Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan Beyaz Saray’da: F-16 ve yaptırımlar masada


HABER MERKEZİ – Erdoğan, 6 yıl sonra Trump ile Beyaz Saray’da görüştü. Toplantının gündeminde Türkiye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması ve F-35 teslimatı yer alıyor

 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın davetiyle Beyaz Saray’a gitti. Erdoğan’ın 6 yıl sonraki ilk ziyareti, ABD Başkanı Trump’ın 20 Ocak’ta yemin ederek göreve başlamasından 8 ay sonra gerçekleşti. 

 

Erdoğan’ın Beyaz Saray ziyaretine Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal da eşlik etti. ABD heyetinde de Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Savaş Bakanı Pete Hegseth ve Hazine Bakanı Scott Bessent’in olması bekleniyor. 

 

İLK AÇIKLAMALAR 

 

Gazetecilerin Oval Ofis’e alınmasının ardından ikili kısa açıklama yaptı. Trump, “Hileli seçimleri herkesten daha iyi bilir” diyerek, Erdoğan ile “sürgünde” bile dost olduklarını söyledi. Erdoğan’ı öven Trump, “Kendisini konuk etmek büyük bir mutluluk. Öğlen yemeği yiyeceğiz. F-16 almak istiyorlar, F-35 almak istiyorlar, başka şeyler almak istiyorlar. Rahip Brunson’ı serbest bıraktı ve 35 yıllığına hapse atılmıştı, bunu durdurması gerekiyordu; onu aradım ve kendisini serbest bıraktı. Bunu asla unutmam. 35 yıllık hapis cezasından kurtardı kendisini. Kendisini burada konuk etmek gerçekten büyük mutluluk” dedi. 

 

Görüşme basına kapalı başlarken, Türkiye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması ve F-35 savaş uçaklarının teslimi gündemin öncelikli maddeleri arasında.

 

Erdoğan da “Bu ziyaretimizi BM Genel Kurulu ile iç içe olunan bir dönemde gerçekleştirdiğimizden dolayı çok mutluyuz. Gerek Sayın Trump’ın birinci döneminde gerekse ikinci dönemde Türkiye-Amerika ilişkilerinde farklı bir dönemi yaşıyoruz. Gerek F-35 konusu gerek F-16 konusu gerekse de Halkbank konusundaki aramızdaki ilişkileri etraflıca konuşma fırsatı bulacağız. Heybeliada okuluyla ilgili üzerimize ne düşerse zaten yapmaya hazırız” sözlerini kullandı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version