Site icon Serbest Görüş

İsrail İstatistik Bürosu’nun kayıtlarına göre Türkiye ile İsrail ticareti tam gaz devam etmiş

İsrail İstatistik Bürosu’nun kayıtlarına göre Türkiye ile İsrail ticareti tam gaz devam etmiş


CHP Grup Başkan Vekili Murat Emir, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında AKP ikridarının İsrail ile ticareti sürdürdüğünü ortaya koyan belgeleri açıkladı. Emir, “Türkiye’nin son bir yılda 924 milyon dolarlık ihracat yaptığını İsrail verilerinden okuyorsunuz. İsrail neye ihtiyaç duyuyorsa Türkiye’den gitmiş, gitmeye devam ediyor. İktidar İsrail’le ticarette suçüstü yakalanmıştır” dedi.

ABD’nin İsrail Büyükelçisinin, “Nil’den Fırat’a kadarki topraklar İsrail’e vadedilmiştir” diyerek Türkiye Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine dil uzattığını hatırlatan Emir, “Peki Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı ona ne dedi? Bir cevap verdi mi? Herkes duysun, herkes bilsin. Türkiye Cumhuriyeti’nin dış politikası, özellikle Filistin politikası, özellikle Gazze politikası Trump’tan meşruiyet alacağız hevesleriyle rehin alınmıştır. Türkiye susturulmuştur. Cumhurbaşkanı önce buna cevap verecek” şeklinde konuştu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan meydanlarda “Ey Netanyahu” derken CHP’nin “İsrail’le ticaret yapıyorsun” dediğini hatırlatan Emir, “İsrail’e çatır çatır varilinden 1 dolar 27 cent kazanarak petrol gönderiyorsun. İsrail’in çocukların tepesine attığı bombaların hammaddesinin büyük kısmı Türkiye’den gidiyor, dedik. ‘Hayır’ dediler. İspatladık” diye konuştu.

”Hala ticaret yapıyorlar”

İktidarın 2 Mayıs 2024’ten sonra “Ticareti tamamen kestik” dediğini anımsatan Emir, “Ama hâlâ İsrail’le çatır çatır ticaret yapıyorlar. İşte belgeleri” diyerek şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti Türk verilerine bakıyorsunuz, İsrail’le ticaret görünmüyor. Gizliyorlar. Ama orada bir ‘Gizli ülke’ kalemi var. Bir ülkeye ihracat sıfır dahi olsa o ülkenin orada adının olması ve karşısında sıfır yazması lazım. Ama İsrail yok. Nerede bu İsrail? Demek ki ‘gizli ülke’ bölümüne almışlar ve o ‘gizli ülke’ bölümündeki 2025 ihracat rakamı 2,1 milyar dolar.

Diyecekler ki ‘Orası gizli ülke. Onun İsrail olduğunu nereden çıkarıyorsunuz’… Şuradan çıkarıyoruz; İsrail’in resmi sitelerine Türkiye’den girilebiliyor. Ama bir yere girilemiyor. O da CBS. Türkiye Cumhuriyeti BTK’sı önlüyor. İsrail’in Merkezi İstatistik Bürosu. TÜİK’in karşılığı. İsrail CBS’ye bir şekilde girdiğimizde Türkiye Cumhuriyeti’nin 2025 yılında 924 milyon dolarlık ihracat yaptığını açıkça görüyoruz.”

İktidarın suçüstü yakalandığını ve Türkiye’nin İsrail’e neyi, hangi ay, ne kadara gönderdiğinin ortada olduğunu ifade eden Emir şöyle devam etti:

“İktidar İsrail’le ticarette suçüstü yakalanmıştır. Ortalama yıllık 1 milyar dolara yakın bir ihracat var ve aylık 90-100 milyon dolar arası bir rakam oluşuyor. Ne göndermişiz diye ayrıntılarına baktığınızda mesela canlı hayvanlar, bitkisel ürünler, gıda ürünleri, mineral ürünler, kimyasallar, plastik mamuller, makine ekipmanları… 172 milyon dolarlık makine ekipmanı göndermişiz. Taşıt aracı göndermişiz. Baz metaller göndermişiz; 183 milyon dolarlık. Bunlar savaş teknolojisinde kullanılan metaller. Yani İsrail neye ihtiyaç duyuyorsa Türkiye’den gitmiş, gitmeye devam ediyor.”

Erdoğan’ın İsrail karşıtı söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Emir, “Öyle bakmayın onların Türkiye’de kendi grup toplantılarında, kapalı salonlarında ‘Ey İsrail’ demelerine. İsrail ile iç içeler. İsrail ile birlikte siyaset yapıyorlar. İsrail ile birlikte, Filistinlilerin olmadığı Barış Kurulu’nda yer alıyorlar. Filistinlileri yurtsuzlaştırmanın taşlarını döşüyorlar. Ama ABD Büyükelçisi’ne söyleyecek tek kelimeleri yok” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version