Hobi bahçeleri krizinin AKP’de ciddi çatlağa neden olduğu ileri sürülüyor. AKP’li çok sayıda isim konunun Erdoğan’ın da gündemine geldiğini ve yeniden ele anılacağını yamıştı. Nefes Yazarı Nuray Babacan ise bugünkü yazısında ‘kulis’ bilgiler aktarıyor. Babacan’ın yazısına göre AKP MKYK toplantısında ‘hobi bahçeleri’ tartışması yaşanmış… Nuray Babacan, hobi bahçesi meselesinin aslında sadece hafta sonu uğraşı değil, büyük bir rant düzenine dönüştüğünü anlatıyor. Yazıya göre tarım arazileri özellikle büyük kentlerin çevresinde küçük parsellere bölünüyor, sonra değeri katlanarak satılıyor.
Nuray Babacan, 2020’de çıkan yasanın yıllarca uygulanmadığını, yönetmeliğin ancak bu Nisan’da çıkarıldığını ve bu boşlukta talanın büyüdüğünü söylüyor. MKYK toplantısında bazı isimler oy kaybı ve toplumsal tepkiyi öne çıkarırken, bazıları da bunun doğrudan gıda güvenliği meselesi olduğunu savunuyor. Yazıda özellikle Ankara çevresinde siyasetçiler, bürokratlar ve bazı kooperatiflerin bu süreçte rol oynadığı iddialarına dikkat çekiliyor. Babacan, “Yeniden o toplantıya dönersek; Osman Gökçek’in, “Oy kaybederiz. İnsanlar çocuklarıyla hafta sonu nefes alıyor. Çok tepki var!” sözleri konuşulsa da perde arkasında ciddi bir kriz var. O kısmı hiç konuşulmadı. Aynı toplantıda söz alan bazı MKYK üyelerinin bu yasaya sahip çıkmak gerektiğini, bunun iklim krizinin ve savaşın yaşandığı şu dönemde gıda güvenliği ve ekilebilir alanların korunması açısından çok önemli olduğunu söylediği biliniyor. Konuşanlar, “Tarım arazilerinin yok edilmesi anlamına gelen bu durumun bir an önce durdurmamız gerekir. Bu affedilecek bir durum değil. Derhal çözmeliyiz. Bu gelecekte gıda arzı açısından hayati sorunları beraberinde getirir.” değerlendirmeleri yapıldığı anlatılıyor.” diyor.
Neler oluyor?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 4 Nisan’da yayımladığı yönetmelikle tarım arazilerinin kullanımına ilişkin kurallar sıkılaştırıldı. Düzenleme, izinsiz yapıların yıkılmasını ve arazinin yeniden tarımsal üretime uygun hale getirilmesini öngörüyor. Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre izinsiz tüm yapıların yıkılması belediyelere veya il özel idarelerine bildirilecek; bir ay içinde işlem yapılmazsa Bakanlık da doğrudan yıkım yetkisini kullanabilecek. Bu nedenle özellikle büyükşehirlerin çevresindeki hobi bahçeleri, bungalovlar ve benzeri kaçak yapılar için ciddi bir risk doğdu.
Hobi bahçeleri tartışması, tarım arazilerinin küçük parçalara bölünüp üstüne kulübe, bağ evi, bungalov benzeri yapılar yapılmasıyla büyüdü. Devlet bu yapıları tarım toprağının amaç dışı kullanımı ve kaçak yapılaşma olarak görüyor; 4 Nisan 2026’daki yönetmelik ve Meclis’teki teklif bu alana karşı daha sert müdahale öngörüyor. Sorun şu: Bu yerleri alan çok sayıda kişi yıllardır para harcadı, şimdi yıkım ve ceza ihtimali yüzünden ciddi mağduriyet korkusu var. Bu nedenle AKP içinde de “vatandaş tepki gösterir, oy kaybı olur” rahatsızlığının yükseldiği konuşuluyor. Basına yansıyan kulislere göre Erdoğan da dosyanın yeniden çalışılmasını, mağduriyet yaratmadan bir orta yol bulunmasını istedi.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

