Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKP’nin seçim beyannamesi ‘yalanname’ oldu

Burcu YILDIRIM
Ankara

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, AKP’nin 2018 seçim beyannamesinde verdiği ancak tutmadığı sözleri raporlaştırdı. Raporda, AKP’nin beyannamesinde yer alan eğitimden sağlığa, dış politikadan emekçilerin çalışma koşullarına kadar neredeyse verdiği hiçbir sözü tutmadığı görüldü.

“24 Haziran seçimlerinin ikinci yılında Ak Parti’nin gerçekleşmeyen sözleri” başlığında hazırlanan raporda yer verilen vaatler ve yalanlar sıralandı. Rapora göre seçimlerin en çok tartışılan konusu olan “Güçlü Meclis” vaadine yönelik eleştiriler defalarca haklı çıktı. 27. yasama döneminin başlangıcından bu yana geçen 2 yılda, 12 bin 771 soru önergesi yanıtlanmadı. Sadece yılbaşından bu yana Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından 400 soru önergesine kopyala-yapıştır cevap verildiği anlaşıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan atama ile spor bölümü mezunu olan Güreşçi Başdanışmanı Hamza Yerlikaya, Vakıfbank yönetim kurulu üyeliğine getirildi. Rüşvetlerle anılan ve “Bakara makara” diyerek halkın dini duygularıyla oynayan Egemen Bağış büyükelçi olarak atandı. Ayrıca kamu bankalarında AKP’li eski milletvekilleri ve başka Cumhurbaşkanı danışmanları da bulunmaktadır.

BAŞKA ÜLKELER BİLE YARGIYA TALİMAT VERİYOR

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi sayesinde yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının tam güvence altına alınacağı vaadine karşın başka ülkelerin bile yargıya talimat verebildiği görüldü. Erdoğan’ın “Bu fakir bu görevde olduğu sürece teröristi alamazsın” dediği PKK ve ‘FETÖ’ye casusluk yaptığı iddiasıyla 35 yıl hapis cezasıyla yargılanan Rahip Brunson’un tahliyesi de bağımsız yargıdan ne derece uzaklaşıldığının örneği oldu. ABD Başkanı Trump’ın talebi üzerine ‘FETÖ üyeliği’ suçlamasıyla üç yıla yakın süredir tutuklu bulunan ABD vatandaşı ve NASA Çalışanı Serkan Gölge serbest bırakıldı. Hukukun üstünlüğü endeksi raporunda Türkiye, 2020 yılında 128 ülke içinde 107. sırada yer aldı.

CEMEVLERİNE HÂLÂ STATÜ VERİLMEDİ

Yasakçı zihniyetlere karşı hak ve özgürlük vadeden AKP, cemevlerine de statü tanınacağını söylemişti. Fakat hâlâ cemevlerine hukuki statü tanınmadı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde cemevlerinin ibadethane olarak tanınması için sunulan teklif, AKP ve MHP grubu tarafından reddedildi. AKP’nin mücadele sözü verdiği yoksulluk, yasaklar ve yolsuzluklarda Türkiye sürekli olarak geriye gitti. Freedom House/Özgürlük Evi, “Dünyada Özgürlükler 2020” raporunda “Dünya genelinde özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke” olarak açıklandı.

MERKEZ BANKASI YÖNETİCİLERİNİ GÖREVDEN ALDI

Merkez Bankasının para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesine devam edeceği vadedilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Temmuz 2019’da Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı, ardından bankanın üst düzey yöneticilerini görevlerinden aldı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının bağımsızlığı tüm dünyada sorgulanır hale geldi.

