Mahkeme, Türkiye genelindeki 500’ü aşkın KFC ve Pizza Hut restoranlarının sahibi olan İş Gıda AŞ ve İshway Gıda’nın iflasına karar verdi. İflas kararı verilen İş Gıda’nın borcu 4,4 milyar TL seviyesinde.
Amerikan KFC ve Pizza Hut markalarının Türkiye’de temsilciliğini yapan İş Holding ve bağlı bulunan grup şirketleri, geçen yıl içine girdikleri mali darboğazı aşamadı. İŞ Holding AŞ, İş Gıda Sanayi AŞ, İşhway Gıda Dağıtım AŞ ve Peyman Kuruyemiş Gıda AŞ ile bu şirketlerin sahibi İlkem Şahin adına konkordato talebinde bulunulmuştu. Geçen şubat ayında yapılan başvuru sonrası mahkeme önce 3 aylık geçici mühlet verdi. 30 Haziran’da ise 3 aylık kesin mühlet kararı verildi.
Toplam borcu 4,4 milyar TL
Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre; Mahkemenin verdiği 3 aylık kesin mühlete ilişkin İş Gıda AŞ için hazırlanan komiser heyeti raporu ise dosyaya girdi. Konkordato komiserleri Prof. Dr. Serdar Kale, Sabit Selman Tünal ve Ferhat Kurç imzalı 23 Eylül tarihli raporda grubun amiral gemisi konumundaki şirketin borca batık olduğu kaydedildi. İş Gıda AŞ’nin toplam borcu ise 4 milyar 360 milyon 570 bin TL olarak kayda girdi. Anılan borcun 1 milyar liraya yakını KFC ve Pizza Hut markalarının sahibi Yum! Brands’a ait. Türkiye’deki yabancı sermayeli bir özel bankaya olan borç ise 541 milyon lira.
İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dün görülen davaya, çok sayıda şirketin vekili katıldı. Davacı şirket avukatları, iflas kararı verilmesi halinde bir dizi varlığın âtıl duruma düşeceği kaydedildi. Bir kısım alacaklı vekili, şirkete verilen mühletin uzatılmasını istedi. Bir kısım alacaklı vekili ise, konkordato talebinin reddine karar verilmesini talep etti. Bu arada, alacaklılar arasında Türkiye Voleybol Federasyonu da bulunuyor. İş Gıda ile federasyon arasında sponsorluk anlaşması yapılmıştı.
İflas kararı
Mahkeme, tarafların taleplerini aldıktan sonra kararını verdi. Mahkeme, grubun en önemli şirketi olan İş Gıda AŞ ile İshway Gıda Dağıtım AŞ’nin iflasına karar verdi. Mahkeme, grubun bir diğer şirketi olan Pann Stüdyo Reklam Ajansı AS için ise, verdiği kesin mühlet kararını kaldırdı; konkordato talebini ise reddetti. Anılan şirket borca batık olmadığı için ise iflas kararı verilmedi. Mahkeme, İş Holding, İş Global Teknik AŞ ile anılan şirketlerin sahibi İlkem Şahin için ise verilen 3 aylık mühleti 9 ay daha uzattı. Bu arada, İlkem Şahin’in, sağlık sorununu gerekçe göstererek dünkü duruşmaya katılmadığı anlaşıldı.