Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bakanlık’tan ‘gümrüksüz alışveriş ve ek vergi’ açıklaması: “Halk sağlığı için…”

TR724 HABER


Ticaret Bakanlığı, AB, ilgili e-ticaret platformlarından satın alınan ürünlere yönelik geçiş dönemi için ilave vergiler getirdi ve 2026 yılı içinde basitleştirilmiş gümrük uygulamalarını tamamen kaldıracağını açıkladı. Ticaret Bakanlığı, sınır ötesi e-ticaret platformlarından gelen ürünlerde ürün güvenliği ve halk sağlığı açısından ciddi riskler bulunduğunu; yapılan test ve denetimlerde yüksek oranda uygunsuz ürün (bazılarında toksik/kanserojen madde) tespit edildiğini açıkladı. Bu yüzden, bu ürünlerin kolaylaştırılmış gümrük prosedürüyle ülkeye girişine son verilip normal ithalat denetimlerine tabi tutulacağı belirtildi.

Ne olmuştu? 

Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yolcu beraberinde getirilen eşyaya uygulanan vergiler yeniden düzenlendi. Kıymeti 1500 avroyu geçmeyen ve ticari nitelik taşımayan eşya için tek ve maktu vergi, AB ülkelerinden gelenlerde yüzde 30 oldu. Diğer ülkelerden gelen aynı kapsamdaki eşyada bu oran yüzde 60 olarak belirlendi.
ÖTV Kanunu’nun (IV) sayılı listesindeki ürünlerde bu oranlara ayrıca yüzde 20 ilave vergi eklenecek. Karar, yayımlandığı tarihten 30 gün sonra yürürlüğe girecek ve uygulamayı Ticaret Bakanlığı yürütecek. Bakanlığın son açıklamasına göre bu düzenlemelerin gerekçesi ‘halk sağlığını korumak’. 

Ağustos 2024’teki düzenleme ile yurt dışından gerçekleştirilen bireysel alışverişlerde gümrük muafiyeti sınırı 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürülmüştü. Resmi Gazete’de yapılan düzenlemeyle bu sınır da tamamen kaldırılmış oldu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, son dönemde sınır ötesi e-ticaret platformlarından satın alınan ürünlere ilişkin, özellikle ürün güvenliği konusunda oluşan tereddütler neticesinde, Avrupa Birliği (AB) ve ABD tarafından bu alanda yeni uygulamalar ortaya konulduğunu bildirdi. Açıklamada, söz konusu ürünlere yönelik Avrupa Tüketici Örgütü’nün gerçekleştirdiği ürün güvenliği test sonuçlarına göre, bu platformlardan satın alınan ürünlerin büyük çoğunluğunun Avrupa Birliği ürün güvenliği gerekliliklerini karşılamadığı, bazı ürünlerde ise yüksek oranda toksik ve kanserojen maddeler tespit edildiği kaydedildi.

Bu çerçevede, AB, ilgili e-ticaret platformlarından satın alınan ürünlere yönelik geçiş dönemi için ilave vergiler getirildiğini belirtilen açıklamada, 2026 yılı içinde basitleştirilmiş gümrük uygulamalarını tamamen kaldıracağı duyuruldu.

Açıklamada benzer şekilde, ABD’de uygulanan 800 doların altındaki siparişlere yönelik basitleştirilmiş gümrük işlemlerine de son verildiğine dikkat çekildi. Şu ifadeler kullanıldı:

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version