Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Aziz İhsan Aktaş Davası” olarak bilinen soruşturma kapsamında 212 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Karalar, tahliyesinin ardından ilk kez Halk TV’de canlı yayına çıkarak hem cezaevi sürecine hem de son dönemde CHP’den ayrılan belediye başkanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
11 yıl önceki ihale ve tutuklama süreci
Karalar, Temmuz 2025’te tutuklandı ve 5 Şubat 2026’daki duruşmada ara kararla tahliye edildi. Soruşturma, kamuoyunda “Aziz İhsan Aktaş Suç Örgütü Davası” olarak anılıyor. Davada aralarında beşinin tutuklu olduğu yedi CHP’li belediye başkanı yer alıyor.
Karalar, kendisine yöneltilen suçlamaların temelinde 2017 yılına ait bir ihale bulunduğunu söyledi. Bu ihalenin, kendisinin göreve gelmesinden önceki belediye yönetimi döneminde başlatıldığını vurguladı. 1 Nisan’da görevi devraldığını belirten Karalar, söz konusu firmanın önceki yönetim döneminde de belediyeyle çalıştığını ifade etti.
Karalar’a göre iddialar, hak ediş ödemeleri karşılığında çıkar sağlandığı varsayımına dayanıyor. Ancak belediyede ödemelerin düzenli yapıldığını ve gecikme yaşanmadığını savundu. Savcılığın da bazı beyanlara itibar etmediğini ancak buna rağmen tutuklama kararı verildiğini belirtti.
“Taslak ifadeler olağan değil”
Karalar, dosyada iki “taslak ifade” bulunduğunu ve üçüncü ifadenin iddianameye girdiğini söyledi. İlk ifadede rüşvet verilmediğinin belirtildiğini, sonraki ifadelerde ise farklı anlatımlar yer aldığını aktardı.
Savcının, bazı ödemelerin zamanında yapıldığını kabul ettiğini ancak yine de tutuklama kararının verildiğini ifade eden Karalar, “Burada çalışılmış bir durum var” dedi. İhale süreçlerinde belediye başkanının doğrudan yetkisi olmadığını da sözlerine ekledi.
11 yıl önceki bir konunun gündeme getirilmesini değerlendiren Karalar, sürecin yalnızca hukuki bir mesele olarak görülmesinin kamuoyunu ikna etmeyeceğini söyledi. “Toplumun önemli bir kısmı bunun siyasi bir süreç olduğunu düşünüyor” dedi.
Cezaevi günleri ve göreve dönüş
212 günlük tutukluluk sürecini “hukuka olan inancını kaybetmeden” geçirdiğini söyleyen Karalar, cezaevinde kitap okuyarak ve yürüyüş yaparak zaman geçirdiğini anlattı. Tahliye sonrası Adana’da binlerce kişinin kendisini karşıladığını belirten Karalar, bunun farklı siyasi görüşlerden yurttaşların desteğini gösterdiğini savundu.
Göreve dönmeyi beklediğini ifade eden Karalar, “Olmaması için bir neden yok” dedi.
CHP’den ayrılan belediye başkanları
Karalar, son dönemde CHP’den istifa ederek başka partilere geçen belediye başkanlarına da değindi.
“Hiçbir dönemde bu kadar parti değiştiren belediye başkanı olmadı” diyen Karalar, mevcut siyasi koşulların da değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Bir siyasi partinin adayı olarak seçilen belediye başkanlarının, seçmenin iradesine saygı göstermesi gerektiğini ifade eden Karalar, “O partiye oy veren insanlar var. Seçildikten sonra başka bir partiye geçmeyi doğru bulmuyoruz” dedi.
Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan’ın CHP’den istifasına da değinen Karalar, bu karara şaşırdığını söyledi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

