İstanbul’da mayıs ayında perakende fiyatlar yüzde 1,53 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 36,77 olarak açıklandı. Toptan fiyatlardaki aylık artış yüzde 1,58, yıllık artış ise yüzde 23,35 oldu. En yüksek fiyat artışı yüzde 4,14 ile lokanta ve oteller grubunda görüldü. Veriler, İstanbul’da hizmet fiyatlarındaki baskının sürdüğünü gösterdi. İstanbul verisi, Türkiye genelinde açıklanacak enflasyon öncesinde fiyat eğilimine ilişkin güçlü bir öncü gösterge olarak izleniyor. Mayıs ayında artışın özellikle lokanta, otel, konut ve hizmet kalemlerinde yoğunlaşması, kentte yaşam maliyetindeki baskının devam ettiğini gösteriyor. Gıda artışının görece sınırlı kalmasına rağmen hizmet ve konut kaynaklı yükseliş, enflasyonun günlük hayat üzerindeki etkisinin sürdüğüne işaret ediyor.
İstanbul’da mayıs ayı enflasyonu belli oldu. İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı verilere göre, kentte perakende fiyat hareketlerini gösteren İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi mayısta bir önceki aya göre yüzde 1,53 arttı. Yıllık artış ise yüzde 36,77 oldu. Toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi de mayıs ayında yüzde 1,58 yükseldi. Toptan fiyatlarda yıllık artış yüzde 23,35 olarak kaydedildi.
Mayıs ayında perakende fiyatlarda en yüksek artış yüzde 4,14 ile lokanta ve oteller grubunda yaşandı. Bu grubu yüzde 3 ile konut, yüzde 2,70 ile eğlence ve kültür, yüzde 2,07 ile ev eşyası, yüzde 1,84 ile giyim ve ayakkabı izledi. Gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki aylık artış yüzde 0,83 oldu. Sağlık harcamalarında yüzde 0,53, ulaştırmada yüzde 0,86, eğitimde yüzde 0,96 artış görüldü. Alkollü içecekler ve tütün grubunda ise yüzde 0,03’lük sınırlı düşüş yaşandı. İstanbul’da mayıs ayı fiyat artışında lokanta ve oteller grubundaki piyasa koşulları, yaz dönemi ve tatil etkisi öne çıktı. Konut, eğlence ve kültür harcamalarındaki artışlar ile gıda grubunda mevsim geçişinin sürmesi de enflasyonu etkileyen başlıklar arasında yer aldı.
Toptan eşya fiyatlarında ise en yüksek aylık artış yüzde 4,04 ile madenler grubunda gerçekleşti. Gıda maddelerinde yüzde 2,70, inşaat malzemelerinde yüzde 1,13 artış kaydedildi. Yakacak ve enerji maddeleri grubunda ise yüzde 0,25 düşüş görüldü. Yıllık bazda toptan fiyatlarda en yüksek artış yüzde 31,30 ile inşaat malzemelerinde oldu. Madenlerde yıllık artış yüzde 30,69, gıda maddelerinde yüzde 26,65, yakacak ve enerjide yüzde 21,93 olarak açıklandı.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

