Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Süreci AKP bitirdi

AKP’nin kuruluş sürecinde yer alan AKP Diyarbakır eski Milletvekili Mehmet İhsan Arslan, Çözüm Süreci’ni AKP’nin bitirdiğini söyledi

BBC Türkçe’den Ece Göksedef’e çözüm sürecine dair dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Arslan, çözüm sürecinin neden sekteye uğradığı yönündeki bir soruyu, “Kürtlerin oylarına ihtiyacımız olduğu dönemde onların taleplerini masada tutmaya devam ettik. Sonradan bunun bizi tehlikeli sahillere götüreceğini fark ettiğimizde bu kez başka çevrelerin desteğiyle iktidarımızı sürdürmeye karar verdik. Şu anda MHP’yle olan ittifakımız da böyle bir sürecin son aşamasıdır” şeklinde cevapladı. Arslan, sürecin AKP tarafından ‘Aman ha, bu bizi yakar’ denilerek sonlandırıldığını belirterek, “Devletin bekası adına o oyundan vazgeçtik” dedi.

20 milyon terörist mi?

Arslan, Kürt sorununda gelinen çıkmazı Ankara’nın bakışına bağlarken, “Türkiye’deki bütün sorunların temelinde Kürt sorunu yatıyor. Biz bunu çözmedikçe ne siyasi istikrara kavuşabiliriz, ne ekonomik istikrara kavuşabilir, ne dış komşularımızla barış içinde yaşayabiliriz. Yine sorunu doğru tanımlayamamaktan kaynaklanıyor. Sadece bir terör sorunuysa, evet terörle, şiddetle mücadele edilir. Ama karşımızdaki olay terörden ibaret değil. Yani ülkede altı milyon aktif, nüfusa bakarsanız 20 milyonu buluyor, HDP’ye destek veren, antidemokratik uygulamalara rağmen o kesimde direnen bir nüfusumuz var. Bu 20 milyonun tamamı terörist olamaz. Konuyu siyaseten çözemediğiniz zaman şiddet uygulayarak geriletmeye çalışırsınız. AK Parti olarak kendi topraklarımızı bombalayacak değiliz diye eleştiriyorduk. Ama şimdi sabah akşam kendi dağlarımızı bombalıyoruz” dedi.

Kürt olunca…

Suriye’ye operasyonların da Kürt korkusundan kaynaklandığını belirten Arslan, “Bizim Kürt meselesi diye bir meselemiz olmasa, adına güvenlik koridoru dediğimiz işte Kürtlerden oluşacak bir siyasi yapıdan endişemiz olmasaydı bizim Suriye politikamız bu olur muydu? Hayır, olmazdı. Suriye’de bugün izlediğimiz politikanın temelinde bizim Kürt sorunumuz yatıyor. Onu çözdüğünüz zaman biz Suriye’yi bir günde çözeriz. Koridora filan gerek kalmaz. Ama Kürt olunca durum değişiyor. Kürt kelimesini hangi cümleye koysanız gerçeğin dışında bir yere varırsınız. Şu anda biz oraya bana göre tırnak içinde bataktayız diyebilirim. Çünkü biz bir şeyi göremedik. Ortadoğu’da Kürtlerin varlığı asla inkar edilemeyecek bir boyuttadır” dedi.

Erdoğan’la Öcalan diyalogu

Kürtlere yönelik baskıların ters teptiğini de söyleyen Arslan, “Hak ihlalleri ve hukuk dışı uygulamalar halkın tepkisini, bilinci artırıyor. Kürtlük bilinci ve siyasi hak talepleri geçmişte olmadığı kadar güçlüdür şu anda. Kürtler adalet istiyor, basit bir şey. Kürtlerin ne istediğini Ankara bir türlü anlamıyor ya da biliyor ama izliyor. Çünkü evet bunlar bunu istiyor deseler cevap vermeleri gerekiyor” dedi. Arslan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile PKK Lideri Abdullah Öcalan konusunda aralarında geçen bir diyalogu da paylaştı: “Ben 2007’de bir gün röportajımda Abdullah Öcalan’ı yok sayamayız demiştim. Tayyip Bey’le görüştüğümüzde bana hiç kızmadı ama ‘Bizim görüşmediğimizi nereden biliyorsun?’ dedi. Haklıydı. Benim istihbari bilgim yoktu. Onunki doğruydu, benimki yanlıştı.”

Exit mobile version