Site icon Serbest Görüş

İPA: Kredi kartı borcunun yalnızca asgarisini ödeyebilenlerin oranı yüzde 35,4’e yükseldi

Vatandaşlar nakit yerine karta yüklendi: 1 yılda yüzde 98 arttı


İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) 2025 yılı verilerine göre, İstanbulluların temel gündemi ekonomi oldu. Eylül 2025’te hanede yeterli gıdaya erişim konusunda endişe duyanların oranı yüzde 49,4 ile zirveye çıkarken Aralık ayında kredi kartı borcunun yalnızca asgarisini ödeyebilenlerin oranı yüzde 35,4’e yükseldi. Dışarıda yeme-içme ve giyim harcamalarında daralma yaşanırken yılbaşı gecesini evde geçirenlerin oranı yüzde 93,1’e çıktı.

İstanbul Planlama Ajansı’nın “İstanbul Barometresi” araştırmasına göre, İstanbulluların 2025 yılı boyunca en çok gündemini meşgul eden konu ekonomi oldu. Özellikle gıdaya erişim konusundaki endişeler ile kredi kartı borcunu ödeme güçlüğü, halkın temel sıkıntıları olarak öne çıktı.

GIDA ERİŞİMİNDE ENDİŞE ZİRVEDE

Araştırmaya göre Eylül 2025’te “hanede yeterli gıdaya erişim konusunda endişe duyduğunu” belirtenlerin oranı yüzde 49,4’e ulaşarak yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu oran içinde “sıklıkla” endişelendiğini söyleyenlerin oranı yüzde 17,9, “bazen” diyenlerin oranı yüzde 13,3, “nadiren” diyenlerin oranı ise yüzde 8,2 oldu. Gıdaya erişimdeki kaygı Kasım ayında da yüksek seyretti; toplam oran yüzde 45,1 olarak ölçüldü.

Kredi kartı borçları da İstanbulluların en çok zorlandığı kalemlerden biri oldu. Aralık 2025’te kredi kartı borcunun sadece asgari tutarını ödeyebildiğini belirtenlerin oranı yüzde 35,4’e çıktı. Kasım ayında bu oran yüzde 31,3’tü. Hiç ödeme yapamayanların oranı ise yüzde 9,6 olarak ölçüldü. Bu veriler, ekonomik daralmanın hanelerin bütçesini nasıl zorladığını açıkça ortaya koydu. Yıl boyunca tasarruf edemediğini belirten hanelerin oranı da oldukça yüksekti.

DIŞARIDA YEMEK AZALDI, YILBAŞI EVDE GEÇTİ

Yükselen yaşam maliyetleri, İstanbulluların gündelik alışkanlıklarını da etkiledi. Araştırmaya katılanların yüzde 63,4’ü dışarıda yeme-içme alışkanlıklarında azalma olduğunu söyledi. Giyim harcamalarında ise katılımcıların yüzde 55,8’i azalma yaşadığını, sadece yüzde 11’i artış olduğunu belirtti.

Ekonomik nedenler, yılbaşı kutlamalarını da şekillendirdi. Aralık 2025’te yılbaşını evde veya yakın çevrede geçirdiğini belirtenlerin oranı yüzde 93,1 oldu. Bu oran bir önceki yıl yüzde 91,8’di. Aralık 2024’te ekonomik gerekçelerle yılbaşı kutlamasını daha farklı geçirdiğini belirtenlerin oranı yüzde 31,9 iken, bu oran Aralık 2025’te yüzde 30,8’e geriledi.

 

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version