Elif Özge Maltepe’nin Orhan Türker’in arşiv çalışmasından hareketle kaleme aldığı 484 Urban Garden yapımı “Bir Çeyiz Sözleşmesi’ oyunu kurduğu DOT Tiyatro ile Türkiye’de çağdaş tiyatroya yeni bir soluk getiren Murat Daltaban yönetiminde 30-31 Ekim ve 1 Kasım günleri Yeniköy Panayia Kilisesi nde iki seans olarak 18.00 ve 20.30’da festival seyircisiyle buluşuyor.
Metin Akdülger, Gizem Güçlü, Selin Tâli, Tan Temel, Pınar Yıldırım’ın rol aldığı hareket tasarımı Tan Temel, kostüm Deniz Göl, ışık Cem Yılmazer imzasını taşıyan Bir Çeyiz Sözleşmesi’nde 19. yüzyıl Yeniköy’ünde geçen bir düğün gecesinden günümüze kalan bir senet, bu oyunun başrolünde. 129 yıl sonra aynı senet, II. Mahmud’un fermanıyla kurulmuş bir kilisede, yine bir belgeden doğmuş bir yapının içinde, sahiplerinin huzurunda ses buluyor.
ROMANDAN SAHNEYE: VE ATEŞ BİZİ TÜKETİYOR
Edebiyatımızın önemli isimlerinden, eserlerinde hafıza, kimlik ve gerçekliğin sınırlarında gezinen yazar, akademisyen Murat Gülsoy’un aynı adlı romanından Müge Oskay’ın oyunlaştırması ve 2024’ten bu yana üç dönem boyunca festivalin küratörlüğünü üstlenen Mehmet Birkiye’nin rejisiyle sahneye konan Ve Ateş Bizi Tüketiyor oyunu 31 Ekim Cumartesi 20.30 ve 1 Kasım Pazar 18.00’da Bakırköy Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nde festival seyircisiyle buluşacak.
Mask ve kukla tasarımı Ayten Öğütçü, dekor ve kostüm tasarımı Efter Tunç, müzik Fırat Akarcalı, ışık tasarımı Cem Yılmazer ve koreografi Tuğçe Ulugün Tuna imzasını taşıyan oyunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları oyuncuları Ahmet Buğra Karakoyun, Ali Can Altun, Cansu Mengüç, Cüneyt Gürbüz, Emre Işık, Ezgi Özbalı, Feyzan Soykan, Hüdai Fatih Sevdi, İrem Yünsel, Melis Erdal, Mete Atalay, Özgür Özyılmaz, Sevcan Kuş Efe, Su Özdemir, Umut İsfen, Ufuk İnce, Zafer Kırdudu, Zeynep Şengöz rol alıyor. Eser üzerinde durulacağı Festival Artı: “Eylül Görmüş ile Kitap Kulübü: Ve Ateş Bizi Tüketiyor” etkinliği ise, 2 Kasım’da 20.00’da, Fiba Salon İKSV’de düzenlenecek.
TESAK’TA İLK BELLEK BULUŞMASI
Festivalin, Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi’nde (TESAK) 31 Ekim 15.00’da ücretsiz olarak izlenecek ilk Bellek Sahnesi buluşmasında Türkiye tiyatro tarihinin önemli ve kendine özgü topluluklarından Kumpanya’nın sahne sanatları alanında bıraktığı mirasa odaklanılacak. Buluşma, İstanbul Tiyatro Festivali’nin 2027 ve 2028 edisyonlarında yerli yapımların küratörlüğünü de üstlenecek olan, Kumpanya’nın kurucuları Naz Erayda ve Kerem Kurdoğlu’nun katılımı, Salt’ın Sahnede 90’lar sergisinin küratörü Amira Akbıyıkoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilecek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

