Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Doç. Dr. Toktamış: Demokratlar antifaşist cephe oluşturmalı – Pınar Tarcan

1990’dan beri New York’ta yaşayan, Pratt Institute Sosyal Bilimler ve Kültürel Çalışmalar Bölümünde Kültürel Çalışmalar Koordinatörü olan Doçent Kumru Toktamış, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimlerine 73 gün kala bianet’in sorularını yanıtladı.

Toktamış’a Demokrat Parti Ulusal Kongresi’ndeki konuşmaları, George Floyd protestoları ve koronavirüs salgınının seçimlere olası etkilerini, aday Joe Biden’ın ABD’nin ilk siyah kadın adayını yardımcı adayı göstermesini ve ünlülerin Trump karşıtı hareketini sorduk.

Doç.Dr Kumru Toktamış ABD seçimlerini yorumladı.

Toktamış ile video röportajından öne çıkan başlıklar ise şöyle oldu:

Demokratik Parti kongresi nasıldı?

“Demokratik Parti’de çılgınlık, kongre coşkusu yok. Cumhuriyetçi Parti’nin gelecek haftaki kongresi korkarım ki öyle olacak.

“Evinde oturup televizyon izleyen insanların büyük çoğunluğun şovlardan daha çok hoşlandığını biliyoruz. Bunun dışında Demokrat Parti’nin sanal kongresi gayet düzgün hazırlanmış.

“Demokrat Parti şu anda ilkesini polarize olmamak, birlik olmak üzerine kuruyor. Siyahıyla, beyazıyla, yerlisiyle, Hintlisiyle çok çok farklı kesimler çıkıp ‘Birlik olalım’ mesajı verdiler.

“Dün Obama’nın konuşmasından ben çok etkilendim. Etkilenme nedenim de şu açıkçası: Tam bir ‘yetmez ama evet’ moduna girdim ben. Muhteşem bir konuşma, çok önemli bir gelecek vaat ediyor.

“En azından buradaki demokratik kurumların korunması için insanları harekete davet ediyor.

“Obama her şeyden önce bir anayasa profesörü, ama hiçbir zaman bu kimliğiyle ortaya çıkmadı. Kendi birincil noktasına dönüp ‘Burada korunması gereken bir anayasa var’ konuşması yaptı. Ama onu da çok Obama’ya özgü bir nüansla yaptı.

“İlk anayasa iyi bir anayasa değildi, ‘kölelik vardı’ vurgusu yaptı ama ondan sonraki demokratikleşme mücadelesini adım adım anlattı.”

Michelle Obama ve Kamala Harris

“Michelle Obama zor bir soru, çünkü sosyal, kültürel bir yerlere de dokunmaya çalışıyor Obama. O ilk, depresyon konuşmasından ben rahatsız oldum. Ülkede insanların siyasi önderliğe ihtiyacı var, tam bu bekleyiş içindeyken Michelle Obama’nın hafif depresyondan doğru Amerikan halkıyla ilişki kurmaya çalışması bana açıkçası yenilgiye açık bir söylem gibi geldi.

“Aslına bakarsanız Kamala Harris çatışmalı bir duruş. Çünkü çok kolay değil siyah kadınların kendilerini Kamala Harris ile özdeşleştirmesi.

“Beyazlar baktıkları zaman ‘onun da teni koyu renk, bunun da koyu renk’ diyor. Ama siyah bir kadın baktığı zaman, ‘Hali vakti yerinde, kocasının da hali vakti yerinde, çocukları bembeyaz, zaten siyah olan babası siyah bir kadınla evlenmemiş, gitmiş Hintli biriyle evlenmiş’ diyor.

“Kamala o anlamda siyah kadını çok temsil etmiyor. Michelle Obama’nın çıkması ‘Kamala Harris ile birlikteyim’ diyerek ortaya çıkması, Kamala’ya sempati duymayacak siyah kadınlara bir davet aslında.

“Seçmen üzerindeki role gelirsek, Michelle Obama’nın konuşmaları belki de Barack Obama’nın konuşmalarından daha etkili olacak.”

Ünlülerin duruşu etkili olur mu?

“Hollywood sanatçıları yıllardır Demokratlar’a destek vermeye çalışırlar. Ama zaman zaman bu ters teper.

“Geçenlerde Sharon Stone’un açıklaması (Bir katile oy vermeyin) gibi açıklamaların tabii ki bir etkisi olur, ne kadar olur bilmiyorum.

“Burada önemli olan, pek çok siyah aktris ve aktör var, onlar bir şekilde ortaya çıkarlarsa etkili olur. Bir antifaşist cephe etkili olur.

“Bu arada antifaşist cephe oluşturmak çok çok zor bir şeydir. Bunu en iyi bizim solcularımızın bilmesi lazım, bunu bir türlü beceremedikleri için.

“Demokrat Parti şimdi tam böyle bir ipte oynuyor. Daha fazla siyah vurgusu yaparsa, bu, bir sürü yoksul beyazı yabancılaştırabilir.

“Zaten Biden bunun bilincinde ve o dengeyi sağlayabilecek biri.

“Gelecek haftaki Cumhuriyetçi Parti kongresinden sonra daha net konuşabiliriz.”

Exit mobile version