KADININ ADI VAR KENDİSİ YOK

Geçtiğimiz günlerde “AKP’den önce kadının adı yoktu” diyen iktidarın seçim vaatleri arasındaki kadınların karar alma mekanizmalarında da fazla yer alması iddiası da yalan çıktı. Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde 17 kişi bulunmakla birlikte yalnızca 2 ki kadın bakan atandı. 81 ilin de sadece 2’sinin valisi kadın. Türkiye genelinde yaklaşık 950 ilçe bulunurken, ilçe milli eğitim müdürü olarak görev yapan kadın sayısı sadece 12’de kaldı. Türkiye genelinde bulunan 54 bin 36 devlet okulundan yalnızca 2 bin 904’ünde kadın müdür bulundu. Ayrıca 2018 yılında en az 440 kadın, 2019 yılında da en az 474 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

İSTİSMARDA AĞIR YAPTIRIM DEDİLER, AF GETİRMEYE ÇALIŞTILAR

Çocuklara karşı işlenen cinsel suçların yaptırımlarının ağırlaştırılacağı iddia edilmesine karşın AKP tam tersine çocuk istismarcılarının evlenme yoluyla affedilmesi için girişimlerini sürdürdü. Tepkiler üzerine yasa taslağı Meclise getirilmedi. Adalet Bakanlığı adli istatistiklerine göre de çocuğa cinsel istismar suçu için açılan dava sayısı 2015 yılına göre 2019’da yüzde 50 arttı.

GENÇ İŞSİZLİĞİ ARTTI

Genç işsizlik oranının, kalıcı olarak düşürülecek denilmesine rağmen arttığı görüldü. 2018 seçimlerinin yapıldığı haziranda TÜİK’e göre genç işsizliği yüzde 19.4 iken son veri olan Mart 2020’de bu oran yüzde 24.6 oldu. Her beş gençten birinin işsiz olduğu Türkiye’den, her dört gençten birinin işsiz olduğu bir Türkiye’ye geçildi. Türkiye, OECD verilerine göre işsiz ve eğitim almayan genç oranında yüzde 26 ile ilk sırada geliyor.

EMEKÇİLER KARAR MEKANİZMALARINA DAHİL EDİLMEDİ

Çalışanların karar alma mekanizmalarında yer edineceği vaadinin yalan olduğu ise her meslek alanında görüldü. Salgın sürecinde Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere sağlık meslek örgütleri yok sayıldı. 80 baronun karşı çıktığı “çoklu baro” düzenlemesi üzerindeki çalışmalar da ısrarla sürdürülüyor. Kıdem tazminatının fona devredilmesiyle ilgili TİSK, TOBB, Hak-İş ve Türk-İş başkanları ile görüşüldü ama DİSK çağrılmadı.

 İSTİHDAM DEĞİL, İŞSİZLİK ARTTI

Enflasyonun tek haneye indirileceği, nitelikli istihdamın ve ihracatın artırılacağı vadedildi. Ancak 2018 yılı verilerine göre işsiz sayısı yüzde 10.2 iken 2020’de yüzde 13.2’ye yükselmiştir. Mayıs 2020 verilerine göre yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 11.39 oldu. .TÜİK verilerine göre toplam ihracat 2019 yılında bir önceki yıla göre sadece yüzde 2.1 artmış ve 171 milyar 531 milyon dolara yükselmiştir. Mevcut artış oranıyla 2023’te 420 milyar dolarlık ihracat mümkün görünmemektedir.

 BELEDİYEDE KOLTUKLARINDAN AYRILAMADILAR

“Çevre, Şehircilik ve Yerel Yönetimler” başlığında ihaleler canlı yayınlanacağı, belediye üst yönetimlerinin belediye başkanı ile göreve gelmesi ve ayrılmasının sağlanacağı açıklandı. Ancak AKP’li pek çok belediyede ne meclis oturumu ne ihaleler için canlı yayın ile yapıldı. Belediye iştiraki olan Halk Ekmek ve Un Fabrikası AŞ yöneticileri seçimin üzerinden aylar geçmesine rağmen görevden ayrılmadı. Yönetim kurulu karar defteri eski yönetim ve idarecilerce kaçırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerindeki yöneticiler de seçimden aylar sonra istifa etti.

Reklam

Kaynak: Evrensel

Exit mobile version