Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanlar bu kez fazla abarttı!

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK 

Her ne kadar İngiliz efsane Harry Lineker, ’’Futbol, 22 kişinin bir topun peşinde koştuğu, sonunda Almanlar’ın kazandığı oyun’’ dese de son dönemde bu kural pek geçerli olmuyordu. 2014 Dünya Kupası’nı kazanan Almanlar, Euro 2016 ve özellikle 2018 Dünya Kupası’nda hüsranın adı olmuştu. Kulüp düzeyinde Avrupa’ya kafa tutan ekipleri Bayern Münih, Devler Ligi’nde son kez 2013’te kupayı müzesine taşımıştı. Bayern, 7 yıl aradan sonra yeniden Şampiyonlar Ligi kupasını kazanırken, tarihi geçen başarılara imza attı. Biraz abarttı ama sadece abartan sadece Bayern olmadı. 

Şampiyonlar Ligi’nde kupanın sahibi Bayern oldu ama kupa yolu hiç kolay olmadı. Bayern’in oynadığı tüm maçları kazanması, sonuca kolay gittiği anlamına gelmiyor. Niko Kovac yönetimindeki Bayern’de çarklar sezon başından itibaren düzgün çalışmıyordu. Bundesliga’nın 10. haftasında Frankfurt deplasmanında alınan 5-1’lik hezimetin bir faturası olacaktı. Faturanın kesildiği adres doğal olarak teknik patron Kovac olurken, takımın dönemi yardımcısı Hans-Dieter (Hansi) Flick’e emanet edildi. 55 yaşındaki Hansi Flick’in 2005’ten sonra kariyeri yardımcı antröner olarak geçmişti. 14 yıl sonra yeniden çalıştırdığı takımın bir numaralısı olan Flick’in göstereceği performans merak konusuydu. Ancak Flick yönetimindeki Bayern Münih, haftalar ilerledikçe bırakın kaybetmeyi berabere kalmayı bile unutan bir ekip oldu.

Hansi Flick, Bayern’i çalıştırmaya başladığında ligde 4’uncü sırada bulunuyordu. Peş peşe hanesine yazdırdığı puanlarla rakiplerini önce yakalayıp, sonra öne geçti. Sadece lig performansı göz kamaştırmıyordu. Almanya Kupası ve Şampiyonlar Ligi’nde de kaybetmeyi unutan bir Bayern vardı. Bundesliga’da şampiyonluğa ulaşan Bayern, Almanya Kupası’nı da müzesine taşırken, geriye kazanılması gereken kupa olarak Şampiyonlar Ligi kalmıştı. Hansi Flick yönetiminde tüm kulvarlarda çıkılan 36 maçta, 33 galibiyet alınırken, bir yenilgi ve 2 beraberlikle sahadan ayrıldı. 

Bayern’in Devler Ligi kupa yürüyüşü muhteşem başladı. Grup maçlarında Tottenham, Kızılyıldız ve Olympiacos’a gol olup yaptı. İngiliz ekibine iki maçta 10, Sırp ekibine 9 gol ve Yunan ekibine 5 gol attı. Son 16 turunda kurbanı Premier Lig’den Chelsea oldu. İlk maçı deplasmanda 3-0 kazanarak çeyrek biletini cebine koyan Bayern, sahasında oynadığı maçı da 4-1 kazandı. Pandemiden dolayı Lizbon’da Sekizli Final olarak tek maç üzerinden oynanan çeyrek final maçında ise adeta tarih yazdı. Barcelona gibi dünya devi bir ekibe 8 gol atarken, kalesinde sadece 2 gol gördü. Yarı finalde ise Fransız ekibi Lyon’u 3-0 net bir skorla geçip adını 7 yıl aradan sonra finale yazdırdı. Finalde Mbappe, Neymar, Di Maria gibi yıldızları bünyesinde barındıran PSG’yi Kingsley Coman’ın golüyle geçip tarihinde 6’ııncı kez Kupa 1’i müzesine taşıdı. 

Bayern Münih, Kupa 1’de sezon boyunca oynadığı tüm maçları kazanan ilk ekip oldu. Rakip fileleri 11 maçta 43 kez havalandırdı. Forveti Robert Lewandowski 15 gol atarken, Cristiano Ronaldo’dan sonra bir sezonda Şampiyonlar Ligi’nde en çok gol atan ikinci oyuncu oldu. 

PSG – Bayern finalinin ilginç rakamları vardı. Bayern finalde sahaya sürdüğü ilk 11’indeki oyuncularının transfer maliyeti 116 milyon Euro olurken, PSG’de bu rakam 600 milyon Euro oldu. Rakip defansın korkulu rüyası Lewandowski başta olmak üzere bir çok oyuncu bonservis ücreti ödenmeden kadroya dahil olmuştu. 

Bayern Münih, Şampiyonlar Ligi’ni son kez kazandığı 2013 yılını da 3 kupayla kapatmıştı. Bu yıl aynı başarıyı tekrarladı. Benzer başarıya daha önce 2009 ve 2015’te Barcelona imza atmıştı. Avrupa’da iki farklı sezonda tüm kupaları ikinci kez kazanan tek takım olan Barcelona’nın yanına adını yazdırmış oldu. 

Bayern Münih, Hansi Flick yönetiminde kazanmayı bariz bir şekilde abarttı. Ama abartan sadece Bayern olmadı. Şampiyonlar Ligi’nde Bayern’le birlikte RB Leipzig yarı finale kadar gelmeyi başardı. Yarı finaldeki 4 takımın üçünü çalıştıran Almanlar’dı. Alman – Fransız finalinde kenar yönetimindeki iki isim de Alman’dı. PSG’yi finale taşıyan Thomas Tuchel de tıpkı Hansi Flick gibi Alman. Geçen yıl kupayı kazanan Liverpool’u da Alman Jürgen Klopp’un çalıştırdığını hatırlatalım. Sonuçta, Almanlar uzun bir aradan sonra kazanırken, biraz abarttılar! 

Exit mobile version