Hollanda’da, aşırı sağcıların eylemine polis müdahale etti.
Basri Doğan | Lahey, TR724
Hollanda’nın Lahey kentindeki Malieveld Meydanı, cumartesi günü aşırı sağcı grupların gösterisi sırasında gerilimin merkezine dönüştü.
Göçmen karşıtı sloganlarla bir araya gelen yüzlerce gösterici, polise meşale ve havai fişek fırlatınca Mobil Birlikler (ME) harekete geçti.
“Wij zijn het volk” (Biz halkız) adı verilen gösteride, “White Lives Matter”, “Beyaz erkekler önde” ve “Geri göç” ifadelerinin yer aldığı pankart ve kıyafetler kullanıldı.
Lahey Meydanında tansiyonun yükselmesi üzerine polis göstericileri geri püskürttü. Güvenlik güçleri, grubun A12 otoyoluna çıkmasını ve Lahey şehir merkezine yürümesini engelledi.
Nazi selamları, aşırı sağ semboller
Gösteride Nazi dönemini çağrıştıran görüntüler de ortaya çıktı. ANP muhabiri, bazı katılımcıların Nazi selamı yaptığını gözlemledi. Bazı göstericiler ise dünya genelinde neonazi gruplar tarafından kullanılan Kelt haçlarının bulunduğu bayraklar taşıdı.
Gösterinin sahnesi olarak kullanılan kamyonun ekranında “Hollanda Hollandalılarındır” yazısı yer aldı. Konuşmacılardan biri de aşırı sağ çevrelerde kullanılan ve göçmenlerin Avrupa toplumlarının demografik yapısını değiştirdiğini ileri süren “omvolking” teorisini gündeme getirdi.
Polis yürüyüşe izin vermedi
Göstericilerin Lahey sokaklarında gerçekleştirmeyi planladığı yürüyüş, olayların kontrolden çıkması ve bazı kişilerin yüzlerini kapatması nedeniyle iptal edildi.
Maaiveld meydanında şiddetolaylarına karışan bazı göstericiler polis özel birimi ME tarafından gözaltına alındı. Bölgede polis helikopteri havadan takip yaparken, güvenlik güçleri su topları da dahil olmak üzere geniş çaplı önlemler aldı.
Gösteri öncesinde de bazı kişilerin gözaltına alındığı bildirildi. Polis, şu ana kadar gözaltıların toplam sayısını ve gerekçelerini açıklamadı.
Lahey’deki olaylar, Hollanda’da aşırı sağ grupların sokak gösterilerinde kullandığı göçmen karşıtı ve ırkçı söylemlerin yeniden gündeme gelmesine neden oldu.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

![Tr724 [Haber Merkezi]](https://serbestgorus.com/wp-content/uploads/2026/09/Laheyde-asiri-sag-gosterisi-savas-alanina-dondu-1024x618.jpeg)