HASAN CÜCÜK | KOPENHAG
Bu yaz Avrupa’yı etkisi altına alan sıcak hava dalgaları, kıta genelinde rekor düzeyde can kaybına yol açtı. Yetkililere göre yalnızca Almanya’da son haftalarda sıcaklıkların birkaç kez 40 dereceye ulaşmasının ardından yaklaşık 10 bin ölüm sıcak hava ile ilişkilendiriliyor. Avrupa genelinde ise dikkat çekici bir “fazla ölüm” artışı yaşandı.
Avrupa Ortak Ölüm İzleme Sistemi Euromomo’nun verilerine göre, 22 Haziran-26 Temmuz tarihleri arasında Avrupa’da mevsim normallerine göre 35 bin daha fazla ölüm meydana geldi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Danimarka Devlet Serum Enstitüsü (SSI) Bilimsel Direktörü Tyra Grove Krause, “Bunlar son derece yüksek rakamlar. Ölüm oranlarını izlemeye başladığımızdan bu yana yaz aylarında benzer bir tablo görmedik” dedi.
Fazla ölümler haziran sonunda yoğunlaştı
Ölümlerin büyük bölümü, sıcak hava dalgalarının özellikle Almanya, Fransa ve Belçika’yı etkilediği haziran ayının son iki haftasında gerçekleşti. Fazla ölüm oranlarının en belirgin olduğu ülkeler de bunlar oldu. Euromomo’nun ölçümleri, AB’ye üye 27 ülkeyi kapsıyor.
SSI’nin değerlendirmesine göre, haziran sonunda Güney Avrupa’dan gelen aşırı sıcak görüntülerinin ardından Avrupa genelinde beklenenden yüzde 25 daha fazla ölüm kaydedildi. Krause, “Şiddetli sıcak hava dalgalarında bunun yaşanacağını biliyoruz. Özellikle yaşlılar susuz kalma ve tuz kaybı nedeniyle daha büyük risk altında” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, kronik veya altta yatan hastalığı bulunan kişilerin de sıcak havalarda daha savunmasız hale geldiğini ve ölüm istatistiklerine yansıyabildiğini belirtiyor. Ayrıca sıcaklığın yol açtığı dolaylı sağlık etkilerinin de can kayıplarını artırabileceği vurgulanıyor.
Danimarka’da fazla ölüm görülmedi
Danimarka’da şu ana kadar sıcak hava nedeniyle belirgin bir fazla ölüm kaydedilmedi. Ancak Tyra Grove Krause, bunun gelecekte değişebileceği uyarısında bulundu.
“Önümüzdeki yıllarda daha sıcak hava koşulları ve daha fazla aşırı hava olayıyla karşılaşacağımızı biliyoruz. Danimarka’nın da daha yüksek sıcaklıklara ve daha ekstrem hava koşullarına hazırlıklı olması gerekiyor” dedi.
WHO’dan ulusal sıcaklık eylem planı çağrısı
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), haziran ayındaki sıcak hava dalgasının ardından Avrupa’daki tüm ülkelere ulusal sıcaklık acil durum planı (heat action plan) hazırlamaları çağrısında bulundu.
WHO açıklamasında, “Aşırı yaz sıcakları artık yalnızca olağan dışı bir mevsim olayı değil, iklim değişikliği tarafından ağırlaştırılan kritik bir halk sağlığı sorunudur” denildi.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

