Site icon Serbest Görüş

Temu’dan Türkiye satışlarını kısıtlama; yurtdışı satışlarını kapattı

TR724 HABER


Temu, Türkiye’deki ofisine yapılan baskın sonrası satış stratejisini değiştirerek yurtdışı menşeli ürünleri platformdan kaldırdı. Kullanıcılar artık yalnızca Türkiye’de faaliyet gösteren yerel satıcılardan, yurt içi gönderimli ürünlere erişebiliyor. Kısıtlamanın kalıcı olup olmayacağına ya da ne zaman kalkacağına ilişkin şirketten henüz resmi açıklama yok.

Peki bu karar ne anlama geliyor?

Tüketici için Temu “ucuz ithal ürün deposu” olmaktan çıkıp, daha hızlı ama daha pahalı ve daha dar seçenekli bir yerel pazaryerine dönüşüyor.

Temu’nun Türkiye’deki kullanıcı deneyiminde belirgin bir kırılma yaşandı: Platformda daha önce binlerce çeşit “yurt dışından gönderimli/ithal” ürün görünürken, şimdi Türkiye’den gönderim yapan yerel satıcıların ürünleriyle sınırlı bir vitrin kaldı. Kullanıcılar arama yaptıklarında veya sepete ürün eklemek istediklerinde, küresel seçeneklerin devre dışı bırakıldığını ve sadece yerli stokların listelendiğini görüyor; bu da Temu’nun “uygun fiyatlı ithal ürün” avantajını fiilen ortadan kaldırıyor.

Bu değişim, Temu’nun Türkiye’deki operasyonunu “uluslararası doğrudan satış” modelinden çıkarıp, daha çok yerel pazar yeri (marketplace) formatına yaklaştırmış durumda. Haberde, kararın Türkiye’deki yasal uyumluluk süreçlerini yeniden kurgulama ya da zorunlu bir tedbir olabileceği ihtimallerinin konuşulduğu; kısıtlamanın kalıcı olup olmayacağı ve ne zaman kaldırılacağına ilişkin ise henüz resmi açıklama yapılmadığı belirtiliyor.

Bu tablo, iki ayrı baskı hattıyla birlikte okunuyor: Bir yanda Temu’nun Türkiye ofisine yönelik “yerinde inceleme/baskın” gündemi; diğer yanda ise sınır ötesi e-ticarette gümrük rejiminin sıkılaşması. Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına yansıyan çerçevede, özellikle ürün güvenliği ve denetim gerekçeleriyle, gerçek kişiler adına gelen düşük kıymetli e-ticaret gönderilerinde “basitleştirilmiş gümrük” döneminin bitirilmesi ve gönderilerin genel ithalat hükümlerine tabi olması yönünde düzenleme yapıldı; uygulamanın erken Şubat 2026’da yürürlüğe gireceği aktarıldı.

Ne olmuştu?

21 Ocak 2026’da Temu’nun İstanbul’daki ofisinde Rekabet Kurumu tarafından “yerinde inceleme” yapıldı; Kurum, bunun formal bir soruşturma başlatıldığı anlamına gelmediğini ve inceleme sağlıklı yürüsün diye bu aşamada ayrıntı paylaşamayacağını bildirdi. Temu tarafı bazı bilgisayar ve cihazların alındığını söylerken, Rekabet Kurumu bu iddiayı reddetti. Söz konusu denetim, Temu’nun küresel ölçekte artan düzenleyici baskı ve incelemelerle karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleşti; Reuters, Aralık 2025’te de şirketin Dublin’deki Avrupa merkezine benzer bir baskın yapıldığını aktardı.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version