Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AYM’den Güven ve Farisoğulları başvurusuna ret

Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının iptali için yapılan başvuruyu reddetti.

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ile Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, AYM’ye 10 Haziran’da Güven ve Farisoğulları’nın milletvekilliğinin düşmesinin iptali istemiyle başvurmuştu.

Başvuruyu gündem toplantısında esastan görüşen AYM Genel Kurulu, Güven ve Farisoğulları’nın milletvekilliğinin düşmesinin iptaline karar verilmesi talebiyle yapılan başvuruları oy birliğiyle reddetti.

AYM, yaptığı incelemede yetkinin kendisinde değil, Meclis’te olduğunu söyledi.

Gerekçeli kararın ilerleyen günlerde açıklanması bekleniyor.

Ne olmuştu?

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekilliği haklarında kesinleşmiş yargı kararları olduğu gerekçesiyle 4 Haziran’da düşürüldü.

Aynı günün akşamında gözaltına alınan Berberoğlu, Güven ve Farisoğulları çıkarıldıkları nöbetçi hakimliklerce tutuklandı.

Bir gün sonra, 5 Haziran’da CHP’li Enis Berberoğlu yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını önlemleri kapsamında Maltepe Açık Cezaevi’nden tahliye edildi.

HDP’li Leyla Güven de kalan bir aylık cezası, tutuklu yargılandığı başka bir dosyadan mahsup edilerek 9 Haziran akşamı tahliye edildi.

HDP, Güven ve Farisoğulları’nın vekilliklerinin düşürülme kararının iptali ve vekilliklerin iadesi için 10 Haziran’da AYM’ye başvurdu.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, MİT TIR’ları görüntülerini Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a ilettiği iddiasıyla yargılandığı davada, “siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası almıştı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 9 yıl, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ise aynı mahkemece ve aynı suçtan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Berberoğlu, Farisoğulları ve Güven’in cezaları, Yargıtay 16. Ceza Dairesince onanmıştı.

(EKN)

Exit mobile version