Site icon Serbest Görüş

Saray’dan ‘umut hakkı’na ilişkin ilk açıklama: Kapsama Öcalan da giriyor

Saray’dan ‘umut hakkı’na ilişkin ilk açıklama: Kapsama Öcalan da giriyor


TBMM’de kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi komisyonunun gündemindeki ‘umut hakkı’na ilişkin Saray’dan ilk açıklama geldi. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanı Mehmet Uçum, MHP’li Feti Yıldız’ın bugün yaptığı açıklamaya destek vererek, “Bu hükümlülerin kapsamına Öcalan da girmektedir. Mesele bundan ibarettir” dedi.

Uçum’um, kişisel X hesabından paylaştığı açıklaması şöyle:

“UMUT HAKKININ ESASINA İLİŞKİN NOT!

Evet, umut hakkı Feti beyin etraflıca açıkladığı gibi kişiye özgü veya Öcalan’a yönelik bir tahliye imkânı değildir.

Umut hakkı genel olarak da doğrudan tahliye imkânı değildir.

Umut hakkı ömür boyu cezaevinde kalacak şekilde hüküm kurulmuş herkese şartla salıverme imkânının doğru ifadeyle umudunun verilmesidir.

Yani belirtildiği üzere umut hakkı şartla salıverme umududur. Bu imkân şu anda kapsam dışında olan hükümlülere de tanındığında yine şartla salıvermenin esasları uygulanacaktır. En geç altı ayda bir değerlendirme yapacak İdare ve Gözlem Kurulunun veya itiraz halinde İnfaz Hâkimliğinin kararına göre işlem yapılacaktır. Otomatik bir uygulama olmayacaktır.

Umut hakkı kapsamına giren hükümlüler ise şunlardır:

– Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını belli suçlardan alanlar,

– Geçmişte ölüm cezaları müebbet ağır hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına dönüştürülen terör suçluları ve

– Terör suçlusu olarak ağırlaştırılmış müebbet cezası alanlar.

Bu hükümlülerin kapsamına Öcalan da girmektedir. Mesele bundan ibarettir.”

Feti Yıldız ne demişti?

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, bugün yaptığı açıklamada, “Ömür boyu sürecek hapis cezalarında hükümlünün yeniden özgürlüğüne kavuşma ihtimali olması gerektiği görüşü ‘umut hakkı’ olarak adlandırılmıştır” demişti.

Yıldız paylaşımında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin müebbet hapis cezasına çarptırılmış olan başvurucuların belirli bir tahliye umudu olmadan yaşam boyu hapis cezası çekmelerinin ise Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3’üncü maddesi kapsamında ihlal oluşturduğuna hükmettiği bilgisine de yer vermişti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version