Site icon Serbest Görüş

Küresel Sumud organizatörü Naouar: Gazze için yardımı Türk hükümetinden değil, Türk halkından bekliyoruz

Tr724 [Haber Merkezi]



Fotoğraf: Türkmen Terzi, TR724

TÜRKMEN TERZİ | JOHANNESBURG TR724

Küresel Sumud Filosu, Gazze’ye yönelik İsrail ablukasının ardından en geniş kapsamlı sivil seferberliği Johannesburg’daki Nelson Mandela Vakfı’nda düzenlenen ilk basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. 2026 baharında başlatılması planlanan girişim, deniz ve kara unsurlarını bir araya getiren çok aşamalı, siviller öncülüğünde bir insani hareket olarak tanımlandı.

Basına konuşan Küresel Sumud Filosu yürütme kurulu üyesi, Tunuslu aktivist Wael Naouar, TR724’ün “Erdoğan hükümetinden gerekli desteği görüyor musunuz?” sorusuna, Filistin davasında hükümetlerden ziyade halkların belirleyici rolüne vurgu yaparak cevap verdi. Naouar, destek çağrısını özellikle Türkiye toplumuna yönelterek, “Türk halkının Gazzelileri ne kadar sevdiğini biliyoruz. Yardımı Türk hükümetinden değil, Türk halkından bekliyoruz. Fikir ayrılıkları ne olursa olsun, Türk halkının Filistin için harekete geçecek büyük bir enerjisi olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Filonun deniz yolculuğunun 29 Mart 2026’da Barselona’dan başlayacağı açıklandı. Organizasyonun, Akdeniz’deki farklı limanlara aşamalı şekilde yayılması ve eş zamanlı olarak Mısır, Lübnan ve Ürdün üzerinden kara konvoylarının da devreye girmesi planlanıyor. Girişimin temel hedefinin, işgal altındaki Gazze’ye ulaşmak ve Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı kalıcı kılmak olduğu belirtildi.

Basın toplantısına ev sahipliği yapan Nelson Mandela Vakfı’nda konuşan Mandla Mandela, Filistin meselesinin dini ya da bölgesel bir tartışmanın ötesinde evrensel bir insanlık sorunu olduğunu vurguladı. Nelson Mandela’nın torunu olan Mandela, “Filistin meselesi İslami bir dava değil, insani bir davadır,” ifadelerini kullanarak küresel vicdan çağrısı yaptı.

Mandla Mandela ayrıca, Güney Afrika’nın Filistin’e verdiği destek nedeniyle yoğun uluslararası baskılara maruz kaldığını dile getirerek, ülkesinin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) taşıdığı davanın, bu ahlaki duruşun bir parçası olduğunu söyledi. Mandela, sivil toplumun bu süreçte hükümetlerin yanında durmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Uluslararası destek giderek büyüyor

Toplantıya sivil toplum temsilcileri, dini liderler ve medya mensupları katılırken, Güney Afrikalı din adamı Rahip Frank Chikane de söz aldı. Chikane, Filistin halkına yönelik uluslararası desteğin her geçen gün büyüdüğünü belirterek, bu tür sivil girişimlerin adalet ve insan hakları mücadelesinde kritik bir rol oynadığını söyledi.

Küresel Sumud Filosu’nun Filistinli yürütme kurulu üyesi Saif Abu Keshek ise, TR724‘ün sorusuna, Filistin’de yaşananlara rağmen uluslararası kamuoyundaki sessizliğe dikkat çekerek cevap verdi. Keşhek, Erdoğan’ı işaret ederek, güçlü devletlerin adil bir barışı tesis edebilecek imkânlara sahip olmasına rağmen bunun hayata geçirilmediğini ifade ederken, sivil hareketlerin bu boşluğu doldurduğunu belirtti.

Toplantının sonunda konuşan aktivist Susan Abdallah ise, Gazze’ye fiziksel olarak ulaşamasalar bile Gazze halkına ulaştıklarını ifade ederek, “Onlar yalnız olmadıklarını biliyor. Kuşatma kırılana kadar durmayacağız.” dedi.

Küresel Sumud Filosu’nun, 2026 baharında başlatılması planlanan seferberlik öncesinde farklı ülkelerde temaslarını sürdürerek, daha geniş bir uluslararası katılım sağlamayı hedeflediği bildirildi.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version