Site icon Serbest Görüş

İran Dışişleri Bakanı Moskova’da konuştu: “Müzakerelerdeki başarısızlığın sorumlusu ABD”

Tr724 Haber


İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyarette barış görüşmelerinin başarısızlığından Washington’u sorumlu tuttu. Arakçi, “ABD’nin aşırı talepleri, kaydedilen ilerlemeye rağmen müzakerelerin hedeflerine ulaşamamasına yol açtı” dedi.

Arakçi’nin Saint Petersburg’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi bekleniyor. İranlı bakan, son günlerde ana arabulucu Pakistan’a yaptığı ziyaretlerin arasına Umman’ı da sıkıştırarak yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor.

Hafta sonu Arakçi’nin İslamabad ziyareti yeni müzakereler için umutları artırmış, ancak ABD Başkanı Donald Trump elçileri Steve Witkoff ve Jared Kushner’ın seyahatini iptal etmişti. Trump Fox News’e yaptığı açıklamada, İran’ın görüşmek istemesi halinde “bize gelebilirler ya da bizi arayabilirler” demiş, iptalin çatışmalara dönüş sinyali anlamına gelmediğini belirtmişti.

Fars haber ajansı, İran’ın Pakistan aracılığıyla ABD’ye nükleer meseleler ve Hürmüz Boğazı da dahil olmak üzere kırmızı çizgilerini içeren “yazılı mesajlar” ilettiğini, ancak bunların resmi müzakerelerin parçası olmadığını bildirdi. Axios ise İran’ın Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması ve ABD deniz ablukasının sona erdirilmesini merkeze alan, nükleer müzakereleri ise ileri bir aşamaya erteleyen yeni bir öneri sunduğunu yazdı.

ABD-İsrail’in İran’la savaşındaki ateşkes şimdilik korunuyor ancak Hürmüz Boğazı’ndan geçişlerin durması nedeniyle meydana gelen ekonomik şok dalgaları küresel çapta hissedilmeye devam ediyor.

Umman ziyaretinde Hürmüz Boğazı’nın gündemde olduğunu belirten Arakçi, “Hürmüz Boğazı’ndan güvenli geçiş önemli bir küresel meseledir. Doğal olarak bu boğazın iki kıyı ülkesi olarak ortak çıkarlarımızın güvence altına alınması için birbirimizle konuşmalıyız” dedi.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version