gündemi oldu. Aşırı milliyetçilikle suçlanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iktidar ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) bile ırkçılığa karşı tweet attı. MHP’nin ırkçılık karşıtı tepkisi sonrası Türkiye liglerinde zorlukla mücadele eden Kürt takımı Amedspor’un yaşadığı ırkçı saldırılar gündeme geldi. Kürtlerin yoğun yaşadığı şehirlerden Diyarbakır’ın takımı olan Amedspor, sahalarda defalarca ırkçı saldırıya maruz kaldı. Amedspor ve Türkiye’nin başkenti Ankara’nın takımı Ankaragücü arasındaki maç bunlardan biriydi.

24 Nisan 2016’da oynana maçta Amedspor’lu taraftarlar ve kulüp başkanı Nurullah Edemen saldırıya uğradı. Edemen’in linç edildiği ve kemiklerinin kırıldığı görüntüler hala hafızalarda.

Amedspor, Batı şehirlerinde oynadığı maçlarda sık sık ırkçı saldırılara maruz kalıyor ve kulüp oyuncuları aleyhine “teröristler” diye sloganlar atılıyor. Kulübün en sevilen oyuncularından Deniz Naki, hemen her maçta karşılaştığı ırkçı şiddet nedeniyle futbolu bırakıp Almanya’ya taşınmak zorunda kaldı.

Paris Saint-Germain maçında ırkçı sözler nedeniyle maçtan çekilen Başakşehir de yakın döneme kadar ırkçıları korumakla suçlanıyordu.

Futbolcu Emre Belezoğlu, Didier Zokora’ya yönelik ırkçı küfür nedeniyle hapis cezasına çarptırılmasına rağmen Başakşehir’deki takım kaptanlığı pozisyonunu korudu ve şuanda Türkiye’nin en büyük kulüplerinden Fenerbahçe’de yönetici durumunda.

AMEDSPOR: “BİZE KARŞI YAPILAN IRKÇILIK GÖRMEZDEN GELİNİYOR”

Başakşehir-PSG arasındaki maçın ardından Twitter’da başlayan #Notoracism etiketine, Türkiye’de ırkçı saldırılara uğrayan Amedspor da katıldı ve yöneticilerinin uğradığı ırkçı saldırıları gösteren bir video eşliğinde, “Ankaragücü maçında yöneticilerimizi  döven ve merdiven boşluklarından atanları UNUTMADIK #Notoracism” paylaşımı yaptı.

Amedspor, Twitter hesabından ayrıca Başakşehirli oyuncuların kendilerine yönelik yaptıkları ırkçı imaları da hatırlattı ve “Ziraat Türkiye kupası maçında bize ırkçılık yapan Başakşehir’in değil Webo’nun yanındayız” paylaşımı yaptı.

Amedspor-Başakşehir maçında, Başakşehirli futbolcu Semih Şentürk attığı gol sonrası Amedspor taraftarlarının bulunduğu alana giderek asker selamı yapmıştı. Futbolcu Semih’in bu davranışı militarist olmakla ve Amedspor’a yönelik “terörist” suçlamasına imada bulunmakla eleştirilmişti.

Başakşehir-PSG maçı sonrası Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise konuyu Meclis gündemine taşıdı ve yaptığı konuşmada, “Başakşehirli Webo’ya karşı ırkçı saldırıyı kınıyoruz. Yıllardır Amedspor Türkiye’nin her yerinde ırkçı saldırılara maruz kalıyor. Keşke bu tepkiyi Amedspor’a yapılan Irkçı saldırılara karşı da gösterebilseydik.” dedi.

SEBEP MACRON-ERDOĞAN GERİLİMİ Mİ?

Paris Saint-Germen maçındaki ırkçı sözlerin büyütülmesini Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasındaki gerilime bağlayanlar da var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakını futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen, konuyu değerlendirdiği NTV televizyonu canlı yayınında; Katar hanedanının sahibi olduğu Paris Saint-Germain’i “paranteze almak gerektiğini” belirtti ve “olayın Fransa Cumhurbaşkanı Macron açısından da cezası olması gerektiğini” söyledi.

Spor yorumcusu Mithad Fabian Sönmez’e göre; konunun Fransa’da geçmesi nedeniyle Erdoğan yanlılarının, UEFA platformunda Macron’u baskı altına almak için bir fırsat olduğunu düşünüyor. Sönmez, olayda Fransa’nın hiçbir sorumluluğu olmadığını, hakemin Romanyalı olduğu detayının görmezden gelindiğini söylüyor.

Exit mobile version