Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Batan geminin futbolcuları…

HABER YORUM | HASAN CÜCÜK

Barcelona’nın 2008’de Josep Guardiola ile başlayan muhteşem döneminin sadece sonuna gelmekle kalmadık, Katalan devi büyük bir yönetim krizinin de içinde. Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde Bayern Münih karşısında alınan 8-2’lik hezimet gerçekleri ortaya çıkardı. Bunlardan en önemlileri, takımın süper starı Messi’nin zoraki takımda kaldığı ve köklü maziye sahip kulübün mali problemler yaşadığıydı. Messi’yle şimdilik anlaşmaya varmış gibi görünen takım, ekonomik krizi maaşı yüksek oyuncuları bedelsiz göndermekte buldu.

TAM MESSİ’YE UYGUN PARTNER

Lionel Messi gibi bir yaşayan efsaneye sahip olmanın en çetrefilli yanı, Arjantinli oyuncunun yanında oynatacak, ona uyum sağlayabilecek oyuncu bulmak. Samuel Eto’o, Thierry Henry, Zlatan İbrahimoviç gibi Avrupa futboluna damga vuran forvetler, Messi’li sisteme tam uyum sağlayamadı. 2014’te takıma gelen Luis Suarez ise, bu rol için biçilmiş kaftandı. Suarez, Liverpool’da attığı goller kadar hırçınlığıyla da öne çıkan bir oyuncuydu. Barcelona’ya imza attığında soru işaretleri vardı. Ancak Uruguaylı, burada farklı bir portre çizdi. Messi’yle mükemmel bir ikili oldu. Kulüpteki 6 sezonunda 4 La Liga, 4 Kral Kupası, 2 İspanya Süper Kupası, 1 Şampiyonlar Ligi, 1 Süper Kupa ve 1 FIFA Kulüpler Dünya Kupası kazandı. Katalan ekibiyle 283 resmi maça çıktı, 198 gol attı ve böylece kulüp tarihinin en golcü üçüncü futbolcusu oldu.

Hâlen formundan bir şey kaybetmeyen ve 6 yılda sayısız başarıya sahip bir oyuncunun kulüpten bedelsiz gönderilmesinin makul bir gerekçesi olmalıydı. O gerekçe kulübün içinden geçtiği ekonomik darboğaz. Evet, Barcelona şu anda tarihinin en kötü günlerini yaşıyor denebilir. Ousmane Dembele, Philippe Coutinho ve Antoine Griezmann için 400 milyon Euro’ya yakın bonservis ödendi, maaşları da dâhil edilirse fatura daha da kabarık. Ancak hiçbirinden beklenen verim alınamadı.

33 YAŞINDA 3 İSİMLE YOLLAR AYRILDI

Bu sebeple de maliyeti bile karşılamayan bir yola girildi. Futbolcuların performansları düşünce, başka takımlara satılmaları da mümkün olamadı. Bu noktada maaş yükünden kurtulmak bile kâr sayıldı. 33 yaşındaki 3 isim, Suarez, Arturo Vidal ve Arda Turan kulüpten bedelsiz ayrıldı. Suarez, Barcelona’nın ligdeki en büyük rakiplerinden birine, Atletico Madrid’e altın tepside sunulmuş oldu. Buna karşılık, Suarez’in yıllık 35 milyon Euro maaşı kalemden düşüldü. Burada yönetim beceriksizliğinden de bahsedilebilir çünkü Real Madrid, tıpkı Suarez gibi 33 yaşındaki Ronaldo’yu Juventus’a 117 milyon Euro’ya satabilmişti. Nitekim takımın formasını 6 yıldır giyen başarılı orta saha oyuncusu 32 yaşındaki Ivan Rakitic de sadece 1,5 milyon Euro bonservis ücretiyle Sevilla’ya gönderildi.

Barcelona’nın bu borç batağına düşmesinin en büyük sebeplerinden biri Neymar. 2017’de 222 milyon Euro’ya PSG’ye gönderilen Neymar’ın yerini aynı yetenekte ve yıldızlık statüsünde bir oyuncuyla doldurmaya çalışan Katalan ekibi, Coutinho, Dembele ve Griezmann’a milyon dolarlar harcadı. Hepsi de fiyasko oldu. Son yıllarda başarısız transfer politikası, hemen her pozisyonda hissedildi.

Bu transfer döneminde 72 milyon Euro’ya Arthur’u Juventus’a gönderen Barcelona, karşılığında 60 milyon Euro’ya 30 yaşındaki Miralem Pjanic’i getirdi. Yorumcular, bu transferin de bir başka fiyasko olduğu görüşünde. Pjanic’in Barcelona’da başarılı olması büyük sürpriz olacak. 

SORUN YÖNETİMDE AMA…

Bütün bu problemlerin kaynağı olarak Josep Marie Baromeu başkanlığındaki yönetim gösteriliyor. Nitekim Messi’nin kulüpten ayrılmak istemesinin en önemli sebebi Baromeu’nun vizyonsuz yönetimi ve tutmadığı sözlerdi. Mart ayında yeniden seçimler var. Bartomeu’nun gideceğine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak bu, temel problemleri çözmeyecek. Kulüp gelirlerinin yüzde 69’u oyuncu maaşlarına gidiyordu. Şimdi bu maliyetin bir kısmı düştü ancak pandemi dönemi kulüpleri ciddi oranda etkiledi. 95 bin taraftarın seyrettiği Nou Camp’taki maçlar, takımın en önemli gelir kaynaklarından biriydi.

Bir dönem kupalara ambargo koyan Barcelona, Messi’nin bile zoraki tutulabildiği bir kulüp haline geldi. Arjantinli, “Takımda kalacağım çünkü başkan bana ayrılmamın tek yolunun 700 milyon Euro’luk serbest kalma bedelini ödemem olduğunu söyledi. Bu da imkânsız,” diyerek kalış sebebini açıklamıştı. 6 yıldır birlikte ter döktüğü Suarez’in Atletico’ya bedelsiz gidişi karşısında da acı bir yorum yaptı: “Seni farklı bir formayla görmek ve sahada sana karşı oynamak çok garip olacak. Sen bu kulübün tarihinin en iyi oyuncularından biri olarak kendine yakışan bir vedayı hak etmiştin, seni böyle kapıya koymalarını değil. Ama artık şu noktada hiçbir şey beni şaşırtmıyor.”

Görünen o ki Barcelona’da sular uzun süre durulmayacak.

Exit mobile version