Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HDP: ‘Savcı, operasyondan bir hafta önce Erdoğan ile görüştü, talimat var’

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Avukat Ümit Dede, altı yıl önce gerçekleşen Kobani eylemleri gerekçe gösterilerek 25 Eylül’de HDP’ye düzenlenen operasyonun Saray’da planlandığı mesajını verdi.

Şatafatlı nişan balayının ardından Sheraton’daki düğün sonrası soluğu Saray’da alan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir hafta görüştüğüne dikkat çeken HDP’li Dede, “Bu tesadüf değil, talimat var” görüşünü dile getirdi.

Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP eski Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Emine Ayna, Ayla Akat Ata’nın da aralarında bulunduğu HDP’liler Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. 24 saatlik avukat görüş yasağının ardından avukatlar dün sabah müvekkilleriyle görüşmeye başladı.

Bianet’e konuşan Dede, şunları kaydetti:

“Dosyada açık hukuksuzluklar var. Mükerrer bir soruşturma, gözaltına alınan herkes daha önce ifadeye çağrıldı ve hepsi ifade verdi. Tekrar çağrılsalardı tekrar giderlerdi.

Gözaltına alınan isimlerden Nazmi Gür, avukat, avukatlık kanunun gereği, Baronun görevlendiği bir yönetim kurulu üyesi ve savcının arama işlemi süresince hazır bulunması gerekiyor. Savcı ve barodan kimse yok. Bu şekilde hukuksuz bir gözaltı süreci yapılıyor, hukuk öncelenmiyor.

Gizlilik kararı getirilmesi de bir diğer hukuksuzluk. Normalde gizlilik kararı, toplanmayan delillerin toplanması ve toplananların ise karartılmasını engellemek için getirilir. Savcı altı yıl sonra hangi delilleri topluyor ya da 6 yıl öncesine dair neyin karartılacağını düşünüyor. Altı yılda toplanan delil zaten toplanmıştır, delillerin karartılma ihtimali kalmamıştır. Bu açık hukuk ihlalidir.”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Ankara merkezli yedi ilde başlatılan operasyonda 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılırken,  bu kişiler arasında HDP’nin eski milletvekilleri, Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ve belediye başkanları da yer alıyor.

HDP’li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ile eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün, Emine Ayna ve MYK üyesi Alp Altınörs’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltında tutuluyor.

Sırrı Süreyya Önder’in, Aksaray’da kaldığı bir otelde terörle mücadele şubesi ekipleri tarafından gözaltına alındı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, gözaltı kararı sonrası yaptığı açıklamada, “Bu bir intikam operasyonudur” dedi ve 6-8 Ekim olaylarının sorumlusunun partisi olmadığını söyledi. Muhalefete “anti faşist bloka destek” çağrısı yapan Sancar, iktidarın HDP’den korktuğunu savundu ve “Kaybettikçe saldırıyorlar, saldırdıkça daha fazla kaybediyorlar” diye konuştu.

Pervin Buldan ise dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’ya seslenerek, “Artık gerçekleri kamuoyu ile paylaşın” dedi.

Davutoğlu, operasyona tepki gösterirken, “Bir taraftan sırf seçim kazanmak için kırmızı bültenle aranan terörist Osman Öcalan’ı devletin televizyonuna çıkartacaksın, öbür taraftan seçilmiş belediye başkanlarını ve siyasileri terör suçlamasıyla hapse atacaksın. Esas bu tutarsız tavır terör örgütünün ekmeğine yağ sürer” ifadesini kullandı.

Exit mobile version