Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Devlet utansın”

Batman’da 4 Eylül 1993’te partisinin İl Örgütü yöneticisi Metin Özdemir ile birlikte Elma Sokak’ta uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren DEP Milletvekili Mehmet Sincar, Mardin’in Kızıltepe ilçesi Fırat Mahallesi’ndeki mezarı başında anıldı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Anmaya Sincar’ın ailesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ömer Öcalan ve İmam Taşçıer, partililer ve çok sayıda kişi katıldı.

“Sesimiz herkese gitsin”

Anmada konuşan Sincar’ın eşi Cihan Sincar şöyle dedi:

“Devlet kendi milletvekilinin katilini bugüne kadar ortaya çıkarmadığı için utansın. Bir Hizbullahçıyı çıkarıp katili olduğunu söylediler, onu da serbest bıraktılar. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu failleri ortaya çıkarmak bizim borcumuzdur. Biz değerimize borçluyuz.

“Ömrümüz yettiği kadar. Bizim ömrümüz yetmez ise çocuklarımız bunun peşini, davanın peşini bırakmayacak. Sesimiz herkese gitsin. Bugüne kadar insanımız da partimiz de kendine göre bedelini ödedi.

“Biz davamızın peşini bırakmayacağız. Bu şeref ve namus bayrağıdır. Bu bayrağı taşıyacağız. Herkese de bu çağrıyı yapıyoruz. Söz veriyoruz mezarlık üstünde, demokrasi ve saldırılara karşı mücadele verenlerin mücadelesini devam ettireceğiz. “Bizler değil, devlet utanacak. Biz yitirdiklerimize layık olmaya çalışacağız. Sözümüz sözdür.”

“Kürt düşmanlığına karşı barış mücadelesi sürecek”

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, demokrasi mücadelesinde bu zamana kadar açık açık veya faili meçhul bir şekilde çok sayıda siyasetçinin katledildiğini hatırlattı.

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Kürt düşmanlığının devam ettiğini ifade ederek, buna karşı barışı ve demokrasi mücadelesini savunacaklarını söyledi

Mehmet Sincar hakkında

Kürt siyasetçi.

Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu.

1991 seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Mardin Milletvekili olarak parlamentoya girdi. Halkın Emek Partisi (HEP) kurucuları arasında yer aldı, parti kapatılınca Demokrasi Partisi’ne (DEP) geçti.

4 Eylül 1993’te faili meçhul cinayetleri soruşturmak üzere gittiği Batman’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Mardin 1953 doğumluydu.

Kutlu SavaşMesut Yılmaz‘a ilettiği Susurluk raporunda, 1994’te Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu bulunan Muhsin Gül‘ün verdiği ifadelerde “Batman’da milletvekili Sincar’ı, Alaattin KanatMesut Mehmetoğluİsmail Yeşilmen ve Yeşil kod Ahmet Demir’in birlikte planlayıp öldürdüklerini, bu olaydan sonra  Kanat’ın ‘kendisinde garantili imzalı kağıt olduğunu’ söylediğini” yazmıştı.

Raporda Ahmet Demir adıyla geçen kişi, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım‘dı. Sincar, Habip Kılıç‘ın öldürülmesini araştırmak için Batman’a gitmişti. Öldürülmesinin ardından, eşi Cihan Sincar, milletvekilinin havaalanındaki polis aracında ve Emniyet Müdürlüğü’nde Kanat’la karşılaştığını anlattı.

Cihan Sincar, Ergenekon davasına müdahil olmak için başvurdu ama mahkeme Ekim 2008’de talebini reddetti.

Exit mobile version