Site icon Serbest Görüş

TMO buğday ve arpa alım fiyatlarını açıkladı; çiftçi cephesinde hayal kırıklığı var

TR724 HABER


Toprak Mahsulleri Ofisi, 2026 yılı hububat alım ve satış fiyatlarını açıkladı. Makarnalık ve ekmeklik buğdayda ton başına alım fiyatı 16 bin 500 TL, arpada 12 bin 750 TL oldu. Desteklerle birlikte üreticinin eline ton başına buğdayda 19 bin 514 TL, arpada 15 bin 764 TL geçeceği bildirildi. TMO’nun hububat satışlarına ise 1 Ekim itibarıyla başlayacağı duyuruldu.

Toprak Mahsulleri Ofisi, 2026 yılı hububat alım fiyatlarını ton başına makarnalık ve ekmeklik buğdayda 16 bin 500 TL, arpada ise 12 bin 750 TL olarak belirledi. Açıklanan fiyatlar 2. grup ürünler için geçerli olacak. TMO açıklamasında, Türkiye’de hububat hasadının yağışlar nedeniyle geçen yıla göre geciktiği, ancak bazı bölgelerde başladığı belirtildi. Hasadını yapan üreticilere depolama imkânı sağlamak amacıyla 21 Mayıs’tan itibaren Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı buğday ve arpa ürünlerinin taahhütname karşılığı teslim alınmaya başlandığı bildirildi.

Bakanlık tarafından üreticilere temel destek, planlı üretim desteği ve sertifikalı tohum kullanım desteği kapsamında dekara toplam 980 TL ödeme yapılacak. Ülke ortalama verimi dikkate alındığında bu destek, ton başına 3 bin 14 TL’ye karşılık geliyor.

Bu hesaplamayla birlikte üreticinin eline ton başına ekmeklik ve makarnalık buğdayda 19 bin 514 TL, arpada ise 15 bin 764 TL geçeceği açıklandı. Ürün bedellerinin teslimattan sonra 45 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına yatırılacağı belirtildi.

TMO’nun satış fiyatları da duyuruldu. Buna göre satışlar 1 Ekim itibarıyla başlayacak. Ton başına 2. grup makarnalık buğday ve ekmeklik buğday satış fiyatı 18 bin 500 TL, 2. grup arpa satış fiyatı ise 14 bin TL olarak belirlendi.

TMO açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “2026 yılı TMO hububat alım fiyatları 2. grup ürünler için ton başına makarnalık buğdayda 16 bin 500 lira, ekmeklik buğdayda 16 bin 500 lira, arpada ise 12 bin 750 lira olarak belirlenmiştir.”

 

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version