WAN – Erzincan Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde haftalardır ağır hak ihlallerinin yaşandığını ifade eden tutsak Fırat Erbağa’nın ablası Semiran Çakır Erbağa, hücre cezalarının arttırıldığını, tutsakların dedektörlerle arandığını, eşyalarına el konulduğunu söyledi.
Erzincan Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Fırat Erbağa, ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde tutsakların karşı karşıya kaldıkları ihlalleri anlattı. Agirî’de 2016’da tutuklanan ve 48 yıl hapis cezası verilen Erbağa, görüşmede baskıların her geçen gün artığını belirterek, disiplin cezaları verildiğini ve kitaplarına el konulup hücreye konulduğunu aynı zamanda da dedektörlerle arandıklarını aktardı.
Görüşmeyi anlatan Erbağa’nın ablası Semiran Çakır Erbağa, cezaevinde kötü muamele ve işkenceyi aratmayacak uygulamaların devrede olduğunu söyleyerek, “Kardeşim telefon görüşmesinde konuldukları hücrelerde neredeyse hiç hava alamadıklarını söyledi. Görüşüne gittiğimizde hücrelere takılan telleri gördük. Ben de uzun süre cezaevinde kaldım ama daha önce böyle bir uygulama görmedim. Görüşe gittiğimde kardeşim aylardır hücre cezalarının olduğunu aynı zamanda da baskıların daha çok artığını dedektörlerle üzerlerinin arandığını belirtti. Aylardır spora çıkamadıklarını aynı zamanda da sürekli hücrelere baskın yapıldığını, eşyalarına el konulduğunu, okudukları kitapları ve notlarını da el konup yırtıldıklarını söyledi” ifadelerini kullandı.
‘HAFTALARDIR HÜCRE CEZALARI VERİLİYOR’
Tutsaklara haftalardır keyfi olarak hücre cezaları verildiğini, tutsakların temel haklarından yoksun bırakıldığını söyleyen Semiran Çakır Erbağa, “Şuan haftalardır kardeşim ve arkadaşları hücrede tutuluyor. Her not bulunduğunda aynı cezaya maruz kalıyorlar. Spora ve temel hakları erişime engelleniyor. İnfazlarının yakılması için devletin bilinçli bir politikası devrede. Şuan haftalardır onlara kitap bile verilmedi. Bu durumun sonlanması için herkes harekete geçmelidir” diye konuştu.
‘DEVLET SÜRECE GÖRE HAREKET ETMELİ’
Devletin sürecin ruhuna göre hareket etmesi gerektiğini ifade eden Semiran Çakır Erbağa, “Bizler aileler olarak cezaevlerinde bu tür uygulamaların son bulmasını, insan onurunu kıracak davranışlardan vazgeçilmesini talep ediyoruz. Bir barış süreci söz konusu ama çözüme dair hiçbir şey yok. Cezaevlerinde siyasi tutsaklara dönük kötü muameleler devam ediyor. Bir an önce bu sürecin tamamlanmasını istiyoruz. Barış dönük adımlar atmalıdırlar. Birçok tutsak hastalıklardan dolayı yaşamını yitiriyor ve gerekli sağlık haklarına kavuşamıyorlar. Bir an önce bu uygulamalara son verilmelidir. Onurlu bir barış sağlanacaksa bunlar yaşanmamalıdır. Hassas bir şekilde yaklaşılmalı ve süreç tamamlanmalıdır. Bizler başlatılan bu sürecin destekçileri ve sürecin verdiği sorumlulukları yerine getirmeye hazırız” ifadelerinde bulundu.
MA / Bilal Babat
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***