Anayasa Mahkemesi, YENİ Parti’nin isim ve rumuzuna ilişkin başvuruyu 29 Eylül’de görüştü. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, isim ve rumuzun Siyasi Partiler Kanunu’nun 96’ncı maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle hükümsüz sayılmasını ve siyasi partiler sicilinden çıkarılmasını talep ediyor. AYM, nihai karar vermeyerek YENİ Parti’nin görüşünün alınmasına karar verdi. Parti, savunmasını sunmak için 30 gün süreye sahip olacak.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, YENİ Parti’nin isim ve rumuzuna ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan başvuruyu 29 Eylül tarihli gündeminde ele aldı. Dosyada, “YENİ Parti” isim ve rumuzunun 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 96’ncı maddesine aykırı olduğu ileri sürülerek hükümsüz sayılması ve siyasi partiler sicilinden çıkarılması talep ediliyor. AYM, yaptığı görüşmenin ardından YENİ Parti’nin savunmasının alınmasına karar verdi. Parti, konuya ilişkin görüşünü sunmak için 30 günlük süreye sahip olacak. Yüksek Mahkeme, isim konusunda 29 Eylül’de nihai bir karar vermedi.
Yenilik Partisi başvurmuştu
YENİ Parti’nin kurulmasının ardından Yenilik Partisi, iki partinin isimlerinin benzer olduğu gerekçesiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmuştu. Başsavcılık, isimlerin karışıklığa yol açabileceği anlamındaki “iltibas” gerekçesiyle YENİ Parti’ye isim değişikliğine gitmesi yönünde bildirimde bulunmuş ve 18 Eylül’e kadar süre tanımıştı.
YENİ Parti’nin bu süre içinde isim değişikliğine gitmemesi üzerine dosya Anayasa Mahkemesi’ne gönderildi. AYM’nin resmi gündeminde dosya, YENİ Parti’nin isim ve rumuzunun Siyasi Partiler Kanunu’nun 96’ncı maddesine aykırılığı iddiasıyla hükümsüzlüğü ve siyasi partiler sicilinden çıkarılması talebi olarak yer aldı.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

