11 Eylül’de Van’ın Çatak ilçesinde operasyon düzenleyen askerler tarafından gözaltına alınan ve daha sonra helikopterden atıldıkları iddia edilen kişilerden 57 yaşındaki Servet Turgut, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
BBC Türkçe‘ye bilgi veren Turgut’un avukatı Hamit Koçak, cenazenin otopsi işlemlerinin ardından Van’ın Edremit ilçesinde toprağa verildiğini söyledi.
Van Adli Tıp Şube Müdürlüğü’ndeki otopsi hakkında bilgi de veren Koçak, otopsiye uzman bir heyetin katıldığını, detaylı bir otopsi yapıldığını, ailenin de hekim götürme hakkını kullanarak otopside bir doktor bulundurduğunu anlattı.
Otopside kendisinin de bulunduğunu ve otopsi raporunu gördüğünü anlatan Koçak, “Ön otopsi raporu çıktı ancak kesin ölüm sebebi belirlenemedi. Örnekler alındı. Morluklar, kırıklar rapora yazıldı. İç otopsi de yapıldı. Bunlar Trabzon Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na gidecek. Oradan gelecek rapor ile kesin ölüm sebebi belli olacak” dedi.
Van Araştırma Hastanesi, yoğun bakım servisinde tedavisi süren Servet Turgut’un bu sabah hayatını kaybettiği bildirilmişti.
‘Delillerin sağlıklı toplanması konusunda kaygılarımız var’
Hukuki süreç hakkında da bilgi veren Koçak, dosyadaki gizlilik kararı nedeniyle “delillerin sağlıklı toplanmasına ilişkin” kaygılı olduklarını anlattı:
“Dosyada kısıtlılık kararı var. Savcılığın talebi üzerine Sulh Ceza Hakimliği’nin vermiş olduğu bir karar. Dolayısıyla dosyaya ne girdi ne çıktı, deliller ne aşamada, biz tam bir bilgiye sahip değiliz. Van Cumhuriyet Başsavcılığı sözlü olarak bize etkin bir soruşturma yürüttüklerini söylüyor. Bu umut verici bir açıklama ama deliller ne kadar sağlıklı toplanabilir, o konuda kaygılarımız var.”
Helikopterden atıldığı iddia edilen diğer köylü Osman Şiban’ın hafızasının yerinde olmadığını ve onun ifadesi alınana kadar dosyada çok ilerleme sağlanmasını beklemediğini söyleyen Koçak, Şiban’ın doktorlarının verdiği bilgileri aktardı:
“Osman Şiban’ın hafızası tam yerinde değil. Yer, zaman ve kişileri karıştırabiliyor. Doktorların söylediğine göre hafızası tamamen yerine gelebilir de gelmeyebilir de, gelirse 1 hafta sonra da, 3 ay sonra da, 1 yıl sonra da yerine gelebilir.”
Turgut’un yanı sıra 50 yaşındaki Osman Şiban da olay sonrası hastaneye kaldırılmıştı.
Servet Turgut’un ağabeyi Naif Turgut daha önce BBC Türkçe‘ye yaptığı açıklamada, hastanedeyken Osman Şiban ile iki kez görüştüğünü ve her ikisinde de Şiban’ın kendisine helikopterden atıldıklarını söylediğini iddia etmişti:
”Onun da durumu pek iyi değildi, beyin kanaması geçirmiş. Hastanede biraz kendine geldiğinde iki defa odasında ziyaret ettim. Korkuyordu ve ağlıyordu. Her ikisinde de ağlayarak, gözlerinin ve ellerinin bağlandığını, 15-20 metre yükseklikten helikopterden atıldıklarını söyledi.”
Turgut ayrıca bir görgü tanığının telefonla kendisine ulaştığını ve tanığın helikopterden iki kişinin atıldığını gördüğünü anlattığını söylemişti.
Van Valiliği, Servet Turgut için ‘Kaçmaya çalışırken düştü’ demişti
Van Valiliği ise olayla ilgili olarak yaptığı yazılı basın açıklamasında, iki köylünün de ”Bölgede bölücü terör örgütü mensuplarına yardım, yataklık ettiğinin değerlendirildiği” belirtmişti.
Açıklamada, Servet Turgut’un ” ‘dur’ ihtarına uymayarak kaçmaya çalıştığı esnada kayalık alanda düştüğü ve yaralandığı” kaydedilmiş, Osman Şiban ile ilgili olarak ise şu ifadeler kullanılmıştı:
“Bölgede bölücü terör örgütü mensuplarına yardım, yataklık ettiği değerlendirilen O.Ş. isimli şahıs da aynı bölgede mukavemet göstermesine rağmen usulüne uygun olarak muhafaza altına alınmıştır.”
Muhalefetten tepki ve çağrı: Soruşturma başlatılsın
Öte yandan, Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden atıldığı iddialarının Meclis bünyesinde araştırılmasını isteyen HDP, CHP ve DEVA Partili siyasetçilerden ve insan hakları savunucularından, ölüm haberinin ardından tepki geldi.
HDP’den yapılan açıklamada, “Çok üzgünüz, öfkeliyiz. Turgut’u gözaltına alanlar onu katledenlerdir. Vatandaşına işkence eden ve katleden iktidar anlayışının hiçbir demokratik meşruiyeti yoktur. Bu insanlık suçunun hesabı hukuk önünde sorulacaktır” denildi.
HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, “Helikopterden atanlar cinayet suçundan derhal gözaltına alınıp, soruşturma başlatılsın” çağrısında bulundu.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Twitter üzerinden Milli Savunma Bakanlığı ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik’i etiketleyerek, “AK Parti olarak her şeye konuşan sizlerin bu ölümle ilgili olarak söyleyecek bir sözü var mı?” dedi.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Twitter üzerinden şu açıklamayı yaptı:
Gerçekten hukuk devleti olsaydık o işkenceyi yapanlar hemen açığa alınır, etkin soruşturma yapılır, tüm suçlular en ağır cezaları alırdı. İçişleri Bakanı da basının önüne çıkar, gerçeği anlatır ve hesap verirdi.
Bizde farklı.
Çünkü Van’lı Servet Amca eşit vatandaş değil…
— Mustafa Yeneroğlu (@myeneroglu) September 30, 2020
Twitter paylaşımının sonu, 2
Çağdaş Hukukçular Derneği, “tüm faillerin açığa çıkarılması ve cezalandırılmaları için” sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı.
?️ “Elim bir şekilde yaşamını yitiren Servet Turgut’un yakınları ve sevenlerine başsağlığı dileklerimizi iletiyor, etkin bir soruşturma yürütülerek tüm faillerin açığa çıkarılması ve cezalandırılmaları için sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.” pic.twitter.com/ni87qTihBa
— Çağdaş Hukukçular Derneği (@chdgenelmerkez) September 30, 2020
Twitter paylaşımının sonu, 3
İnsan Hakları Savunucusu Avukat Eren Keskin, “90’lar değil, yıl 2020. Devlet aynı Devlet!!” dedi.
HDP, “işkence ve kötü muamelenin son bulması ve cezasızlık politikalarının engellenmesi” talebiyle Şiban ve Turgut’un durumuyla ilgili iddialar hakkında Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istemişti.
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca da iddiaların soruşturulması amacıyla TBMM’de araştırma komisyonu kurulması için önerge vermişti.
DEVA Partili Yeneroğlu da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vererek iddiaları Meclis gündemine taşıyan bir diğer isim olmuştu.