Site icon Serbest Görüş

Trump: Erdoğan güçlü bir lider, istediğim her şeyi yaptı

Tr724 [Haber Merkezi]


ABD Başkanı Donald Trump, 24 Haziran’da NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile Oval Ofis’te yaptığı görüşmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Trump, Erdoğan’ın İran savaşı sırasında Türkiye’yi çatışmanın dışında tuttuğunu belirterek, bunun kendi talebiyle gerçekleştiğini söyledi.

Trump, Erdoğan için “Dostum” ifadesini kullanarak şunları söyledi: “Onu seviyorum, dostumdur ve savaşın dışında kaldı. İran’la savaşa, belki de İran tarafında girebilecek başlıca adaydı. Çünkü bildiğiniz gibi İsrail hayranı değil. Ondan dışarıda kalmasını istedim, o da dışarıda kaldı.”

Trump, Erdoğan’ın güçlü bir lider olduğunu, Türkiye’nin güçlü bir ordusu bulunduğunu da savundu. “Erdoğan büyük bir lider, çok güçlü bir kişi. Güçlü bir ordusu var. Ondan dışarıda kalmasını istedim ve kaldı” diyen Trump, Erdoğan için “İstediğim her şeyi yaptı” ifadesini de kullandı.

Trump, aynı konuşmada Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de çatışmaya doğrudan katılmadığını söyledi. İran savaşı konusunda bazı NATO ülkelerinin Washington’a yeterli destek vermediğinden şikâyet eden Trump, özellikle İngiltere, İtalya, Almanya ve İspanya’ya yönelik eleştirilerini sürdürdü. Rutte ise Avrupa ülkelerinin ABD operasyonlarına üsler ve lojistik imkânlar üzerinden destek verdiğini ifade etti.

Erdoğan ise 24 Mart’taki Kabine Toplantısı sonrasında Türkiye’nin tutumunu, “Tekrar ediyorum, ülkemizi bu ateş çemberinin dışında tutmakta kararlıyız. Savaşın bölge ülkeleri arasında bir yıpratma savaşına dönüşmesini asla istemiyoruz” sözleriyle açıklamıştı. Erdoğan, Türkiye’nin çatışmanın büyümemesi ve diplomatik çözüm için çalışacağını da belirtmişti.

Trump’ın açıklamasında, Erdoğan’la bu talebin hangi görüşmede ele alındığına veya Türkiye’nin savaşa katılmak üzere somut bir hazırlık yaptığına ilişkin ayrıntı verilmedi. Açıklama, 7-8 Temmuz’da Ankara’da yapılacak NATO zirvesi öncesinde geldi. Erdoğan, zirve sırasında Trump’la ikili görüşme yapılmasının “büyük ihtimalle” gerçekleşeceğini açıklamıştı.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version