İstanbul’un iki simge köprüsü 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile kamuya ait bazı otoyolların özelleştirilmesi tartışmaları yeniden alevlendi. Konu, Ocak 2026’da CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz’ın belgelerle yaptığı açıklamayla gündeme geldi.
Deniz Yavuzyılmaz, hükümetin bu köprü ve otoyolları 25 yıllığına özelleştirmek için yabancı bir şirkete fizibilite çalışması yaptırdığını iddia etti. Bu iddia, TR724’te de geniş yer buldu ve kamuoyunda tepki çekti. Geçtiğimiz hafta Yavuzyılmaz’ın konuyu tekrar gündeme getirmesinin ardından, dün Bloomberg haber ajansı hükümetin özelleştirme için İngiltere merkezli Ernst & Young (EY) şirketini finansal danışman olarak görevlendirdiğini duyurdu.
Deniz Yavuzyılmaz, son paylaşımında Bloomberg haberini doğrudan hedef alarak, bu gelişmenin toplumda özelleştirmeye “psikolojik hazırlık” ve “rıza üretme” amacı taşıdığını savundu. Teknik fizibilite çalışmasını ise Amerika-Kanada ortaklı BTY Construction şirketinin yürüttüğünü belirten Yavuzyılmaz’a göre Yap-İşlet-Devret projelerinde dolar bazlı ücret ve İngiliz mahkemeleri yetkisi gibi uygulamalarla paralellik gösteren bu özelleştirme, “vatana ihanet” niteliğinde.
Deniz Yavuzyılmaz’ın paylaşımının merkezinde köprülerin mali performansı yer alıyor. 1973’te açılan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve 1988’de hizmete giren Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün yapım maliyetleri yıllar önce vatandaşların vergileriyle karşılandı. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2024 verilerine göre iki köprünün dolar bazındaki gelir-gider dengesi şöyle:
Bu verilere göre köprülerin yıllık kâr oranı yüzde 96 seviyesinde; giderler toplam gelirin sadece yüzde 4’ünü oluşturuyor. Yavuzyılmaz, “Köprü geçiş ücretleri 4 TL olsa bile tüm giderler karşılanır!” diyerek mevcut 59 TL’lik ücretin (gidiş-geliş 118 TL) aşırı yüksek olduğunu vurguluyor.
Özelleştirme gerçekleşirse geçiş ücretlerinde ciddi zamlar bekleniyor. Yavuzyılmaz, ücretlerin öncelikle Yap-İşlet-Devret modelindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün mevcut 95 TL’lik seviyesine çekileceğini, ardından toplu zamlarla iki katına çıkacağını öngörüyor.
Deniz Yavuzyılmaz, 25 yıllık özelleştirme dönemindeki potansiyel rantı ise şöyle hesaplıyor
“AKP’nin asıl amacı yaklaşan seçimler öncesinde önden toplu para tahsil etmektir. AKP’nin, 25 yıllık bu özelleştirme planıyla yaratacağı rant tutarı⬇️
🔺İki köprü için: 5 Milyar 597 Milyon Dolar
🔺Otoyollar için: 17 Milyar 663 Milyon Dolar
🔺Toplam: 23 Milyar 260 Milyon Dolar
Güncel kurla 1 Trilyon 12 Milyar Liradır❗️Bunun adı vatana ihanettir❗️”
Deniz Yavuzyılmaz, bu planın yaklaşan seçimler öncesi “önden toplu para tahsilatı” amacı taşıdığını iddia ediyor. Özelleştirme süreci resmi olarak henüz doğrulanmadı.
Deniz Yavuzyılmaz’ın paylaşımı şöyle:
Geçtiğimiz hafta boyunca AKP’nin, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve kamunun ücretli işlettiği 7 Otoyolu; 25 yıllığına özelleştirmek için fizibilite çalışması yaptırdığını kamuoyuna belgeleriyle açıklamıştım.
AKP, bugün itibariyle Amerikan Bloomberg’e uçurduğu habere göre; Bu iki köprü ve otoyolların özelleştirilmesi için İngiltere merkezli Ernst&Young’a yetki vermiştir. Teknik fizibiliteyi ise Amerika-Kanadalı BTY Construction şirketi yapıyor.
Haberin Bloomberg’e servis edilme amacı; toplumu bu peşkeşe psikolojik olarak hazırlamak ve rıza üretmek. Ayrıca;
🔴Yap-İşlet-Devret projelerinde araç geçiş ücretlerini amerikan dolarına göre belirleyen AKP; kamunun işlettiği köprü ve otoyolların özelleştirilmesine ilişkin açıklamayı da Amerikan basınına yaptırıyor❗️
🔴Yap-İşlet-Devret projelerindeki sözleşmeler için İngiliz mahkemelerini yetkili kılan AKP; köprü ve otoyolların özelleştirilmesi için İngiliz ve Amerikan danışmanlık şirketleriyle çalışıyor❗️
15 Temmuz Şehitler Köprüsü 1973’te, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 1988’de yapılmıştır. Köprülerin maliyeti zaten vatandaşlarımızın vergileriyle defalarca kez ödenmiştir.
İki köprünün 2024 yılı gelir-gider verilerinin dolar karşılıklarına göre;
🔴Gelir toplamı: 117 Milyon 113 Bin Dolar
🔴Gider toplamı: 5 Milyon 172 Bin Dolar
🔴Net kârı: 111 Milyon 940 Bin Dolar
Devletin iki köprüdeki toplam kâr oranı %96’dır❗️Her iki köprünün giderleri yıllık olarak sadece %4’tür❗️ Yani bu köprülerin araç geçiş ücretleri 4 TL olsa, köprülerin tüm giderleri karşılanabilmektedir.
AKP, buna rağmen, köprülerden 59 TL araç geçiş ücreti almaktadır. Eğer AKP’nin bu özelleştirme peşkeşi gerçekleşirse, araç geçiş ücretleri %100 zamlanacak, iki katına fırlayacaktır.
Zira Üçüncü boğaz köprüsü olan ve yandaş şirketin işlettiği Yavuz Sultan Selim Köprüsünün (YSS) araç geçiş ücreti halihazırda 95 TL’dir.
Bu özelleştirme planına göre; Önce bu iki köprünün araç geçiş ücreti YSS geçiş ücretiyle eşitlenecek, ardından toplu olarak yükseltilip, zamlı fiyatlar vatandaşlara dayatılacaktır.
AKP’nin asıl amacı yaklaşan seçimler öncesinde önden toplu para tahsil etmektir.
AKP’nin, 25 yıllık bu özelleştirme planıyla yaratacağı rant tutarı⬇️
🔺İki köprü için: 5 Milyar 597 Milyon Dolar
🔺Otoyollar için: 17 Milyar 663 Milyon Dolar
🔺Toplam: 23 Milyar 260 Milyon Dolar
Güncel kurla 1 Trilyon 12 Milyar Liradır❗️Bunun adı vatana ihanettir❗️
Kaynak: Karayolları Genel Müdürlüğü Resmi Maliyet Tabloları⬇️
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

