Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

CHP’nin itirazına mahkemeden ret; Gürsel Tekin’in ‘kayyımlığı’ devam edecek

TR724 HABER


Mahkeme kararıyla görevinden uzaklaştırılan Özgür Çelik ve yönetiminin itirazlarına yönelik dava bugün görüldü. İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP avukatlarının İstanbul İl Başkanlığı’yla ilgili geçici tedbir kararına yaptığı itirazları reddetti. Bu karara göre Gürsel Tekin’in kayyımlığı devam edecek. İstinaf yolu açık.

Mahkeme kararıyla görevden tedbiren uzaklaştırılan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik hakkında duruşmalı olarak görülmesi kararlaştırılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. 8 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşen ve Özgür Çelik’in İl Başkanı olarak seçildiği CHP 38. Olağan İstanbul İl Kongresi’nde “İrade fesatı haller” ve “Suç kapsamlı eylemler” bulunduğu iddiasıyla, CHP İstanbul İl Delegesi Özlem Erkan tarafından 14 Ağustos’ta İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne “kongrenin iptali” talebiyle dava açılmıştı.

İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi 2 Eylül’deki ara kararıyla, CHP 38. Olağan İstanbul Kongresi’nde İl Başkanı olarak seçilen Özgür Çelik’in yine aynı kongrede seçilen İl Yönetim Kurulu’nun ve İl Disiplin Kurulu’nun “tedbiren görevden uzaklaştırılmasına” karar vermişti. Aynı ara kararda Gürsel Tekin ile birlikte 5 ismin geçici kurul olarak CHP İstanbul İl Başkanı, İl Yönetim Kurulu ve İl Disiplin Kurulu yetkilerini kullanmak üzere görevlendirilmelerine karar verilmişti.

Özgür Çelik yeniden il başkanı seçilmişti

CHP’nin 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin ihtiyati tedbir içeren 2 Eylül 2025 tarihli ara kararlarına ilişkin yaptığı itirazları değerlendiren mahkeme, CHP’nin “ihtiyati tedbir” kararına ilişkin tüm itirazların duruşmalı olarak görülmesine hükmetmiş ve duruşma tarihi 26 Eylül olarak belirlenmişti.

Özgür Çelik ve il yönetimi, 24 Eylül’de olağanüstü kongrenin yapılması talebiyle Sarıyer İlçe Seçim Kurulu’na başvuru yapmıştı ve kabul edilmişti. YSK’nın CHP İstanbul Olağanüstü İl Kongresi’nin yapılabileceği kararına karşı İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, İl Kongresi’nin yapılmasına ilişkin yürütülen çalışmaların durdurulmasını talep etmişti. Olağanüstü toplanan YSK ise, CHP İstanbul İl Kongresi’nin devam edebileceğine hükmetmişti. Kongre gerçekleştirilmiş ve Özgür Çelik yeniden CHP İstanbul İl Başkanı seçilmişti.

Ardından açıklama yapan Gürsel Tekin, “Biz burada bağımsız bir kuruluz. Yargının alacağı her türlü karar tabii ki bizi bağlayacaktır. Hiç tartışmasız, yalan da olsa, yanlış da olsa her karar bizi bağlar. Onun için bugün yapılan kongreyle ilgili bir yorum yapmıyorum. Hayırlı olsun. Biz kongre kararıyla gelen bir kurul değiliz. Biz yargı kararıyla gelen bir kuruluz. Yargı kararıyla görevimiz sonlandırılır. Bir an önce de sonlansın talebi içindeyiz” demişti.

İlk duruşma bugün 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülüyor.

Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi’ndeki geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Adliye binasının çevresinin ve girişlerinin polis bariyerleri ile çevrildiği ve çok sayıda polisin görevlendirildiği görüldü. Barikatların etrafından dolaşarak adliye meydanına ulaşmak yaklaşık 1 dakika sürüyor.

Duruşma saat 10.10 civarında başladı. Özlem Erkan ve avukatı tedbirin devam etmesini talep etti. CHP avukatları ise tedbir kararının kaldırılmasına ilişkin “Biz bu davadan beraat edeceğiz, bu tarih kitaplarına geçecek boyutta bir hak kaybıdır. Bu karardan dönülsün. Biz bu süreçte çok zarar gördük.” açıklamasında bulundu.

CHP İl Başkanlığı’nın ihtiyati tedbir kararına yaptığı itiraz reddedildi. Kayyum Gürsel Tekin ve heyeti görevine devam edecek.

Bu sürece nasıl gelindi? 

8 Ekim 2023: CHP İstanbul İl Kongresi yapıldı.

14 Ağustos 2025: Bir il delegesi (Özlem Erkan) kongrenin iptali için dava açtı.

2 Eylül 2025: İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi ihtiyati tedbir koydu; Özgür Çelik ve yönetimini görevden uzaklaştırıp Gürsel Tekin başkanlığında 5 kişilik geçici kurul atadı.

2–24 Eylül 2025: CHP bu tedbire itiraz etti; mahkeme itirazı duruşmalı görmeye karar verdi ve 26 Eylül için duruşma günü verdi.

24 Eylül 2025 (öğle): Mahkeme, tedbirin yürürlükte olduğunu bildirerek kongre hazırlıklarının durdurulmasını istedi. Aynı gün YSK, kongrenin devamına karar verdi.

24 Eylül 2025 (akşam): Olağanüstü il kongresi yapıldı; süreç YSK kararına dayanarak sürdü. Özgür Çelik yeniden İstanbul il başkanı seçildi.

26 Eylül 2025: İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP’nin itirazını reddetti; Gürsel Tekin’in kayyımlığı/geçici kurul görevi sürüyor.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version