Site icon Serbest Görüş

Piyasanın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 29,61’e çıktı

Tr724 Haber


Merkez Bankası’nın eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,43’ten yüzde 29,61’e yükseldi. Eylül ayı TÜFE artışı beklentisi de yüzde 2,08’den yüzde 2,12’ye çıktı. 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 23,70’e, 24 ay sonrası beklenti ise yüzde 18,32’ye yükseldi. Anket, enflasyonda düşüş beklentisi sürse de piyasanın hedeflere ilişkin iyimserliğinin zayıfladığını gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Reel sektör, finans sektörü temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 67 katılımcıyla yapılan ankette, enflasyon beklentilerinde yeniden yukarı yönlü değişim görüldü. Ankete göre cari yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi yüzde 29,43’ten yüzde 29,61’e çıktı. Böylece yıl sonu enflasyon tahmini bir önceki ankete göre 0,18 puan yükseldi. Eylül ayı enflasyon beklentisi de arttı. Bir önceki ankette yüzde 2,08 olan eylül ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 2,12’ye yükseldi.

Orta vadeli beklentilerde de sınırlı bozulma yaşandı. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 23,69’dan yüzde 23,70’e çıktı. 24 ay sonrası enflasyon beklentisi ise yüzde 18,03’ten yüzde 18,32’ye yükseldi. Bu artış, piyasanın enflasyonda gerileme beklemeye devam ettiğini ancak düşüş hızına ilişkin beklentilerin zayıfladığını ortaya koydu. Döviz kuru beklentilerinde ise farklı yönlü hareket görüldü. Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 51,6567’den 51,5716’ya geriledi. Buna karşılık 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi 57,4278’den 58,6049’a çıktı.

Cari açık beklentisinde sınırlı düşüş kaydedildi. Bir önceki ankette 50,2 milyar dolar olan yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi 50,1 milyar dolara indi. Gelecek yıl için cari açık beklentisi de 44 milyar 444 milyon dolardan 44 milyar 368 milyon dolara geriledi. Büyüme beklentilerinde ise aşağı yönlü revizyon dikkat çekti. Ankette cari yıl için Gayri Safi Yurt İçi Hasıla artış beklentisi yüzde 3’e geriledi. Gelecek yıl için büyüme beklentisi de yüzde 4’ten yüzde 3,9’a indi.

Politika faizine ilişkin beklentilerde kademeli düşüş öngörüsü korundu. Ankette Merkez Bankası’nın politika faizi için ilk toplantı beklentisi yüzde 37 oldu. İkinci toplantı beklentisi yüzde 36, üçüncü toplantı beklentisi yüzde 35,07 olarak hesaplandı. 12 ay sonrası politika faizi beklentisi ise yüzde 29,22’ye geriledi.

Piyasa Katılımcıları Anketi, reel sektör ve finans piyasalarının enflasyon, kur, faiz ve büyüme görünümüne ilişkin beklentilerini göstermesi açısından yakından izleniyor. Yıl sonu ve orta vadeli enflasyon beklentilerinin yukarı yönlü güncellenmesi, fiyatlama davranışlarında kalıcı iyileşmenin henüz güçlenmediğine işaret ediyor.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version