HABER MERKEZİ – Avrupa’nın birçok kentinde halk, Halep’in Kürt mahalleleri Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê’ye yönelik saldırılara karşı alanlara çıktı.
Suriye Geçiş Hükümeti’ne bağlı silahlı grupların Halep’teki Kürt mahalleleri Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê’ye yönelik saldırıları Avrupa genelinde protesto edildi. Hamburg, Amsterdam, Köln ve Heilbronn başta olmak üzere birçok şehirde düzenlenen protestolarda, uluslararası toplumun sessizliği eleştirildi ve “Rojava halkının direnişi insanlığın onur mücadelesidir” mesajı öne çıktı.
HAMBURG
Almanya’nın Hamburg kentinde Hamburg Gençlik Meclisi öncülüğünde merkezi tren istasyonu önünde yapılan mitinge çok sayıda Kürt ve Alman aktivist katıldı. Gençlik sözcüleri Almanca ve Kürtçe konuşmalar gerçekleştirdi. Açıklamada şu ifadeler öne çıktı: “Bu saldırılar yalnızca Halep halkına değil, Rojava’da on yılı aşkın süredir büyük bedellerle inşa edilen demokratik ve özgür yaşam iradesine yöneliktir. Biz gençler biliyoruz ki, Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê’de süren direniş insanlığın onur mücadelesidir. Avrupa Kürt gençliği olarak bu direnişi sahiplenecek ve özgürlük mücadelesinin sesi olacağız.”
Yazar ve kadın aktivisti Anja Flach da eylemde söz alarak Kürt mahallelerine yapılan saldırıları kınadı ve uluslararası kurumları tutum almaya çağırdı.
Eylem “Bijî berxwedana Rojava”, “Bijî berxwedana Şêxmeqsûd û Eşrefiyê” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganlarıyla sona erdi.
AMSTERDAM
Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da da protesto düzenlendi. Kent merkezindeki tren istasyonu önünde bir araya gelen kitle, Kürdistan’ın farklı bölgelerinden gelen katılımcılarla saldırıları kınadı. Yapılan konuşmalarda Avrupa devletlerine seslenilerek, “Suriye Geçiş Hükümeti’nin terörist saldırıları karşısında sessiz kalınmamalı” çağrısı yapıldı.
Hollandaca, İngilizce ve Kürtçe yapılan açıklamalarda Kuzey ve Doğu Suriye’nin özgürlüğü ve halkların ortak direnişi vurgulandı.
KÖLN
Almanya’nın Köln kentinde de protesto düzenlendi. Eyleme Köln Viyan Kadın Meclisi, Köln Demokratik Toplum Merkezi, AGİF üyeleri ve üniversite öğrencileri katıldı. Yapılan konuşmalarda, Suriye’deki İslamcı grupların Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile yapılan anlaşmaları ihlal ettiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Halep’teki Kürt sivil nüfus sistematik olarak baskı altında tutuluyor. Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahalleleri kuşatıldı, insani yardım kısıtlandı. Halk bu tacizi protesto ettiğinde HTŞ güçleri insansız hava araçları, tanklar ve gerçek mermilerle saldırdı.”
Eylemciler, “Kürdistan halkı statüsünü kazanacak, düşmanlık üzerine kurulu sistemler tarihin çöplüğüne atılacaktır” diyerek mücadele kararlılığını vurguladı.
HEILBRONN
Almanya’nın Heilbronn kentinde de Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê’ye yönelik saldırılar protesto edildi. HTŞ ve onlara bağlı grupların Kürt mahallelerine yönelik saldırılarını kınamak amacıyla düzenlenen eylemde, Geçiş Hükümeti güçlerinin uyguladığı abluka ve bombardımanlar teşhir edildi. Yapılan açıklamada şu ifadeler öne çıktı: “Günlerdir Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerine büyük bir ambargo uygulanıyor. Son saldırılarda onlarca sivil yaralandı, bir sivil yaşamını yitirdi. Avrupa’nın bu sessizliği kabul edilemez.”
Eylem, saldırılara karşı uluslararası dayanışma çağrısıyla sona erdi.
PARİS
Fransa’nın Paris kentinin Villiers-le-Bel banliyösünde basın açıklaması düzenlendi. Şehit Evin Goyi Kadın Hareketi ve Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde düzenlenen açıklamada, saldırılar kınandı ve derhal bu savaşın durdurulması çağrısı yapıldı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Rojava’da sivillere yönelik saldırılar insanlık suçudur. Uluslararası kurumlar sessizliklerini bozmalı, bu savaşı durdurmak için harekete geçmelidir. Rojava halkı yalnız değildir.”
Basın açıklaması dayanışma mesajları ve “Jin, jiyan, azadî” sloganlarıyla sona erdi.
STOCKHOLM
İsveç’in başkenti Stockholm’da da saldırılar protesto edildi. Eylemde Demokratik Birlik Partisi (PYD) adına yapılan açıklamada, Kürt halkının Rojava ve Suriye’de büyük bir direnişle özgürlük ve yaşam hakkını elde ettiği vurgulandı. Açıklamada, “Artık hiç kimse bu kazanımları elimizden alamaz. Kürt halkı işgalcilere ve çetelere asla boyun eğmeyecektir” ifadeleriyle kararlılık mesajı verildi.
Eylem, “Bijî berxwedana Rojava” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganlarıyla sona erdi.
MARSİLYA
Fransa’nın Marsilya kentinde, basın açıklaması düzenlendi. Marsilya Canebière Meydanı’nda bir araya gelen Kürtler ve Fransız dostları, son günlerde yoğunlaşan saldırılara tepki gösterdi. Eylem boyunca “Bijî berxwedana Rojava”, “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî” ve “Şehîd namirin” sloganları atıldı.
Açıklamayı yapan Fethi Tatos, saldırıları kınayarak, “Bu saldırılar halkların özgür iradesine, kadın devrimine ve demokratik yaşam iradesine yöneliktir. Sessiz kalmak, insanlık değerlerine sırt çevirmektir” dedi. Fransızca basın metnini okuyan Nezahat Serhat ise uluslararası topluma Kuzey ve Doğu Suriye halkıyla dayanışma içinde olma çağrısı yaparak, “Rojava’nın direnişi tüm insanlığın direnişidir. Sessizlik, saldırganları cesaretlendirir” ifadelerini kullandı.
Eylemde ayrıca, 11 Ekim Cumartesi günü Marsilya’da yapılacak Uluslararası Ekim Komplosu Yürüyüşü’ne katılım çağrısı yapıldı. Çağrıda, “Bu yılki yürüyüş, Önder Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için verilecek mücadelenin finali olacak,” denildi.
ARNHEM
Hollanda’nın Arnhem kentinde Demokratik Toplum Merkezi, Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerine yönelik saldırıları kınamak amacıyla kitlesel bir eylem ve basın açıklaması düzenledi.
Eylemde, sivil halka yönelik saldırılar sert bir dille kınandı ve Avrupa’daki kurumların sessiz kalmaması çağrısı yapıldı. Katılımcılar, “Bijî Rojava”, “Bijî QSD”, “Bijî YPG” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla direnişe destek verdi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***